URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2010, 17:39

Norul de cenuşă ajunge în nord-vestul ţării! Aeroportul Oradea se închide din această seară!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Norul de cenuşă, generat de erupţia vulcanică din Islanda, stagnează deja în nordul şi vestul Europei şi se apropie cu paşi repezi de România, preconizându-se că va ajunge în Nord Vestul ţării sâmbătă dimineaţă.

În ţara noastră efectele au fost deocamdată la nivelul zborurilor aeriene. Până acum, mai multe curse aeriene din ţară şi din Bucureşti au fost anulate, iar spaţiul aerian al României va fi închis parţial vineri noapte. "Până în acest moment nu a ajuns la noi niciun fel de atenţionare. Va ateriza o cursă Tarom la ora 18.30 şi va pleca la 18.55 spre Bucureşti. Nicio cursă nu a fost anulată. Sunt pasageri în aerogară care aşteaptă să plece la 7 fără 5 spre Bucureşti", a declarat pentru BIHOREANUL vineri după amiază Gheorge Paşc, comandantul Aeroportului Oradea.

Totuşi, premierul Emil Boc a anunţat vineri după amiază la Realitatea TV că Aeroportul Oradea va fi închis din această seară, începând cu ora 12.

Vulcanul activ de sub gheţarul Eyjafjallajokull din sudul Islandei a erupt pentru a doua oară miercuri, la doar două zile după ce îşi încetase activitatea începută luna trecută, iar un nor de cenuşă s-a răspândit în atmosferă.

Agenţiile pentru Protecţia Mediului din Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Suceava monitorizează permanent calitatea aerului şi eventualele concentraţii de pulberi totale în suspensie, precum şi fracţiunea PM10 (pulberi în suspensie cu diametru mai mic de 10 microni), atât cu metode automate, cât şi cu metode manuale.

"În Bihor există 6 staţii care monitorizează calitatea aerului, dintre care 3 sunt automate. Suntem pe recepţie, le verificăm începând de azi, iar mâine, din jumătate în jumătate de oră, le vom raporta spre Bucureşti. Din câte ştiu, norul de cenuşă nu ne va afecta, dar sper să nu se depăşească valorile maxime admise", a explicat şeful Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, Ovidiu Dăescu, adăugând că aceste monitorizări se vor face până duminică.

Efectele norului de cenuşă se văd doar în cazul avioanelor, mai multe curse fiind întrerupte, în vestul Europei traficul aerian fiind blocat. Totodată, există pasageri rămaşi şi în aeroporturile din SUA sau America de Sud, din cauza anulării curselor spre Europa. Emisiile vulcanului ar putea duce la scăderea temperaturii medii pe glob, sunt de părere unii specialişti în meteorologie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON