URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Februarie 2011, 16:12

Bilanţ la Serviciul Judeţean Anticorupţie: 45 de persoane cercetate, din care 26 funcţionari MAI

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie (SJA) Bihor au avut un an pozitiv, atât în privinţa prevenirii cât şi combaterii corupţiei din rândul funcţionarilor Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI), se arată într-un comunicat semnat de şeful Serviciului, comisarul şef Gabriel Cheregi.

Potrivit informării, în cursul anului 2010, în Bihor au fost soluţionate şi înaintate unităţilor de parchet competente 38 de dosare penale, în care au fost cercetate 45 de persoane, dintre care 26 funcţionari ai MAI.

De asemenea, poliţiştii anticorupţie au fost delegaţi să efectueze cercetări în alte 44 de dosare ale unităţilor de parchet de pe raza de competenţă a Parchetului Curţii de Apel Oradea.

"Anul trecut au fost realizate două acţiuni de prindere în flagrant, a fost dispusă începerea urmăririi penale de către procurori în 9 cauze, fiind învinuite 15 persoane pentru săvârşirea unor infracţiuni de corupţie ce intră în sfera de cercetare a DGA. Din cele 15 persoane învinuite, 8 sunt personal MAI, având funcţie de execuţie, 6 fiind din cadrul Poliţiei Române şi două din cadrul Poliţiei de Frontieră", se specifică în comunicat.

Din anchetele demarate de poliţiştii SJA, procurorii care au supravegheat cercetările au întocmit rechizitoriul în 5 dosare, sesizând instanţa de judecată faţă de 14 persoane inculpate, din care 7 în stare de arestare preventivă. În alte 13 dosare s-au dispus soluţii de neîncepere a urmăririi penale, conexare, respectiv scoatere de sub urmărire penală.

Totodată, ofiţerii specializaţi în prevenirea actelor de corupţie au organizat 57 instruiri cu caracter preventiv în rândul lucrătorilor ministerului, la care au participat 1.337 lucrători MAI, activităţi care s-au derulat cu sprijinul şi implicarea directă a şefilor structurilor judeţene ale ministerului.

"De asemenea s-a desfăşurat şi finalizat acţiunea iniţiată de către Direcţia Generală Anticorupţie pentru perioada 2009-2012, în scopul identificării vulnerabilităţilor şi riscurilor la corupţie, fiind realizate 61 de activităţi cu membrii grupurilor de lucru şi consilierii de integritate desemnaţi la nivelul fiecărei structuri, la care au participat 175 persoane, fiind parcurse toate etapele din cadrul acestui proiect finalizat cu întocmirea Registrului de riscuri", se arată în comunitcat.

Tot anul trecut, poliţiştii anticorupţie din Bihor au înregistrat şi verificat 14 petiţii şi 9 apeluri TelVerde, fiind primite în audienţă 17 persoane, şi au lansat o nouă campanie anticorupţie cu mesajul "Gata cu plicurile", campanie realizată la nivel naţional cu sprijinul Companiei Naţionale Poşta Română şi vizând reducerea disponibilităţii cetăţenilor dar şi a funcţionarilor MAI de a oferi respectiv de a primi mită.

"Rezultatele pozitive obţinute au avut la bază şi buna cooperare inter instituţională Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Oradea, Serviciul Român de Informaţii - Secţia Bihor", se specifică în comunicat.

Serviciul Judeţean Anticorupţie Bihor vine în sprijinul persoanelor care doresc să formuleze sesizări privitoare la săvârşirea unor acte şi fapte de corupţie de către funcţionarii Ministerului Administraţiei şi Internelor. Astfel, cetăţenii pot face sesizări prin intermediul liniei telefonice gratuite TelVerde 0800.806.806, prin e-mail la adresa anticoruptie_petitii@mai.gov.ro sau la numărul de telefon-fax 0259.469043 respectiv la adresa de e-mail sjabh.dga@mai.gov.ro.

Audienţele se desfăşoară la sediul instituţiei din Oradea, str. Dunărea nr. 2, de către şeful Serviciului Judeţean Anticorupţie Bihor - bilunar, în prima şi în a treia zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12-15, iar la ofiţerul de Relaţii cu Publicul - bilunar, în a doua şi a patra zi de miercuri lucrătoare din lună, între orele 12-15.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
le lipseste obiectul muncii
competentele dinsilor sunt si in legatura cu alte persoane, in afara angajatilor m.a.i?cum se explica faptul ca au intocmit 38 de dosare penale,despre 45 de persoane din care doar 26 sunt angajati m.a.i?din lipsa de materie prima,sar gardurile prin curtile vecinilor?de ce s-au chinuit sa organizeze 57 de instruiri cu caracter preventiv,cand puteau sa ii adune pe toti 1337 in sala sporturilor si sa le spuna sa nu ia mita si sa nu fie betivi si nenorociti?intra si dinsii in cei 180000 de restructurati? la asemenea rezultate nici o paguba,se pot ocupa cei de la doi s-un sfert de problema.laura gal,citeste pe site-ul m.a.i atributiile organului .
Postat 07 Februarie 2011, 18:38 de A.N.I. II
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON