URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2011, 13:55

Horea Vuşcan vrea să înfiinţeze o federaţie a asociaţiilor de proprietari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Federaţie de asociaţii

Preşedintele Mişcării Verzilor Bihor a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că orădenii au nevoie de un organism care să-i reprezinte în relaţia cu instituţiile publice şi furnizorii de servicii. "Am decis să înfiinţăm Federaţia Asociaţiilor de Proprietari din Oradea. În federaţie vom avea avocaţi specializaţi, care vor putea verifica legalitatea Hotărârilor de Consiliu Local, asociaţiile vor putea avea informaţii asupra implicaţiilor respectivelor hotărâri şi vom putea să ne batem cu cei care vor să impună în mod abuziv hotărâri care nu sunt în concordanţă cu dorinţele orădenilor", a declarat Horea Vuşcan, explicând că în prezent, în Oradea există servicii care nu pot fi "trase la răspundere", precum CET, Apă-Canal şi RER.

El a mai spus că a discutat cu reprezentanţii a 100 de asociaţii din zona Ioşia, iar 80% dintre aceştia au afirmat că ar susţine o astfel de iniţiativă. "Am elaborat statutul federaţiei şi modelul de aderare. Contribuţia va fi una modică, pe care am gândit-o la 1 leu pe apartament, pe lună", a mai spus liderul "verzilor", adăugând că prin această organizaţie, orădenii vor putea fi un partener de dialog cu Primăria, dar vor putea şi să acţioneze în instanţă anumite hotărâri cu care nu sunt de acord.

Vuşcan denunţă Primăria

În legătură cu proiectul de Hotărâre al Consiliului Local prin care CET ar deveni operator unic pe termie, practicând cu tarif unic, forţând astfel asociaţiile din Ioşia să plătească acelaşi preţ pentru gigacalorie, Vuşcan a declarat că "Primăria îşi va duce la sfârşit interesul propriu", chiar dacă Hotărârea nu a mai fost pusă pe ordinea de zi în şedinţă de Consiliul Local.

"Primăria nu ne-a răspuns în termenul legal de 30 de zile la adresa prin care cerem să ne arate documentul de la UE (invocat în elaborarea HCL), dar şi poziţia faţă de motivele pe care le-am expus în defavoarea monopolului CET. De aceea vor acţiona Primăria în Contencios Administrativ", a spus Vuşcan. "Am strâns 4.000 de semnături din zona Ioşia (locuitori care acum se încălzesc pe apă geotermală) împotriva monopolului CET în oraş. Le vom depune când va fi introdusă din nou hotărârea", a mai precizat Vuşcan.

El a mai afirmat că CET ar trebui să se modernizeze şi înainte de trecerea pe gaz din 2014. "Cred că filtrele CET ar trebui schimbate şi înainte de 2014, pentru ca până atunci să nu respirăm acest aer poluat", a mai spus Horea Vuşcan.

Carp, incorect

În cadrul aceleiaşi conferinţe, Vuşcan a criticat faptul că viceprimarul Gheorghe Carp a vorbit într-o biserică neoprotestantă din zona Ioşia cu două săptămâni înainte de Paşti. "Nu a fost vorba despre declaraţii politice, ci de subiecte administrative. Totuşi nu mi se pare corect din partea unui deţinător al unei funcţii publice. Le cer cetăţenilor să facă distincţia între populism şi realităţi", a spus Vuşcan, adăugând că "politicienii vor să vampirizeze credibilitatea bisericilor pentru a-şi reface imaginea publică".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
clod
Conductele prin care se pompeaza caldura in apartamentele si casele din Iosia a cui sunt? Daca sunt ale CET-ului atunci sa nu le mai dea voie sa le foloseasca si atunci sa vedem daca o firma particulara mai isi permite sa furnizeze caldura. Sa isi puna ea conducte, sa nu le mai foloseasca pe ale CET-ului pentru ca CET-ul le repara.
Postat 01 Iunie 2011, 10:01 de Conducte
INCREDIBILLLL
incredibil ...cat de mult il puneti pe omu`asta pe site-u vostru!!! Cat va da pt un artciol publicat cu el???? Aproape la 2-3 zile este un reportaj cu sau despre Horea Vuscan ... jur ca nu mai suport!!!!!! Conducereaaaaaa...treziti-va!!!!
Postat 31 Mai 2011, 17:05 de dan
Pentru Oradea!
Si eu sunt printre sustinatorii folosirii pe o scara cat mai larga a apei geotermale. Dar trebuie sa fim realisti si sa intelegem ca aceasta nu poate asigura decat maxim 30% din necesarul orasului (asta e o parere luata din presa locala, nu mi-o asum). Poate se poate mai mult. ***
Postat 31 Mai 2011, 16:15 de Pentru Oradea
povestea asta fara sfarsit
legat de povestea cu incalizrea geotermala, cred ca sistemul trebuie extins in oras pe cat posibilul, iar apoi toata lumea sa plateasca un pret mediu. cata popularitate ar vrea Vuscan, nici nu e posibil ca unii sa plateasca dublu, de exemplu cei din Rogerius care stau peste Cris de Iosia Nord. in rest, sa faca ce vrea, cat timp e legal
Postat 31 Mai 2011, 14:45 de sam
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON