URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2010, 16:15

Matei, din nou de gât cu Bolojan

Într-o conferinţă de presă susţinută joi, secretarul general al PDL Bihor a afirmat că la şedinţa de Consiliu Local de săptămâna trecută aleşii orădenilor au votat realizarea unui sens giratoriu fără a avea toate documentele necesare.

Mircea Matei a reclamat faptul că municipalitatea nu a pus la dispoziţia consilierilor datele tehnice pentru ca în Centrul Civic să fie amenajată o intersecţie giratorie, motivând că Primăria trebuia să realizeze studii de teren, studii geo, analize tehnice şi costurile pe etape ale construcţiei. "Precizările acestea trebuie făcute în documentaţiile tehnice date de reglementările legale. Solicităm, pe acest considerent, revocarea hotărârii de Consiliu Local. Vom sesiza Prefectura, care are competenţa şi obligaţia să se pronunţe asupra acestui caz", a spus Matei, sugerând astfel că prefectul Gavrilă Ghilea va bloca şi această iniţiativă a Primăriei conduse de Ilie Bolojan.

Amenajarea sensului giratoriu la intersecţia Calea Clujului - Piaţa 1 Decembrie - Cele Trei Crişuri - Calea Mareşal Averescu va costa municipalitatea aproximativ 7,7 milioane lei şi va presupune înlocuirea liniilor de tramvai, care sunt prea strâmte pentru tramvaiele Siemens şi le distrug. În 2008, ele au fost cumpărate fără ca în prealabil conducerea de atunci a oraşului, pedelistă, să fi avut în vedere acest amănunt.

Parc scump

Mircea Matei a făcut referiri şi la Parcul Industrial Eurobusiness Parc, despre care a susţinut că nu este în interesul cetăţeanului, ci în interesul firmelor care se vor muta aici şi care ar fi protejate de primarul Bolojan întrucât vor primi terenuri fără licitaţie.

Secretarul general al PDL a afirmat că, în contextul în care investitorii plătesc pentru concesiunea terenului pe o perioadă de 25 de ani, iar apoi vor să cumpere terenurile, li se va scădea din suma de vânzare suma cumulată la plata redevenţei, "iar asta înseamnă că oraşul pierde foarte mulţi bani".

Mircea Matei a făcut şi o paralelă între iniţiativa similară pe care pedeliştii au avut-o în trecut, şi anume înfiinţarea unui Parc Tehnologic pe terenul fostului tancodrom, şi a făcut o comparaţie între cele două proiecte. El a afirmat că, în timp ce la tancodrom investiţia pentru introducerea utilităţilor s-ar fi ridicat la aproximativ 3 milioane de euro, în Parcul Industrial de pe Şoseaua Borşului valoarea utilităţilor va fi de 23 de milioane de euro. "Trebuie reluate procedurile, fără a prejudicia activitatea firmelor de acolo", a spus Matei.

Bolojan, căutat la benzină

În aceeaşi conferinţă de presă, Matei a vorbit şi despre afirmaţiile primarului Ilie Bolojan, care miercuri declarase că prin "umflarea" organigramei, fosta conducere PDL a Primăriei a risipit fonduri cu care se puteau construi două poduri peste Criş. "Da, dar atunci câţi kilometri de drumuri s-au construit, câte zeci de conducte noi, ce investiţii publice s-au făcut pe vremea noastră, şi câte s-au făcut acum? În acea perioadă oraşul se dezvolta cu adevărat, nu ca acum!", a replicat Matei.

Acesta l-a chestionat pe Bolojan şi ce s-ar fi putut face cu aproximativ 120 milioane de lei vechi pe care i-a cheltuit până acum pe benzină. "Dacă se tot dă atât de cinstit, să le spună orădenilor că zilnic face naveta Oradea-Aleşd. Am calculat şi, având în vedere că sunt 21 de zile lucrătoare, în doi ani sunt 29.400 de kilometri, iar la un consum de 10 litri la suta de kilometri înseamnă 2.940 de litri de benzină, adică 11.750 lei. Cu banii aceştia ce s-ar fi putut face?", a întrebat Matei.

Model de "depolitizare"

Un alt subiect abordat în conferinţa de presă de la PDL este cel al vicepreşedintelui organizaţiei municipale, Adrian Costea, care a anunţat că a câştigat în instanţă anularea hotărârii de Consiliu Local prin care în 2008 a fost înlocuit din consiliul de administraţie al societăţii Distrigaz Vest Oradea.

"Nu vreau să-mi reiau funcţia, dar am arătat netemeinicia acesteia hotărâri. Revolta mea a pornit de la faptul că cei din consiliul de administraţie nu au făcut decât să transpună o clientelă politică a celor care m-au revocat", a afirmat Costea, adăugând că nici nu a cerut plata de salarii compensatorii sau daune, dar fără să amintească de faptul că şi el fusese pus în această funcţie tot pe criterii politice, datorită apartenenţei la PDL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
DREPATATE MARE
===cata dreptate ai:sa fim atenti cand mergem la conferintele lui dan jidvei sa nu fie beat:)))) ce se mai aude cu accidentul lui oare?????? DAN JIDVEI BETIVUUUUUU
Postat 19 Februarie 2010, 12:48 de ARES
figuri
pai normal ca tot incearca sa il atace si sa ii bage bete in roate primarului, ca la urmatoarele alegeri sa poata arata gunoiul de matei ca sub bolojan la primarie nu s-a facut nimic in oradea, nimeni nu se astepta la minuni (poate doar naivii) cand oradea a ales bolojan da macar asta mai taie din cheltuieli (mai da afara din putorile din primarie) si pregateste proiecte pentru dezvoltarea orasului, oras care sub obladuirea lui filip a fost intrecut la aproape toate capitolele de orase precum arad sau cluj in ritmul de atunci daca mai tinea un mandat filip ne intrecea si zalaul si alesdul lu' bolo
Postat 19 Februarie 2010, 10:11 de io
Matei nu era beat?
Sugerez jurnalistilor din Oradea ca atunci cand merg la conferintele de presa de la PDL sa duca o fiola cu ei si s-o ascunda sub reportofon. Cand o s-o ia de pe masa, din fata lui Matei-Jidvei, sigur o s-o gaseasca inverzita. Ca doar asta spune verzi si uscate, dar mai ales parfumate cu alcool.
Postat 18 Februarie 2010, 19:57 de unu de la ITM
penibil si incompetent
cate prostii mai poate debita omul asta??? totusi in pdl nu exista un om normla sa -l mai opreasca din prostiile care le spune? si dupa o sa se mire ca PDL nu mai prinde oradea... pdl-listilor iesiti cu oamenii normali nu cu asta ca are bolojan puncte slabe si poate fi atacat dar nu cu penibilitati din astea.
Postat 18 Februarie 2010, 19:50 de oradean
dan jidvei
MATEI DU-TE SI TE IMPUSCA..........
Postat 18 Februarie 2010, 16:57 de claudel
Na....
O sa se sature si Matei...Daca ar fi dupa mine, as pune articolele cu el la sectiunea "Bihoreanul la medic". Na iaca domnu Ciucas ca iara l-am injurat..... din umbra vesnicei uitari.....
Postat 18 Februarie 2010, 16:37 de kbm
Matei dute la furat !!
Este nevoie de sensuri giratorii, ma-m saturat de penalele de semafoare din 10 in 10 metri, poduri peste cris toti oradeni le simte nevoia, parcul industrial trebuie sa aduca firme pentru a putea scade din someri din oradea care sunt cu miile, pe domul matei il doare in cot, doar el are job meserias, daca tot nu sunt bani si nu se face nimic atunci ce rost mai aveti voi acolo ?
Postat 18 Februarie 2010, 16:25 de Oradean
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON