URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Ianuarie 2010, 17:41

PNL, UDMR şi PDL l-au "castrat" pe Ţîrle

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De joi, este clar că Radu Ţîrle va avea un rol decorativ până la finele mandatului şi că adevărata putere în Bihor o au membrii Consiliului Judeţean, şi nu preşedintele, fie el şi ales uninominal.

Scandalul dintre Ţîrle şi consilierii UDMR-PNL a izbucnit chiar de la începutul şedinţei de Consiliu, la discutarea hotărârii prin care în cadrul CJ urmează să se înfiinţeze o Unitate de Implementare a Proiectelor (UIP) care va gestiona proiecte de mediu în valoare de 35 de milioane de euro, fonduri provenite de la Uniunea Europeană.

Lovitură de Consiliu

Conform iniţiativei susţinute de Ţîrle, UIP urma să fie deservit de angajaţii din aparatul propriu al Consiliului, pe care să-i numească el, dar reprezentanţii UDMR şi PNL s-au opus, afirmând prin vocea lui Szabo Odon că ei sunt cei care trebuie să aibă controlul numirilor, chiar dacă UIP va fi subordonată direct preşedintelui.

Szabo Odon 01.JPGŢîrle a explicat că, în baza legii, el este singurul care face numirile în aparatul propriu al CJ, şi a refuzat să supună la vot modificarea cerută de Szabo, astfel că acesta l-a ameninţat cu un proces. "Am dreptul să propun modificarea proiectelor de hotărâri, iar dacă nu supuneţi la vot propunerea mea vă dau în judecată!", l-a prevenit Szabo pe Ţîrle.

Şefa juriştilor din CJ, Carmen Soltănel, a încercat să clarifice situaţia pe înţelesul consilierilor, dar aceştia nu au părut dispuşi să ţină cont de toate prevederile legale care, de altfel, sunt contradictorii. Pe scurt, Soltănel a arătat că este dreptul exclusiv al preşedintelui CJ să facă numirile în aparatul propriu, dar şi consilierii au dreptul să se pronunţe, deoarece prin înfiinţarea UIP se va modifica organigrama instituţiei.

După această lămurire, Ţîrle a afirmat că-i face "hatârul" lui Szabo Odon, supunându-i la vot propunerea, nu înainte de a repeta însă că el n-ar fi numit persoane aduse "dinafara" CJ, deşi varianta UDMR-istului nu prevedea angajarea din surse externe. "Eu nu ştiu ce persoane vrea domnul Szabo Odon să aducă, nu ştiu nici cine sunt, nici dacă vor să vină, nici dacă se pricep. Dar voiam să ţinem seama de oamenii care lucrează în serviciile Consiliului, căci de aceea avem aparat de specialitate. Dacă ignorăm acest aparat, atunci să-l desfiinţăm şi să conducă consilierii", a răbufnit Ţîrle.

"Lecţie de la Sanyi Kiss"

În discuţii a intervenit şi liderul consilierilor PSD, Mihai Bar. "Hai să nu ne prefacem că nu înţelegem ce se petrece aici. Miza este controlul pe 35 milioane de euro, iar acum preşedintele Consiliului Judeţean este lăsat fără putere de consilierii care au făcut o anume înţelegere politică", a spus Bar, cu trimitere la "monstruoasa coaliţie" dintre UDMR şi PNL, ai cărui consilieri se pregăteau să voteze propunerea lui Szabo Odon.

Punctul final a fost pus tot de acesta. Szabo s-a adresat lui Ţîrle, arătându-i că, de fapt, puterea nu o are el, ci consilierii. "S-a văzut că nu aveţi puterea să treceţi acest proiect fără votul consilierilor", a spus reprezentantul UDMR după care, surprinzător, a anunţat că-şi retrage propunerea pentru care chiar el l-a ameninţat pe Ţîrle cu judecata. Chestiunea a fost tranşată de vicepreşedintele Alexandru Kiss pe acelaşi ton. "O să amânăm până când domnul preşedinte o să discute înainte de şedinţe cu cineva", a spus Kiss, ceea ce l-a făcut pe PSD-istul Mihai Bar să constate, amar: "Am tot primit lecţii de la Sanyi Kiss şi văd că mai primesc".

În cele din urmă, înfiinţarea UIP a fost amânată pentru următoarea şedinţă a CJ din luna februarie, chiar dacă astfel se întârzie şi proiectele de mediu, şi venirea în judeţ a celor 35 de milioane de euro.

"Ai lui Ţîrle" înlocuiţi cu "ai lui Kiss"

Deznodământul războiului dintre alianţa UDMR-PNL şi preşedintele Radu Ţîrle s-a consumat însă la discutarea comisiilor de evaluare, respectiv de concurs, pentru managerii a trei instituţii subordonate Consiliului Judeţean: Biblioteca Judeţeană, Filarmonică şi Revista Familia.

Conform proiectului lui Ţîrle, aceste comisii urmau să fie conduse de specialişti din judeţele Maramureş, Satu Mare şi Sălaj (directori de biblioteci, de filarmonică şi profesori universitari), dar din ele ar fi făcut parte, ca şi în trecut, şi câte un consilier din cabinetul preşedintelui CJ, plus reprezentanţi ai Serviciului de Resurse Umane.

Reprezentanţii UDMR, însă, au propus înlocuirea "oamenilor lui Ţîrle", adică a consilierilor Mircea Jacan şi Camelia Indrei, precum şi a şefei Serviciului Resurse Umane, Livia Gherman, cu propriii oameni de încredere, între care nelipsit va fi, la toate comisiile, Nicu Blaj. Adică tocmai fostul şef al Serviciului de Achiziţii, retrogradat de Ţîrle după ce i-a imputat mai multe nelegalităţi.

voloseniuc.jpgVoloşeniuc, lovitura de graţie

După 10 minute de consultări cerute de consilierii PNL, vicepreşedintele Dumitru Voloşeniuc i-a aplicat lui Ţîrle lovitura finală, propunând „să fie schimbată şi componenţa comisiilor care se ocupă de licitaţii, achiziţii, recepţii lucrări etc".

Şefa Serviciului Juridic, Carmen Soltănel, a încercat din nou să explice că este ilegală adăugarea unui asemenea articol la o hotărâre care se referea la comisiile pentru instituţiile de cultură, dar în zadar. Szabo Odon a insistat, afirmând că aleşii pot vota orice, iar dacă hotărârea lor va fi considerată ilegală de către Prefectură, aceasta va fi oricum anulată.

Ca urmare, consilierii UDMR şi PNL şi-au impus voinţa, schimbând toate comisiile propuse de preşedinte, ajutaţi şi de colegii din PDL şi PSD.

Rezultatul este că, dacă prefectul nu va constata nelegalitatea hotărârii, preşedintele CJ va rămâne un simplu spectator până şi la organizarea licitaţiilor şi la recepţionarea lucrărilor publice. Altfel spus, la împărţirea banilor pentru firme, adevărata miză a întregului conflict.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON