URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2012, 16:42

În premieră naţională, Oradea a fost gazda unui simpozion pe teme de uro-ginecologie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Joi la prânz, la Hotelul Double Tree by Hilton din Oradea, au început lucrările unui simpozion pe teme medicale derulat pentru prima dată în România. Specialişti în urologie şi ginecologie s-au întâlnit cu mai mulţi medici de familie în cadrul unei acţiuni de informare şi conştientizare a femeilor care suferă de afecţiuni ale vezicii urinare.

Simpozionul medical de la Oradea se derulează sub cupola "World Women Bladder Disorders Day - Ziua mondială a tulburărilor vezicii urinare la femei", manifestare care se desfăşoară în mai multe ţări din lume: Italia, Marea Britanie, SUA, Brazilia, Africa de Sud şi Australia.

Pentru prima oară, România participă la această acţiune mondială prin simpozionul organizat joi, începând cu ora 12, la Hotelul Double Tree by Hilton din Oradea. Acest lucru a fost posibil datorită parteneriatului încheiat, în urmă cu două săptămâni, între asociaţia orădeană Urogyn şi Associazione italiana di Urologia Ginecologica e del Pavimento Pelvico, cu prilejul Conferinţei Internaţionale Urogyn de la Oradea, din 14-17 noiembrie. Manifestarea a fost creditată de Colegiul Medicilor din România - filiala Bihor.

"Acţiunea e menită să ofere medicilor de familie, dar şi specialiştilor în urologie şi ginecologie interesaţi de tematică, informaţii legate de această afecţiune prezentă atât de frecvent la femei încât este considerată o problemă de sănătate publică. Dorim să-i sensibilizăm pe medici pentru a informa pacientele care suferă de afecţiuni ale vezicii urinare că această problemă nu este neaparat apanajul vârstei. Vremurile s-au schimbat şi există remedii, indiferent de vârstă", a spus mediatorul discuţiilor, reputatul profesor urolog dr. Gheorghe Bumbu.

Temele prezentărilor din cadrul simpozionului au fost vezica hiperactivă, incontinenţa urinară la femeie, Prolapsul utero-vaginal, infecţiile urinare la femeie.

Evenimentul vine la două săptămâni după ce la Oradea s-a desfăşurat primul simpozion naţional de uro-ginecologie, la care au participat peste 20 de specialişti în urologie şi în ginecologie din ţară. În cadrul acestuia, la Spitalul Municipal a fost programat un maraton chirurgical cu scop demonstrativ ce face parte dintr-un program pentru înfiinţarea şi în România a specializării de uro-ginecologie.

"Există o patologie foarte mare la graniţa dintre cele două specializări, urologia şi ginecologia, şi fiecare specialist din aceste domenii s-a obişnuit să opereze după tehnici moştenite de la predecesori şi să "vadă" doar domeniul său. Am ajuns, însă, la concluzia că dacă facem un efort comun, putem vorbi aceeaşi limbă şi, colaborând, vom găsi cele mai bune soluţii pentru pacientele noastre", declara, la acea vreme, dr. Gheorghe Bumbu, şeful Clinicii de Urologie a Spitalului Municipal din Oradea.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Oameni
Niste oameni deosebiti. Toata echipa domnului doctor Bumbu. Special domnul doctor Kolumban. Sa va dea Dumnezeu sanatate tuturor!
Postat 29 Noiembrie 2012, 19:31 de Raluca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON