URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2010, 10:16

Tokes ia politeţea drept laudă şi publică o scrisoare primită cu întârziere de la preşedintele PE

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Politeţe...

Conform traducerii în limba română realizată de către colaboratorii lui Laszlo Tokes, scrisoarea primită de acesta de la Jerzy Buzek relevă că preşedintele PE îşi exprimă convingerea în faptul că "respectă regulile de comportament" în Parlamentul European şi că este ataşat valorilor democraţiei, asigurându-l totodată că are "toată încrederea" în capacităţile sale de vicepreşedinte al PE.

"Ca membri ai PE, comportamentul nostru trebuie să fie caracterizat de respect reciproc, să se bazeze pe valorile şi principiile definite în textele fundamentale ale UE, trebuie să respecte demnitatea Parlamentului, să nu compromită derularea lucrărilor parlamentare sau să deranjeze pacea şi liniştea clădirilor Parlamentului, aşa cum este stipulat în punctul 9 al Regulamentului de procedură. Sunt absolut sigur de faptul că Dumneavoastră respectaţi întotdeauna aceste reguli de comportament şi că manifestaţi respectul maxim faţă de valorile şi democraţia noastră comună europeană, faţă de lege, demnitatea umană şi drepturile fundamentale. Doresc cu acest prilej să vă asigur că am toată încrederea în Dumneavoastră în capacitatea de vicepreşedinte al Parlamentului European", se arată în scrisoarea preşedintelui PE Jerzy Buzek către vicepreşedintele Laszlo Tokes, încheiată cu formula "Cu stimă şi profundă consideraţie personală".

... cu întârziere

Scrisoarea de răspuns a preşedintelui PE survine la peste două luni după ce Laszlo Tokes i-a scris lui Jerzy Buzek pentru a-i "pune la dispoziţie informaţii veridice şi pentru a-mi proteja onoarea".

În demersul său din 16 septembrie, Tokes îşi exprima nemulţumirea că europarlamentarul Corina Creţu "a lansat împotriva mea atacuri inacceptabil de agresive şi personale, în calitatea mea de vicepreşedinte al Parlamentului European", Corina Creţu solicitând chiar schimbarea lui din această funcţie. "Atacul doamnei Corina Creţu reflectă intenţia partidului post-comunist din România, Partidul Social Democrat (PSD), de a solicita îndepărtarea mea din funcţia de vicepreşedinte la începutul plenarei din septembrie, o intenţie exprimată deschis încă din această vară. În discursul său, membrul socialist din România a reiterat această solicitare", scria Tokes la începutul lunii septembrie, adăugând că o poziţie similară a avut în România şi preşedintele Partidului Conservator, Daniel Constantin, care i-a scris preşedintelui PE în acelaşi scop.

Modelul Kosovo

În luna iulie, la Universitatea de Vară de la Balvanyos, la care au participat şi preşedintele Traian Băsescu şi premierul Ungariei Viktor Orban, Laszlo Tokes a susţinut că autonomia Ţinutului Secuiesc este "forma cea mai corespunzătoare a autoadministrării pentru comunitatea maghiară, care reprezintă 80% din populaţia totală a regiunii".

Tot atunci, Tokes spunea că "Ţinutul Secuiesc ar trebui să continue să lupte pentru a obţine autonomia teritorială" chiar şi prin ieşirea în stradă a populaţiei maghiare. "Dacă a reuşit Kosovo, şi noi vrem autonomia în Transilvania!", spunea Laszlo Tokes.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON