URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 August 2010, 08:21

Ştrandul mormânt: Primăria te invită să mori! (FOTO)

Ştrandul mormânt: Primăria te invită să mori! (FOTO) SOLDAT ÎN CER. Cristian Tocoian a apucat să-şi îndeplinească visul de a ajunge ofiţer, dar nu şi să-l trăiască. Bazinul în care a plonjat era în golire, iar apa nu-i ajungea decât până la brâu, deşi marcajul de pe margine arăta că era mai adâncă. În amintirea lui, câteva lumânări şi o floare marchează locul în care tânărul a fost găsit fără suflare
Ştrandul mormânt: Primăria te invită să mori! (FOTO) ŞTRAND SAU NU? Deşi primarul Ioan Lucaciu susţine că ştrandul din Ştei nu funcţiona ca ştrand, BIHOREANUL a intrat în posesia unor fotografii care demonstrează că edilul minte. Chiar dacă apa era stătută şi jegoasă, zeci de tineri îşi petreceau nestingheriţi zilele şi nopţile aici, inclusiv în ziua tragediei care s-a încheiat cu moartea lui Cristi Tocoian
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câteva zile, localnicii din Ştei nu mai contenesc să vorbească despre drama lui Cristian Tocoian, tânărul care a murit în ştrandul orăşenesc înecat în apă mică, după ce şi-a frânt gâtul.

Motivul? Ştrandul din oraş nici măcar nu avea autorizaţie de funcţionare, dar Primăria n-a vrut să îl închidă efectiv pentru ca localnicii să nu-şi înjure primarul.

Ceasul rău

14 tocoian medalion.jpgLa cei 23 de ani, Cristian Tocoian (foto) era realizat. A absolvit Academia Tehnică Militară cu a doua medie şi primise un post la Bucureşti, în Inspectoratul General al Poliţiei. "A fost singurul din familie ajuns atât de sus. Visul lui era să scape de sărăcie", povesteşte un verişor.

Cristi locuia în satul Briheni, de lângă Ştei, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă, 23/24 iulie, ieşise cu doi prieteni şi cu iubita să se bucure cât mai putea de vacanţă, fiindcă de la 1 august urma să se stabilească în Capitală. Era cald, iar cum ştrandul era deschis, s-au avântat la o baie.

"Cristi înota bine. Cu toţii s-au bălăcit şi erau pe plecate când el le-a zis că vrea să mai sară o dată. De data asta a dat cu capul de fundul bazinului şi şi-a rupt coloana cervicală. Apa era prea mică", povesteşte vărul victimei. Prietenii l-au strigat de câteva ori, dar degeaba. Bazinul nu era luminat, dar la un moment dat au văzut o umbră în apă şi au sunat la 112.

Era 3 fără un sfert când jandarmi, poliţişti şi un gardian public au pornit într-acolo. "Am ajuns cam la 10 minute după ce a sărit în apă şi l-am scos din bazin. În loc să sară după el, prietenii au aşteptat să venim noi. Erau şocaţi şi abia puteau vorbi", îşi aminteşte gardianul.

În ciuda eforturilor, medicii de la Ambulanţă nu au reuşit să-l salveze pe Cristi. Raportul medico-legal a relevat că tânărul şi-a rupt gâtul în cădere, dar a murit înecat, pentru că nu a reuşit să iasă la suprafaţa apei.

Din populism

Accidentul a dezvăluit un lucru grav: din cauza stării deplorabile, ştrandul nu era autorizat să funcţioneze, dar cu toate acestea era deschis publicului. Cele două bazine au pereţii scorojiţi, WC-urile sunt infecte, duşurile ruginite, iar o parte din ţevile de scurgere sunt înfundate. Până şi apa, care în aceste condiţii nu avea ce căuta în bazin, avea culoarea verzui-murdar.

14 Horea Dumitras.jpgTragedia putea fi evitată dacă autorităţile locale îşi făceau treaba, susţine Horea Dumitraş (foto), unul dintre consilierii locali din Ştei. Nicăieri în ştrand nu există panouri care să avertizeze că apa nu e pentru îmbăiat sau că bazinul se goleşte. "Nu există nici personal de supraveghere, pază ori salvamar, iar noaptea porţile erau deschise. Trebuie să răspundă cineva pentru asta!", acuză consilierul.

Dumitraş afirmă că ştrandul s-a redeschis în urmă cu aproape o lună, în ciuda avertismentului său exprimat într-o şedinţă de Consiliu. "Viceprimarul Horia Miara a vrut musai să-l deschidă, pentru tineri. Uite cum l-a deschis! Un om a murit, iar el s-a dus în concediu, să-şi petreacă vacanţa la Nisipurile de Aur, în Bulgaria", zice consilierul revoltat.

Abia după accident, capii oraşului au intrat în alertă. Angajaţii Primăriei au început să cureţe ştrandul, au acoperit gurile de canal descoperite, au înfundat găurile din garduri şi au pus lacăte pe porţi. Au golit de tot şi apa din bazinul unde s-a întâmplat nenorocirea. "Trebuia să facă asta înainte!", acuză Dumitraş. "De ani de zile ştrandul e distrus, dar nimeni n-a luat nicio măsură. Măcar anul trecut, când l-a deschis Solceta, societatea de gospodărire comunală, avea şi pază, iar seara la 10 se închidea. Acum, directorul Solceta n-a vrut să deschidă, dar viceprimarul l-a obligat", spune el.

Mortu-i de vină

14 Ioan Lucaciu.jpgÎn timp ce nici viceprimarul Horia Miara, şi nici şeful Solceta, Nicolae Aniş, nu au fost de găsit, fiind în concediu, primarul Ioan Lucaciu (foto) susţine că nimeni nu e vinovat. "Apa era de două-trei zile în bazin şi am pus-o doar ca să nu crape pereţii din cauza căldurii şi pentru a verifica etanşeitatea. În niciun caz pentru scăldat. Ştrandul nu era deschis ca ştrand, pentru că nu se percepea nici taxă şi nu era nici personal de supraveghere", zice edilul, adăugând că zona era folosită doar "ca parc" de localnicii strânşi să joace cărţi sau la o frigăruie. Asta, deoarece în curând ştrandul va intra în modernizare, adaugă Lucaciu.

Chestionat, punctual, în legătură cu accesul liber şi nerestricţionat în incinta ştrandului, primarul a evitat orice răspuns concret. "Nu se cerea, pentru că oricum gardul va fi demolat curând, ca să poată intra utilajele când vor începe lucrările", se scoate Lucaciu.

După el, vina e a celor care merg la scaldă, chit că tocmai el era obligat, în virtutea funcţiei, să ia măsuri pentru ca aşa ceva să nu se întâmple. "Aveţi dreptate, dar acuma... ce să facem?", oftează primarul, adăugând noi argumente: "Lacătele nu rezistă, iar dacă cineva vrea să intre sare gardul. Gardienii din apropiere s-au ocupat cât au putut de pază. Dar un tânăr cu o asemenea pregătire, să meargă noaptea în ştrand, şi să sară... Te aştepţi să fie mai responsabil".

Întrebat şi de ce nu a pus un paznic la ştrand, primarul spune doar că "şi la noi e criză". Şi nu vede o problemă nici cu "semnalizarea" faptului că ştrandul era nefuncţional: "Este afiş cu «pericol de înec»".

Cine-i vinovat?

Circumstanţele în care şi-a pierdut viaţa Cristian Tocoian sunt cercetate de procurorii Parchetului Beiuş, care verifică dacă autorităţile locale sunt responsabile. "S-a deschis un dosar penal şi, în funcţie de rezultatul cercetărilor, se vor stabili persoanele responsabile şi gradul de vinovăţie a fiecăreia", spune procurorul Dorel Moţiu, purtătorul de cuvânt al Parchetului Bihor.

Oricum, însă, nimic nu le va aduce alinarea familiei lui Cristi. Nu se mai pune eterna întrebare "oare câţi mai trebuie să moară până ca autorităţile să-şi facă treaba?", ci de data asta una şi mai aspră: dacă cei responsabili pot dormi liniştiţi, fără nicio tresărire, după tragedia datorată şi neglijenţei lor?


AFACERI ÎN FAMILIE
"Se putea renova"

Consilierul local Horea Dumitraş susţine că primarul şi viceprimarul din Ştei ar fi putut şi ar fi avut de unde să investească bani pentru modernizarea ştrandului orăşenesc. "Fratele primarului, Dorel Lucaciu, care e administratorul pieţei agroalimentare, primeşte un miliard de lei pe an şi nu face nimic pentru piaţă. Banii ăştia trebuiau daţi mai bine la Solceta, ca să amenajeze ştrandul", susţine consilierul.

De cealaltă parte, primarul Ioan Lucaciu respinge acuza, spunând că piaţa condusă de fratele său se autofinanţează, şi că alocaţia de la bugetul local pentru aceasta e mai mică, "de aproximativ 600 de milioane". Edilul afirmă că banii se justifică în detaliu pentru piaţă, iar pentru ştrand are alte planuri, care nu ar fi fost acoperite cu aceste fonduri. "Alături de sala de sport vrem să facem un adevărat complex de agrement", susţine Lucaciu.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
oare?
nu zic, intr-adevar, a sarit ala ca idiotul, sa-l ierte d-zeu. asta nu scuza insa primaria, solceta, care trebuiau sa asigure macar paza locului daca tot au deschis de dragul voturilor. sa lasi usile deschise si sa golesti apa din bazin fara niciun avertisment e o cretinatate.. daca mergea acolo un copil si se ineca? voua vi se pare normal??? platim taxe degeaba. tzara lu papura voda :(
Postat 03 August 2010, 23:39 de fuel
fkdjshf
Mancati * ba ! Nu invita nimeni pe nimeni sa moara. Cati au sarit si nu a murit niciunul. Puneti problema tendentios. Or fi probleme, legati-va de alea dar nu acuzati de omor.
Postat 03 August 2010, 23:00 de ?
da...
Daca sare unu gardu la mine in curte si isi rupe gatul,eu sunt de vina?Sa fim seriosi.A sarit gardul in plina noapte.E doar vina lui.Nu l-am cunoscut,desi am crescut in Stei.Dumnezeu sa-l ierte.
Postat 03 August 2010, 10:37 de nimeni
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON