URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2011, 15:21

Prefectura cere Consiliului Judeţean revocarea reorganizării instituţiilor de cultură

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Instituţia de Spectacole Iosif Vulcan, a cărei înfiinţare a fost decisă luna trecută de membrii Consiliului Judeţean Bihor prin reorganizarea Teatrului de Stat Oradea şi a Teatrului pentru Copii şi Tineret Arcadia (de la care ar urma să preia secţiile române), precum şi a Filarmonicii (de la care ar prelua Ansamblul Folcloric Crişana), îşi poate schimba denumirea încă înainte ca artiştii să producă vreun spectacol sub noua denumire.

Astfel, la propunerea managerului interimar Daniel Vulcu, Instituţia de Spectacole Iosif Vulcan ar putea primi denumirea "Teatrul de Stat Regina Maria", singura condiţie fiind ca aleşii bihorenilor să-şi dea acordul în acest sens la reuniunea Consiliului Judeţean, programată joi.

"Mama răniţilor"

ferdinand_maria.jpgRegina Maria a fost soţia Regelui Ferdinand al României, cel sub al cărui sceptru a fost creată România Mare. Născută în Imperiul Britanic ca Principesă de Edinburgh şi de Saxa Coburg-Gotta, cea care avea să devină la vârsta de 39 de ani Regina României a fost cunoscută în popor ca "Mama răniţilor" şi "Regina-soldat", deoarece în timpul primului război mondial a activat intens ca voluntar în spitalele de campanie, unde a îngrijit cu devotament militarii răniţi pe câmpul de luptă.

Istoricii îi atribuie Reginei Maria şi un foarte important rol diplomatic în recunoaşterea internaţională a României Mari, întrucât după încheierea primului război mondial a făcut "lobby" la Paris, unde avea loc Conferinţa de Pace, în favoarea tânărului stat român întregit cu teritoriile din Transilvania.

Continuând tradiţia Reginei Elisabeta de susţinere a artei, poeziei, muzicii, teatrului şi filozofiei, Regina Maria a ajutat, cu burse de studii şi bani, diverşi artişti ai vremii, scriind totodată un celebru Jurnal şi numeroase povestiri pentru copii, pictând şi colecţionând lucrări de artă.

Împreună cu Regele Ferdinand, Regina Maria a vizitat Oradea după Marele Război, fiind primită - conform documentelor epocii - cu foarte mare entuziasm, nu doar de către populaţia majoritară românească, ci chiar şi de maghiarii care au mulţumit pentru faptul că Armata Regală i-a scăpat de hoardele comunistului Bela Kun.

Prefectura: La loc comanda!

În timp ce consilierii judeţeni se pregătesc să schimbe denumirea "teatrului românesc", Prefectura Bihor le cere, însă, să-şi "reanalizeze în vederea revocării" cele patru hotărâri prin care au decis reorganizarea instituţiilor de cultură (HCJ 4, 5, 6 şi 7 din 27 ianuarie 2011).

"Cererea noastră de reanalizare a hotărârilor în vederea revocării lor se bazează pe mai multe încălcări ale unor legi şi acte normative", justifică prefectul de Bihor, Gavrilă Ghilea, într-o adresă remisă CJ în cursul zilei de luni, 21 februarie.

Astfel, potrivit prefectului, articolul 1 din Regulamentul de reorganizare a instituţiilor de cultură subordonate CJ "este în contradicţie cu restul prevederilor", deoarece "nu conţine dispoziţii cu privire la reducerea posturilor sau la preluarea personalului, al patrimoniului sau al bugetului instituţiilor existente, supuse reorganizării", şi chiar acest termen de "reorganizare" ar fi "impropriu, fiind vorba de fapt de desfiinţarea unor instituţii şi înfiinţarea altora noi".

Fără transparenţă 

De asemenea, Prefectura invocă faptul că în HCJ 5,6 şi 7, prin care se reorganizează Filarmonica şi se înfiinţează Instituţiile de Spectacole Iosif Vulcan şi Szigligeti Szinhaz "nu se face nicio referire la posturile reduse" şi se încalcă prevederile OG 21 din 2007 care arată ca elaborarea regulamentelor de organizare şi funcţionare, precum şi propunerile privind organigramele şi statele de funcţii "se fac de către instituţiile de cultură şi doar se aprobă de autoritatea administraţiei publice judeţene care are în subordine respectivele instituţii de cultură".

Prefectura mai susţine că HCJ au încălcat şi prevederile OG 63 din 2002, deoarece "pentru noile denumiri ale noilor instituţii de cultură nu s-a solicitat avizul Comisiei judeţene Bihor pentru atribuirea de denumiri", precum şi legea 53 din 2003 (Codul Muncii), "în ceea ce priveşte concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, deoarece personalul instituţiilor de cultură reorganizate nu este preluat de noile instituţii, posturile fiind ocupate prin concurs".

În fine, se mai arată în scrisoarea Prefecturii, "nu în ultimul rând au fost nesocotite prevederile Legii 52 din 2003, privind transparenţa decizională în administraţia publică, deoarece proiectele de hotărâri nu au fost supuse dezbaterii publice pentru a se primi sugestii şi propuneri".

"Din toate aceste motive, Instituţia Prefectului doreşte ca hotărârile în cauză să fie reanalizate în vederea revocării lor. Aşteptăm cu încredere şi interes "analiza autorităţii deliberative în proxima şedinţă ordinară", de mâine, 24 februarie, cu privire la aspectele sesizate, aşa cum se precizează în adresa de răspuns a Consiliului Judeţean, nr. 1966, înregistrată la instituţia noastră ieri, 22 februarie", se arată în comunicatul remis presei miercuri de către Prefectura Bihor.

De principiu, de acord

Pe de altă parte, în cadrul şedinţei ordinare de miercuri, la cererea Consiliului Judeţean Bihor, consilierii locali orădeni şi-au dat cu unanimitate de voturi şi fără comentarii avizul ca ambele instituţii nou înfiinţate să fie rebotezate. Astfel, Instituţia de Spectacole "Iosif Vulcan" se va numi Teatrul de Stat "Regina Maria" iar Instituţia de Spectacole "Szigligeti Szinhaz" va deveni Teatrul de Stat "Szigligeti Szinhaz".

Conform hotărârii, Consiliului Local avizul dat va rămâne valabil doar cu condiţia ca noile denumiri să fie aprobate şi de Comisia de atribuire de denumiri judeţeană care funcţionează pe lângă Prefectura Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
ce`i in mana, nu`i minciuna..
mi`l si imaginez pe ghilea peste 2 sapt venind cu total o alta poveste...cum ca totusi este legal, si eu le`am recomandat doar sa nu o faca, bla bla, etc. in fond, defapt acum doar le`a facut o recomandare si i`a avertizat (ca sa poata aparea public ca si oponent al scindarii, si sa fie laudat), dar cred va aproba tacit hotararea peste putina vreme, doar asa s`au inteles partidele, si chiar dc esti prefect, te supui voii partidului (in functie de cat de drept iti tii spatele)
Postat 24 Februarie 2011, 07:59 de unu
e bine
bravo ghilea! pacat ca nu putut sa te opui si legii educatiei. aia cu istoria si goegrafia in limba maghiara
Postat 23 Februarie 2011, 22:09 de cristi
Pupilele lui Kiss
Interesant este faptul ca noile institutii de cultura propuse de triada Kiss-Tirle-Voloseniuc nu tin cont de faptul ca populatia majoritara este de aproape 70% iar cea maghiara de 24%, adica si potentiali beneficiari ai actului de cultura. Triada nu tine cont de acest aspect, angajind acelasi numar de persoane atit la institutia romaneasca cit si la cea maghiara, de parca ungurii merg de trei ori mai des la teatru decit romanii.
Postat 23 Februarie 2011, 19:55 de Star
segregare
Prefectura aveti mare grija REPREZENTATI GUVERNUL ROMANII ia de fapt se urmareste pe viitor ca Instituţia Publică de Cultură Szigligeti Ede.sa-si desfasoare activitatea in actuala cladire a Teatrului de Stat, pe care vor s-o revendice in baza unui document care a fost gasit in pardoseala teatrului in perioada renovarii cladii, documentul chipurile nu s-a putut citi in Romania ci a fost trimis la Budapesta pentu a fi citit acolo. Conform acestui document spun ei ceiace nu este adavarat cladirea Teatrului de Stat a fost construita in perioada dominatiei Austroungare si ca le-ar apaprtine, deci acest UDMR se considera stapan pe caladirile acestui oras , in curand vor cere si teritorii TREZITI-VA ROMANI , Se subintelege care va fi urmatoarea miscare a UDMR ????????
Postat 23 Februarie 2011, 17:57 de eu cu mine
prefect
bravo d.le Prefect Ghilea bravo PDL-isti nu lasati ungurimea, liberalii si pesedistii tradatori sa vanda pamantul romanesc, felicitari inca odata prefectului si prefecturii sunteti demni de incredere tineti-o asa si starpiti si coruptia din tara bravo voua nu va lasati ,, atinsi ,, de smecheria liberalo pesedisto udemerista
Postat 23 Februarie 2011, 17:52 de alex
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON