URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Noiembrie 2009, 11:42

Pedeliştii adresează o scrisoare deschisă şefilor PSD, PNL şi UDMR pentru referendum

"Noi vom transmite scrisoarea şi apoi vom încerca să luăm legătura cu domniile lor. Această scrisoare nu vine ca o notă de forţare sau de sfidare. Am făcut un apel la gândul bun şi la dorinţa lor de a se implica în viaţa localnicilor din Oradea", a declarat secretarul general al PDL Bihor, Mircea Matei, miercuri într-o conferinţă de presă.

Scrisoarea deschisă este adresată şefului PSD Bihor, senatorul Ioan Mang, conducătorului PNL Bihor - senatorul Cornel Popa - şi şefului UDMR Bihor, Alexandru Kiss, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor.

Aceasta vine după ce săptămâna trecută propunerea aleşilor PDL din Consiliul Local Oradea - de a organiza pe 22 noiembrie, în ziua alegerilor prezidenţiale un referendum privind acordarea de tichete sociale pentru pensionari trimestrial şi nu anual, cum e în prezent - nu a fost dezbătută în Consiliul Local. Atunci, aleşii PDL au părăsit dezbaterile, în semn de protest că nu au reuşit să introducă pe ordinea de zi proiectul de hotărâre, pentru că nu a fost promovat, cum cere legea, de minim o treime din consilierii locali (adică 9 aleşi în loc de 7, cât numără grupul PDL), nu era însoţit de un raport de specialitate şi, deşi în ultima săptămână comisiile de specialitate formate din consilierii locali s-au întruit de mai multe ori, nu a fost supus dezbaterilor.

Astfel că, subliniind că Oradea are aproximativ 32.000 de pensionari, din care 18.000 în situaţie de risc social major, reprezentanţii PDL le cer şefilor de partide să discute cu reprezentanţii lor din CL pentru a aviza organizarea unui referendum nu pe 22 noiembrie, cum era prevăzut iniţial, ci pe 6 decembrie, deci în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

 "Suntem de acord că propunerea făcută de noi în urmă cu o săptămână, cu două zile înaintea şedinţei ordinare a Consiliului Local Oradea, forul care putea decide organizarea acestei consultări, nu a lăsat un timp suficient de reflexie şi consultări în vederea asumării unei asemenea decizii. Suntem convinşi că atunci când există asemenea probleme importante în rezolvarea cărora politicul nu oferă soluţii din varii motive, avem obligaţia şi datoria să creăm condiţiile ca cei pe care îi reprezentăm să-şi poată spune cuvântul. Tocmai de aceea facem apel la Domniile Voastre, ca prin calitatea pe care o deţineţi, ca factori importanţi de decizie politică, să creaţi condiţiile ca o asemenea consultare populară să aibă loc, determinând astfel grupurile de consilieri locali să fie de acord să asculte opţiunea cetăţenilor din Oradea exprimată prin vot, conform prevederilor legale", se arată în scrisoarea deschisă.

În actul menţionat, pedeliştii spun că "intervenţia autorităţii publice locale trebuie să fie operativă pentru a evita apariţia unor probleme de risc social major astfel încât limita maximă de venit până la care trebuie intervenit este în opinia noastră de 800 lei". "În acest context am delimitat trei zone de risc social şi anume: persoane vârstnice cu un venit de până la 500 lei categoria risc social major, persoane vârstnice cu nivel de venit între 501 lei şi 600 lei categoria risc social major spre mediu, persoane vârstnice cu nivel de venit între 601 lei până la 800 lei inclusiv categoria risc social mediu", se mai arată în scrisoarea deschisă.

Conform propunerii PDL, tichetele pentru pensionari ar urma să se aloce trimestrial şi nu anual cum se întâmplă în prezent. Pensionarii cu venituri lunare până la 500 lei, inclusiv, în octombrie 2009, ar urma să beneficieze de un tichet social de 150 lei pe trimestru, cei cu venituri între 501 şi 600 lei, inclusiv ar beneficia de un tichet social în valoare de 120 lei pe trimestru, iar cei cu venituri între 601 şi 800 lei, inclusiv, ar urma să primească trimestrial tichete de 90 lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON