URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2010, 16:32

Debarcat de la conducerea PNL Bihor, Ţîrle răspunde: "Nu mor după funcţii"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru că nu a participat la reuniunea de sâmbătă a Biroului Politic al PNL Bihor, unde a fost revocat din funcţia de vicepreşedinte al organizaţiei, Radu Ţîrle a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că nu poate face comentarii decât pe baza a ceea ce a aflat din ziare.

"Nu am fost la şedinţă, pentru că eram într-o deplasare în afara judeţului programată de trei săptămâni, şi nici nu mi s-a comunicat nicio decizie oficială din partea colegilor", a precizat Ţîrle. El a anunţat, totodată, că va continua să se manifeste cu aceeaşi măsură faţă de toţi primarii, indiferent de culoarea lor politică, deşi partidul i-a reproşat şi acest lucru într-o formă voalată, şi anume că nu ar ajuta în primul rând primarii PNL.

Primeşti cât dai

Radu Ţîrle a afirmat că principala acuză formulată împotriva sa, potrivit căreia nu s-a implicat suficient în campania prezidenţială, este interpretabilă şi, implicit, a sugerat că i s-a făcut o nedreptate. Dacă acesta este criteriul de judecată în PNL, atunci şi el ar putea reproşa partidului lipsa de susţinere, consideră preşedintele CJ Bihor.

"În campanie m-am implicat atât cât mi-a permis programul şi am încercat să asigur în primul rând funcţionarea Consiliului Judeţean, mai ales că a fost şi sfârşit de an, iar unele proiecte ale instituţiei trebuiau închise. Nu pot să comentez în niciun fel aprecierea că nu m-am implicat suficient sau că prestaţia mea nu a fost corespunzătoare. Aceste aprecieri implică subiectivism. Aşa, şi eu aş putea să fac aprecieri despre modul în care, în ultima jumătate de an, consilierii judeţeni ai PNL m-au susţinut sau nu m-au susţinut în şedinţele de Consiliu. Nu vreau să insist, pentru că s-a văzut câtă susţinere am primit sau n-am primit. Dar n-o să fac asemenea aprecieri", a spus Ţîrle după ce a amintit în acest fel că, nu o dată, consilierii PNL au votat alături de cei ai UDMR împotriva unor iniţiative propuse de el.

Întrebat dacă "îşi ia gândul" de la sprijinul consilierilor PNL, Ţîrle a mai spus că "Dacă vorbim despre susţinere, atunci ea trebuie să fie reciprocă. Nu poţi să aştepti mai mult decât dai, sau nu este etic să aştepţi mai mult decât oferi. Eu cred, de pildă, că l-am susţinut pe domnul Voloşeniuc mai mult decât m-a susţinut el pe mine."

Totodată, şeful CJ a amintit că nu există motive pentru care să considere că sprijinul PNL ar fi fost dat pentru persoana sa, atâta timp cât el se consideră preşedinte al Consiliului Judeţean pentru toţi bihorenii. "În ultimele zece şedinţe de Consiliu Judeţean, toate proiectele de hotărâri pe care le-am promovat eu au trecut în unanimitate. Pentru că dacă promovezi hotărâri corecte, de bun-simţ, pentru binele tuturor cetăţenilor, nu-şi permite niciun consilier să nu le voteze", a spus Ţîrle.

Funcţiile, ca jucăriile

Deşi afectat de sancţiune, Radu Ţîrle a anunţat că şi pe viitor va avea aceeaşi conduită. "Niciodată n-am murit după funcţii. Totdeauna am avut funcţii, încă mai am funcţii, şi o să fiu un om normal şi după ce n-o să mai am nicio funcţie. Încerc, atâta cât pot şi cât îmi permite şi contextul politic, să-mi fac treaba, să demonstrez că sunt preşedintele tuturor bihorenilor, şi de aceea nu fac diferenţe între primari. Mi se reproşează că primesc şi sprijin pe toată lumea. Eu nu pot să nu primesc sau să nu ajut un primar care este de la alt partid, dacă vine cu proiecte pentru comuna lui, pentru că oamenii din acea comunitate nu au nicio vină că primarul lor este de o anumită culoare politică".

În ce priveşte relaţia cu conducerea PNL Bihor, Ţîrle a încercat să nu pară un învins: "Faptul că mi s-a luat această funcţie este problema celor care au votat acest lucru. Probabil că vor găsi o persoană mai capabilă, mai disponibilă şi mai aplecată spre munca de partid. Dar eu am învăţat că munca de partid nu înseamnă numai kilometri parcurşi în judeţ. Înseamnă şi altceva: seriozitate, performanţă şi, mai ales, aplecare spre problemele cetăţenilor. Aceste funcţii sunt ca nişte jucării. Eu cred totuşi că am depăşit acea perioadă din viaţă când mă jucam. Eu, cu sau fără funcţie, o să încerc să-mi fac treaba aici, la Consiliul Judeţean, iar populaţia va avea ocazia să aprecieze sau să sancţioneze activitatea fiecăruia. Vreau să vă asigur că şi în continuare, poate mai mult decât până acum, nemaiavând această funcţie, care te obligă într-un anume fel la alte activităţi extra-administrative, să mă concentrez pe problemele judeţului".

Nu şi-a dorit ruptura

Întrebat de ziarişti de ce nu demisionează din PNL, dat fiind că nu este prima oară când partidul îi face reproşuri, cel mai recent punându-l "în discuţie" în noiembrie, după ce a participat la întâlnirea de la Prefectură cu Traian Băsescu în ciuda "embargoului" decis de partid, Radu Ţîrle a afirmat că are în continuare convingerea că a procedat corect. "Şi acum aş face la fel. Cum adică să nu vin la întâlnirea cu şeful statului şi să nu-i prezint problemele judeţului? Atunci cine s-o facă?...", a spus Ţîrle.

De asemenea, întrebat dacă se gândeşte să plece la un alt partid, preşedintele CJ a răspuns că "nu se gândeşte acum la asta".

La insistenţele jurnaliştilor, Ţîrle a încercat să demonstreze că nu are "probleme de integrare" într-un partid, şi că, imputându-i un asemenea lucru, liberalii îi fac exact acelaşi tip de reproşuri pe care i l-au adus şi pedeliştii pe vremea când era senator PDL. "Eu nici în PDL n-am avut o problemă de integrare. Am avut doar un conflict cu domnul preşedinte Filip, despre care am spus că vrea să fie europarlamentar, iar dânsul a negat până în ultima clipă. Acum ştim foarte bine că a plecat şi că am avut dreptate".

De asemenea, Ţîrle a amintit că, şi ca senator PDL a colaborat cu reprezentanţii PNL, fără că atunci liberalii să-l critice, şi a repetat că nu-şi doreşte o ruptură de PNL.

"Când eram senator PDL, alţii m-au acuzat că mă înţeleg cu nu ştiu cine. Dar ca persoană publică ar fi lipsă de respect faţă de cetăţeni să nu comunici cu cei care reprezintă judeţul, pentru promovarea proiectelor judeţului. Când eram senator PDL colaboram foarte bine cu domnul Bolojan, care era prefect, acum colaborez cu domnul prefect Ghilea, cu parlamentari din diferite partide, cu instituţiile statului... Aşa este normal! Dacă o ţinem patru ani în campanii politice, nu mai facem treabă".

"Eu răspund, eu hotărăsc!"

În aceeaşi ordine de idei, Ţîrle a dat de înţeles că, în viitor, chiar dacă colegii de partid vor încerca să-i impună anumite constrângeri, îşi va păstra libertatea de decizie şi de acţiune. "Pot să vă garantez că atâta timp cât voi fi preşedinte, la Consiliul Judeţean, lucrurile o să se întâmple aici legal, corect, normal şi în interesul judeţului. Radu Ţîrle, dacă îl cunoaşteţi cât de cât, a învăţat să ia decizii pe care şi le asumă. Am învăţat că deciziile trebuie să fie acolo unde sunt şi consecinţele. Eu trăiesc cu consecinţele deciziilor, deci deciziile trebuie să-mi aparţină", a spus Radu Ţîrle.

Surse din cadrul PNL afirmă că decizia de sâmbătă a Biroului Politic al organizaţiei a fost luată nu atât din cauza "neimplicării suficiente" a lui Ţîrle în campania pentru alegerile prezidenţiale, ci mai ales tot mai deselor nemulţumiri ale aliaţilor din UDMR, iritaţi că actualul şef al CJ a restrâns drastic posibilitatea vicepreşedintelui Alexandru Kiss de a-şi impune voinţa în conducerea instituţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON