URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Decembrie 2012, 09:12

Numărătoarea paralelă: USL Bihor are 10 parlamentari din 13 colegii!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La orele dimineţii, USL Bihor şi-a finalizat numărătoarea paralelă a voturilor, bazată pe centralizarea sufragiilor conform cifrelor consemnate în procesele-verbale încheiate la nivelul tuturor celor 650 de secţii de votare din judeţ.

Victorie pe toată linia

Conform preşedintelui PSD Bihor, Ioan Mang, dintre cei 13 candidaţi bihoreni ai USL, 10 vor fi parlamentari în următorii patru ani, deoarece au "închis" colegiile, câştigând - aşadar - alegerile cu peste 50% plus unu din voturile valabil exprimate.

Astfel, din partea USL vor fi deputaţi Lucia Varga (PNL - colegiul 3 Aleşd), Gheorghe Costin (colegiul 4 Beiuş), Gheorghe Bogdan (colegiul 5 Ceica), Ioan Roman (colegiul 6 Salonta), Sonia Drăghici (colegiul 7 Oradea), Ioan Cupşa (colegiul 8 Oradea) şi Florica Cherecheş (colegiul 9 Oradea).

Informaţiile furnizate de Mang arată că în colegiul 5 primarul pesedist al comunei Drăgăneşti, Gheorghe Bogdan, a obţinut 52,47% din voturi, în colegiul 6 deputatul Ioan Roman şi-a înnoit mandatul cu 50,44%, în colegiul 7 Sonia Drăghici a reuşit acelaşi lucru cu 59,94%, iar liberalul Ioan Cupşa a luat în colegiul 8 Oradea un scor de 54,67% şi colega sa de partid, Florica Cherecheş, a câştigat colegiul 9 Oradea cu 56,79%.

În ce priveşte situaţia pentru Senat, şi aici USL a "închis" toate cele trei colegii pe care mizau: colegiul 2 Aleşd-Beiuş-Ştei (prin liberalul Cristian Bodea), colegiul 3 Oradea sud-Salonta (Valeriu Boeriu - PNL, care a obţinut 61,33% din voturi) şi colegiul 4 Oradea (PSD-istul Florian Bodog). Mang a declarat că Bodog şi-a câştigat colegiul cu 56,63%.

Triumful USL, bucuria PDL-iştilor

Până la ora 9 a dimineţii de luni, doar USL a făcut publice rezultatele numărătorii paralele, primele date oficiale, parţiale, urmând să fie făcute publice de către Biroul Electoral Judeţean după ora 10.

Cu toate acestea, bazându-se pe operaţiunea proprie, chiar şi neîncheiată, secretarul general al PDL Bihor, Cristian Ile, a recunoscut luni dimineaţă victoria categorică a USL. "Potrivit numărătorii noastre, USL a închis într-adevăr cele 10 colegii", a spus Ile, adăugând că, în aceste condiţii, cel mai probabil ARD va avea un singur parlamentar de Bihor, pe Liviu Laza Matiuţă (Colegiul 4 Deputaţi), deoarece acesta a strâns în jur de 5.000 de voturi.

Dacă rezultatele consemnate de numărătoarea paralelă a USL se dovedesc reale, acest lucru înseamnă că UDMR a câştigat cele trei colegii pe care miza în nordul judeţului, unde populaţia de etnie maghiară predomină, dar şi că ARD se va bucura de cea mai mare anomalie a legii electorale, care permite suplimentarea mandatelor în colegiile câştigate net de competitori.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
oricum vor exista REGULI .
sa va fie invataura PROSTIME care va besiti si targeti in nas GAZUL VOSTRU TOXIC, trebuia sa iesiti la VOT sa vedem REALITATEA POLITICA, dar am constat ca degeaba se lupta altii sa faca ceva pozitiv ca sunteti multumiti cu gazele voastre:)))), ASUMATIVA responsabilitatea NEPARTICIPARI la VOT ca oricum se vor stabili anumite REGULI indiferent cine va veni la PUTERE :COMBATEREA EVAZIUNII< MUNCII LA NEGRU , sustinerea sanatatii copiilor intr un MEDIU SANATOS nu DESTRABALAT< oricum vor exista REGULI .
Postat 11 Decembrie 2012, 09:51 de nu exista tara fara
punct si de la capat
Si de acum incolo, PUNCT SI DE LA CAPAT.; dar aveti grije - nu ca cei dinainte, fara coruptie, fara trafic de influenta, fara deturnare de fonduri, fara minciuni, fara limba de lemn......fara SISTEM ( ispitele nu vor intarzia sa se arate - procurori, magistrati,avocati,afaceristi,securisti,politisti.....care va vor coplesi cu interesele lor meschine,si asta in detrimentrul NOSTRU , al celor care v-am ales.Vor fi benevoitori care vor vrea sa va indrume ,sa va invete din experienta lor - vezi Blaga,Filip,- nu va lasati manipulati.Si apoi ,mai chemati-ne si pe noi la cate o intrunire, asta ca sa nu uitati cine tine cu voi de adevaratelea. CURAJ ,legea bunului simt si cu Dumnezeu inainte. PS .Mare grije cu UDMR-ul,pe cat posibil nu la Cultura.
Postat 11 Decembrie 2012, 01:58 de bombonel
FARA UDMR!
Nu am votat USL sa faca coalitie cu UDMR!
Postat 10 Decembrie 2012, 18:30 de gicu
HOȚII DE LA USL
JOS USL MAFIOȚII DRECULUI, JIGODIEA DE CORNEL POPA A FURAT LA VOTURI PÂNĂ PETSE CAP,LASA CĂ VEDM ACUMA CE FACETI CĂ PROMISIUNI FACETI MULTE SA VA VEDEM CUM MERGE ȚARA ACUMA,CĂ DACAĂ NU VA MERGE CUM ATI PROMIS NU MAI LUATI LA ALEGERILE URMATOARE NICI 15%!!!!!!!!!!
Postat 10 Decembrie 2012, 14:57 de Cineva
Marele om politic Tirle!
Ramine Tirle fara coledzi?
Postat 10 Decembrie 2012, 14:40 de Tirlescu
eu
sunt de acord cu dana
Postat 10 Decembrie 2012, 13:23 de eu
adio
daca luati udmr-ul in alianta pe mine m-ati pierdut in veci ca votant....Rusine sa va fie moluste fara coloana, cum ati avut votul nostru v-ati dat jos mastile, sunteti toti la fel, ciolanul si malaiul, chiar daca calcati votantii in picioare! Va doar la basca d cei carora le-ati cersit voturile....
Postat 10 Decembrie 2012, 12:50 de dana
mama lor la toti
?v=IG4zj0ge8wA daca fac alianta cu udmr nu mai votez IN VECI...
Postat 10 Decembrie 2012, 12:43 de eu
pupeze
USL inseamna curvarie... sponsorizarea pupezelor si vacantelor in Grecia, Dubai....etc..... ?fbid=330019767081808&set=pb.100002213621086.-2207520000.1355133044&type=3&theater.................... ?set=a.10150584358641087.385507.684301086&type=3......... PE AI CUI BANI CREDETI CA SE DUC IN VACANTE ?!?!?!
Postat 10 Decembrie 2012, 11:52 de eu
S a terminat cu DISTRACTIA la munca !
ati vazut ce se intampla daca va ingheata si KURUL , decid altii in locul lasilor, ha, ha, ha, ha, oricat de PUTERNIC te crezi de prea mult imbuibat ajungi ca un porc si ramai pe loc, felicitari pentru mama a 4 copii FLORICA CHERCHES sa sustineti copii , SONIA DRAGHICI trebuie urmarita e penala rau incomparabila cu cealalta, daca credeti ca USL inseamna PDL va inselati , vor face multi din ei MUNCA in folosul comunitati, nu INCHISOARE . S a terminat cu DISTRACTIA la munca !
Postat 10 Decembrie 2012, 10:32 de S a terminat cu DIST
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON