URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2010, 16:34

Cseke: După descentralizarea spitalelor, informatizarea sistemului sanitar este cea mai importantă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă susţinută sâmbătă la Oradea, ministrul Sănătăţii Cseke Attila a declarat că informatizarea sistemului sanitar reprezintă una dintre priorităţile sale. "Informatizarea sistemului sanitar, după descentralizare, este cea mai importantă. Este o măsură necesară şi radicală", a declarat Cseke, adăugând că acest proiect este în dezbatere la Ministerul Sănătăţii.

El a făcut aceste declaraţii în contextul în care a subliniat importanţa implementării cardului naţional de sănătate. Precizând că România este în întârziere destul de mare faţă de alte state europene în ce priveşte implementarea acestui card, mai ales că unele ţări precum Ungaria l-au adoptat încă de la începutul anilor '90, Cseke a spus că Imprimeria Naţională este pregătită să le tipărească şi că mai trebuie doar să înceapă procedura de achiziţie publică pentru sistemul informatic necesar implementării.

"Două sunt principalele efecte pe care le urmărim prin implementarea acestui card: în primul rând eliminarea oricărei birocraţii pentru pacienţi. Azi, un pacient internat trebuie să aducă cel puţin o adeverinţă de la locul de muncă cum că şi-a plătit toate contribuţile la zi. Cetăţeanul este pus pe drumuri şi nu ar trebui, mai ales că trebuie să ţinem cont de faptul că este totuşi bolnav. Al doilea efect este eliminarea fraudelor din sistem. Astăzi se poate întâmpla foarte uşor ca unei persoane cu un cod numeric personal să i se prescrie un medicament, să fie ridicat acel medicament de la farmacie, iar persoana respectivă nici măcar să nu ştie", a spus Cseke, precizând că "au existat asemenea cazuri".

El a afirmat că, prin card, fraudele nu vor fi posibile deoarece medicamentele nu vor putea fi prescrise fără ca pacientul să aibă acest card şi tranzacţia să fie înregistrată ca atare. "Fraudele vor scădea în sistem", a subliniat ministrul.

Cseke a mai spus că pe card se vor regăsi şi informaţii privind acceptul unei persoane de a-şi dona organele în caz de deces şi folosirea acestora în operaţii de transplant. El a afirmat că în prezent, un român care doreşte să i se doneze organele în caz că moare subit trebuie să dea o declaraţie notarială în acest sens, dar există situaţii în care medicul nu ştie, iar astfel, organele se pierd.

"Practic, prin acest card propunem să simplificăm accesul la acest acord dat de pacient. Persoana respectivă îşi va da în continuare acordul la notar, dar această informaţie se va regăsi pe cardul naţional de sănătate, ceea ce ne-ar ajuta foarte mult. Pentru că în prezent sunt situaţii în care persoanele au dat acea declaraţie la notar, dar medicul nu ştie", a mai spus Cseke.

Pe de altă parte, întrebat de jurnalişti ce părere are legat de discuţiile privind ieşirea UDMR de la guvernare, Cseke nu s-a exprimat făţiş dacă este pro sau contra, dar a făcut precizări legat de Legea Educaţiei, care este "mărul discordiei". "Pentru noi, proiectul Legii Educaţiei este foarte important. S-a dat acea decizie a Curţii Constituţionale, dar noi credem că asumarea răspunderii Guvernului poate continua, pentru că două erau problemele ridicate de preşedintele Senatului: primul - existenţa unui conflict constituţional între Parlament şi Guvern şi al doilea - întreruperea procedurii de asumare a Guvernului, ceea ce nu intra în competnţele Curţii Constituţionale", a spus Cseke. "Din acest punct de vedere, credem că asumarea răspunderii poate să continue", a mai declarat ministrul Sănătăţii.

El a mai precizat că din punctul de vedere al reprezentanţilor UDMR în ce priveşte Legea Educaţiei s-au făcut toţi paşii juridici ceruţi de Constituţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON