URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2010, 20:19

Până la confruntarea Mang-Bar, alegerile din PSD Bihor au început cu victoria invitaţilor de la PNL, UDMR şi PRM

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Seara candidaţilor

Peste 650 de delegaţi ai organizaţiilor PSD din întregul judeţ s-au reunit joi seară, de la ora 18, la Casa de Cultură a Sindicatelor, pentru a-şi alege o nouă conducere, în prezenţa preşedintelui partidului, Victor Ponta.

Conferinţa judeţeană a PSD Bihor opune două persoane cu structuri şi temperamente diferite, dar şi cu bazine electorale la fel de opuse. Dacă senatorul Ioan Mang e considerat mai degrabă un om de birou şi cam diferit, prin formaţia sa universitară, de portretul-robot al pesedistului tipic, fostul deputat Mihai Bar, în schimb, are o mai bună priză la activiştii de partid mai ales din mediul rural, de unde şi speră că va primi cele mai multe voturi.

Şansele celor doi sunt considerate aproximativ egale, fiecare având şi câte un dezavantaj: Mang este perceput ca fiind ataşat prea mult fostului preşedinte al PSD Mircea Geoană, în timp ce Bar are handicapul că a intrat în competiţie din postura de preşedinte revocat al organizaţiei, funcţie în care, ca interimar, Mang i-a succedat în vara anului 2008.

În prima sa luare de cuvânt, sumară, în faţa Conferinţei Judeţene, actualul lider al partidului, Victor Ponta, a dat un semnal discret că l-ar prefera pe Mang, avertizând îşi doreşte "o conferinţă liniştită", ceea ce pare să excludă din start probabilitatea că ar agrea eventuale "turbulenţe" din partea lui Mihai Bar, obişnuit să digere mai greu înfrângerile administrate de propriii colegi, aşa cum s-a întâmplat şi când a pierdut în faţa fostului prefect Aurel Tărău.

Cornel Popa despre "vuvuzeaua" Boc

Într-o atmosferă înnăbuşitoare, mai ales că sala Casei de Cultură a Sindicatelor nu are instalaţie de aer condiţionat, participanţii la Conferinţă i-au primit cu aplauze surprinzător de intense pe invitaţii din partea celorlalte partide politice, notabilă fiind - evident - absenţa oricărui picior de PDL-ist. De altfel, în scurta sa intervenţie de început, Victor Ponta a şi precizat că PSD-iştii bihoreni trebuie să se obişnuiască cu ideea că partidul vrea să guverneze singur în următoarea legislatură. "Nu facem nicio colaborare cu Băsescu, cu Boc şi PDL. După următoarele alegeri trebuie să câştigăm singuri guvernarea", a punctat Ponta.

Primul dintre invitaţi care au vorbit PSD-iştilor bihoreni a fost Cornel Popa, care a declarat că a venit "cu sufletul deschis, ca între prieteni", şi s-a mirat "că mă primiţi cu atâta căldură".

Evocând ultima campanie electorală, când liberalii l-au susţinut pe candidatul PSD la prezidenţiale, Popa a spus că "trebuie să ne gândim ce n-a mers prea bine şi că am muncit prea puţin ca să ajungem la guvernare". Totodată, liderul PNL Bihor a afirmat că respectă efortul PSD din ultima vreme de a se reforma: "Vă asigur de întregul meu respect pentru ceea ce aţi făcut în ultima perioadă pentru democratizarea vieţii politice".

De asemenea, Cornel Popa a adresat şi un mesaj anti-PDL, criticându-l pe Traian Băsescu şi pe "vuvuzeaua Boc": "Îl anunţ pe Traian Băsescu, cel care i-a gratulat pe ziarişti cu epitete ca găozar şi ţigancă împuţită, şi care mai nou ar vrea şi să-i vadă în cătuşe, că aici, la Oradea, vrem o altfel de viaţă politică, iar pe vuvuzeaua Boc, singurul parlamentar din Transilvania care a lipsit pe 21 iunie 2001 de la întâlnirea de la Oradea unde am pus bazele lobby-ului pentru Autostrada Transilvania, că bihorenii aşteaptă de nouă ani să-şi vadă împlinit visul acestei autostrăzi".

Cuvintele lui Popa au determinat şi un comentariu din partea lui Ponta, care a întrebat, în râsetele sălii, "când aţi spus de vuvuzeaua Boc, v-aţi referit la zgomot sau la mărime?".

Kiss, cu fiul social-democrat

Şi liderul UDMR Bihor, Alexandru Kiss, a stârnit aplauze încă de la primii paşi pe scenă, participanţii remarcând că, după cum îi e obiceiul, acesta a venit cu un cadou într-o punguţă.

Kiss a mărturisit că a venit la Conferinţa Judeţeană a PSD cu fiul său, care l-a întrebat ce mare deosebire e între UDMR şi social-democraţi, după care l-a felicitat pe Victor Ponta pentru alegerea sa în fruntea partidului într-un stil caracteristic, făcând o comparaţie a acestuia cu Ion Iliescu şi Adrian Năstase. "Când vorbea domnul Iliescu, abia a doua zi înţelegeam ce a vrut să spună, de la alţii. Când era domnul Năstase, tot a doua zi înţelegeam, dar singur. De când este domnul Ponta, înţeleg singur din prima", a spus Kiss în aplauze, după care i-a "ciupit" uşor pe social-democraţii care nu arată ca atare, adăugând: "Nu arăt eu ca un social-democrat, dar sper că dumneavoastră sunteţi adevăraţi social-democraţi, deşi după îmbrăcăminte nici unii dintre dumneavoastră nu păreţi".

Kiss le-a mai cerut PSD-iştilor să nu se supere că UDMR a intrat la guvernare cu PDL. "Sper să nu vă supăraţi, pentru că eu aş da orice ca UDMR să piardă alegerile aşa cum le-aţi pierdut dumneavoastră. Culmea e că le-aţi pierdut cu noi. Sper ca data viitoare să le câştigaţi cu noi", a spus liderul maghiar, înainte de a-i oferi lui Ponta "un vin dulce, unguresc, nobil, după care poate o să vedeţi UDMR în alte culori".

Şi lui Kiss i-a răspuns liderul PSD, dar cu autoironie, cu o săgeată spre fostul preşedinte Mircea Geoană: "Nu cred că UDMR o să piardă vreodată ca noi alegerile. Nu-l văd pe domnul Marko Bela mergând la jacuzzi la Vântu..."

Drecin-PRM: "Nu-i timp de glumiţe!"

Primit şi el bine de participanţii la Conferinţa Judeţeană a PSD, reprezentantul PRM Bihor, profesorul universitar Mihai Drecin, a apreciat faptul că pesediştii au cei mai mulţi universitari în partid, "şi nu din cei care s-au împiedicat de două ori şi au ajuns profesori".

Drecin a dat şi o replică lui Kiss, amintind că în antichitate se spunea "să te temi de greci şi atunci când fac daruri". "Extrapolând la situaţia actuală a României, s-ar putea spune să te temi de unguri şi când îţi fac daruri", a spus istoricul Drecin. PRM-istul a avertizat că, în opinia sa, nu e loc de glume în situaţia în care se află acum România, guvernată de un partid - PDL - care, pentru a avea sprijinul UDMR, face toate concesiile posibile.

"Glumiţele în politică se acceptă până la un punct, dar când în discuţie se pune interesul naţional, glumele nu se mai acceptă", a considerat Drecin, făcând şi o aluzie la fostul său student, Szabo Odon, ajuns de câţiva ani lider important al UDMR şi, în opinia PRM-istului, actor într-un joc antiromânesc: "Au fost studenţi din UDMR pe care i-am apreciat prin note aşa cum au meritat, dar care când au ajuns factori de decizie s-au ridicat contra românilor".

Drecin a mai amintit că, în timp ce principalele partide româneşti par indiferente, recent, la Târgu Mureş, un fanatic a înfiinţat o filială a "partidului fascist Jobbik", din Ungaria, lucru de o gravitate care s-ar cere taxată de autorităţile de la Bucureşti. La fel precum ceilalţi doi invitaţi, şi reprezentantului PRM i-a răspuns liderul social-democrat, Victor Ponta, spunând că e mai important ca partidele româneşti să riposteze în faţa PDL-ului.

"Dacă la Budapesta Jobbik este un partid fascist, dar nu e la putere, la Bucureşti PD-ul e un partid fascist, dar la guvernare", a argumentat Ponta.

Alegeri nocturne

După momentul protocolar al ascultării invitaţilor, cei 650 de pesedişti reuniţi la Casa de Cultură a Sindicatelor au ascultat raportul conducerii aflate la final de mandat, pregătindu-se să asculte pledoariile celor doi candidaţi care se vor confrunta pentru preluarea şefiei, Ioan Mang şi Mihai Bar.

Momentul propriu-zis al votării era estimat să înceapă după ora 21, iar numărarea buletinelor de vot şi validarea rezultatelor să aibă loc mult după miezul nopţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Punct final.
Mahnirea lui Bar exprimata de un om sanatos i-ar fi creat mari probleme senatorului Mang.Bar nu are nevoie de adversari politici.Singur si-a pus punctul final cariei politice.UNPR nu reprezinta o solutie de relansare politica pentru Bar,deoarece a fost si este,din acest punct de vedere,cel mai consecvent social democrat bihorean din ultimii 20 de ani.Bar nu va face o asemenea greseala si va reveni asupra demisiei sale,deoarece este un luptator nu un tradator.
Postat 26 Iunie 2010, 16:23 de SAFE
o adunatura de luzari
astia toti, nu fac cat unul bun
Postat 25 Iunie 2010, 00:37 de ciordel popa
exact
:)) balaoachesu' kiss, "lederu'" ungurimii, arata mai degraba ca un butoi de 200 de litri.
Postat 25 Iunie 2010, 00:33 de depanatoru' parvenit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON