URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Mai 2010, 18:03

Ioan Roman: "Limba română a ajuns subiect de troc"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Legea educaţiei a provocat dezbateri aprinse în cadrul Comisiei pentru învăţământ şi sport din Camera Deputaţilor. „Am negociat o zi întreagă în comisie, luni noaptea am ajuns la un punct de vedere comun, după care a doua zi UDMR a blocat Legea ANI şi Legea lustraţiei, ca să nu se voteze cu amendamentul legat de predarea istoriei şi a geografiei", a declarat deputatul PSD Ioan Roman, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Parlamentarul s-a declarat nemulţumit de faptul că aleşii PDL au cedat presiunilor UDMR şi au respins amendamentul PSD şi PNL care prevedea ca predarea materiilor istorie şi geografie pentru elevii provenind din minorităţile etnice să se facă în limba română, la fel ca în cazul literaturii.

„Mă deranjează faptul că limba română a ajuns subiect de troc", a declarat Roman. În ciuda acestui fapt, deputatul susţine că respectă dreptul minorităţilor de a studia în limba maternă. „Nu fac mare caz ca istoria şi geografia vor fi studiate în limba maghiară, fiindcă şi dacă erau predate în română dragoste cu sila nu se poate".

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri Legea educaţiei cu 181 voturi pentru şi 95 împotrivă, majoritatea amendamentelor PSD şi PNL fiind scoase din proiectul de lege.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
ca nu conteaza
"Daca voi nu ma vreti, eu va vreu!" Cum adica dragoste cu de-a sila nu se poate? daca ii asa, atunci sa-si stranga catrafusele si sa faca acuma cale`ntoarsa, sa stea la ei acasa!!!
Postat 25 Mai 2010, 09:07 de oricare
replica
Domnul deputat PSD Ioan Sorin Roman,,limba romana a ajuns subiect de troc ?!DA !dar sin colegiul dumneavoastra colegiul 6 Salonta etnia maghiara este numeroasa si trebuie ca sa traim in buna pace si intelegere cu EI.Domnule deputat PSD Ioan Sorin Roman un banc hazliu pe tema data :)) Cind a fost la Salonta ex presedintele PSD Mircea Geoana a ridicat un copilas in brate si la intrebat Cum te cheama pui de mic PSD-ist ``si copilasul a raspuns ``Arpad Atilla,te hue :)).Domnule deputat PSD Ioan Sorin Roman trebuie ca sa candidatzi la presedentia filialei PSD -e Bihor.La timpuri noi oameni tineri ca si noi,talibanii rebeli fanatici din PSD-e Bihor va sprijina ,iar restul membrilor delegatzi la conferintza judeteana PSD-e Bihor vor fi convinsi de catre talibani ca sa va aleaga.Conducerea actuala a PSD-Bihor s-a indepartat de membrul simplu de partid PSD nu mai reprezinta interesele lui ,reprezinta interesele persoanelor din conducere si a presedintelui interimar de a-si conserva privilegiile functiilor,nu se discuta cu un membru simplu de PSD in batjocora si intr-un ton de superioritate.Deputatul PSD Ioan Sorin Roman presedintele PSD Bihor.Acesta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 25 Mai 2010, 06:07 de Romanul Simplu
@sandor
pai mergeti in tirol. sa nu ramaneti niciunul. nu se supara nimeni.
Postat 25 Mai 2010, 03:03 de .....
@cold mountain
prietene, cred ca si ungurimea stie vorba : fiecare "pasare", pe limba ei piere. sa si-o faca singuri.
Postat 25 Mai 2010, 03:00 de .....
prostie ungureasca
izolarea lingvistica duce la disparitie. nici macar nu vor putea da vina pe romani ! si-o fac cu propria mana. asta se numeste hand-job! :)))).
Postat 24 Mai 2010, 19:49 de cold mountain
raspuns "sir" vs "Politica pasilor marunti!"
I. Nu sunt parlamentar. Nu sunt nici "portocaliu". II. M-am referit și la superficialitatea unor afirmații de genul: „Nu fac mare caz ca istoria și geografia vor fi studiate în limba maghiară, fiindcă și dacă erau predate în română dragoste cu sila nu se poate". Punct.
Postat 23 Mai 2010, 15:19 de stefan
raspuns ep.II
va rog sa-i consultati pe cei aflati la guvernare si care sunt initiatorii legii cate cadre vor fi disponibilizate!
Postat 23 Mai 2010, 14:13 de sir
"Pentru cateva voturi (portocalii) in plus". Ep. III
I. România nu are regiuni autonome și nu este o regiune autonoma! II. Pentru cei care vorbesc și mai ales, acționează prea puțin, în sensul unei reconcilieri naționale autentice, din Constituția României: "Statul român. ARTICOLUL 1 (1) România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil. (2) Forma de guvernământ a statului român este republica. (3) România este stat de drept, democratic și social, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român și idealurilor Revoluției din decembrie 1989, și sunt garantate... (5) În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie." III. Despre istoria Tirolului de sud, ne spune cineva ceva (în limba romana)? IV. Care o fi hotul, care striga ...hoții? V. De ce germanii din România, nu cer drepturi similare?
Postat 23 Mai 2010, 08:06 de stefan
tirolul de sud zona trentino (ITALIA)
IN REGIUNEA AUTONOMA TIROLUL DE SUD (de la TRENTO spre nord) DIN NORDUL ITALIEI TOTI CETATENII VORBESC ATÂT LIMBA GERMANĂ (MATERNĂ) CÂT ŞI ITALIANĂ IAR ISTORIA ŢINUTULUI SE ÎNVAŢĂ ÎN LIMBA GERMANĂ LA CLASELE DE PREDARE ÎN LIMBA GERMANĂ. ŞI CARE ESTE PROBLEMA??? Sau numai hoţului este frică că va fi prins???
Postat 22 Mai 2010, 19:23 de Sandor
"Pentru cateva voturi (portocalii) in plus". Ep. II
„Nu fac mare caz ca istoria și geografia vor fi studiate în limba maghiară, fiindcă și dacă erau predate în română dragoste cu sila nu se poate" I. Nu este vorba de dragoste cu de-a sila, dle Roman! 1. In Franța, istoria și geografia acestei tari, se predau și limbile oficiale din Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, sau Vietnam? 2. In Germania, în școlile de stat, cele doua materii se predau (și) în limba turca? Sa continuam? II. Despre câte cadre didactice de etnie romana, vor rămâne fără loc de munca la catedra, în circumscripția dumneavoastră, o sa ne spuneți ceva?
Postat 22 Mai 2010, 18:48 de stefan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON