URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2014, 08:01

Bihorenii sunt chemaţi să sărbătorească Ziua Liliacului Carpatin, la Coada Lacului

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii care se încumetează să circule pe drumul ce urcă din Remeţi spre Coada Lacului sunt invitaţi de Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius să sărbătorească sâmbătă situl Natura 2000 Valea Iadei.

Aici, ONG-ul organizează prima ediţie a Zilei Liliacului Carpatin - Ziua Ariei Protejate, o sărbătoare ce va cuprinde proiecţii de filme, degustări de produse tradiţionale şi spectacol de folclor. "Va fi un târg de produse locale cu 10 expozanţi, pentru care vom achiziţiona pavilioane, mese, scaune, ca să permanentizăm această manifestare. În timp, probabil că şi în celelalte situri vom face evenimente similare, în funcţie de reacţia comunităţilor locale", a declarat, miercuri, preşedintele Aqua Crisius, Mihai Togor.

Programul va începe la ora 10, cu o prezenteare a sitului şi cu degustări de produse tradiţionale din satele Bulz, Curăţele şi Remetea. Apoi, de la orele 11, 14 şi 17 vor avea loc spectacole artistice, de la orele 12, 15 şi 16 proiecţii de filme documentare. Între acestea, participanţii vor fi îndemnaţi să treacă pe la standurile expozanţilor.

Sărbătoarea se va ţine pe platoul din apropierea pensiunii Lasandra şi este cuprinsă în proiectul "Natură în, cu şi pentru comunităţi", demarat de ONG la jumătatea lunii aprilie şi care, până în septembrie, îşi propune să promoveze importanţa siturilor Natura 2000 printre comunităţile care trăiesc în aceste zone, îndeosebi în rândul elevilor. Şcolari din Oradea, Diosig, Ineu, Tinca, Bulz şi Curăţele vor deveni rangeri pentru o zi, adică vor testa aparatele de monitorizare ale custozilor Aqua Crisius şi apoi vor înfiinţa cluburi de Junior Ranger. Cei mai pricepuţi elevi rangeri vor merge, în august, în deja tradiţionala tabără Junior Ranger de la cantonul Murgaşu, de pe Valea Iadei.

În plus, în cadrul aceluiaşi proiect, Aqua Crisius va amenaja pe Valea Iadei trei zone de popas, adică locuri unde turiştii vor putea să se oprească şi să-şi prăjească grătarele. Pentru că pe teritoriul sitului nu intră utilajele de salubritate, aceste zone nu vor avea containere pentru deşeuri, aşa că turiştii vor trebui să îşi ia gunoaiele cu ei.

Proiectul are o valoare totală de aproape 27.000 de lei, din care Aqua Crisius contribuie cu 6.600 de lei, restul sumei reprezentând finanţare din partea Fundaţiei pentru Parteneriat şi MOL România.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
oare cand se va aplica in sfarsit legea?
Din pacate SI aceasta zona geme de talhariile care au loc ziua in amiaza mare, in urma carora raman versanti dezpaduriti si cursuri de apa calamitate de utilaje grele exploatate fara niciun respect pentru natura. Daca mai adaugam puhoiul de picnicari ce lasa in urma lor munti de peturi si gunoaie, ajungem la concluzia ca daca cineca ar vrea sa faca intr-adevar ceva concret, ar lua problema de la radacina.
Postat 08 Mai 2014, 14:22 de Daniel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON