URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 17 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 August 2011, 16:18

Dr. Ritli Ladislau, la Bucureşti, pentru a depune jurământul ca ministru al Sănătăţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Miercuri seară, medicul orădean Ritli Ladislau este prezent la Bucureşti pentru a depune jurământul în faţa preşedintelui României ca viitor ministru al Sănătăţii, au declarat pentru BIHOREANUL surse din cadrul UDMR Bihor, care susţin că Uniunea a avut câştig de cauză în tratativele cu PDL privind trecerea în subordinea Ministerului a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate.

"Peste puţin timp trebuie să iau avionul spre Bucureşti, unde trebuie să fiu diseară (n.r. - miercuri seară). Pot să spun că am acceptat, cum se ştie, propunerea de a conduce Ministerul, dacă preşedintele României acceptă nominalizarea mea. Voi afla diseară mai multe informaţii în legătură cu raportul dintre Minister şi CAS. Deocamdată pot să spun că aceasta va intra în coordonarea Ministerului, cel mai probabil la nivelul unui secretar de stat", a declarat Ritli pentru BIHOREANUL.

El a mai spus că va continua proiectele începute de predecesorul său, Cseke Attila, în special cele referitoare la descentralizarea sistemului sanitar. "Cred că descentralizarea sistemului sanitar trebuie continuată şi vom încuraja comunităţile să se ocupe de spitale, deoarece comunităţile ştiu cel mai bine ce nevoi sunt la nivel local", a spus dr. Ritli.

UDMR Bihor l-a propus la conducerea Ministerului Sănătăţii pe reputatul medic orădean, fost şef al Direcţiei de Sănătate Publică şi director medical al Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, după demisia bihoreanului Cseke Attila, produsă cu două săptămâni în urmă, ca urmare a nemulţumirii lui Cseke privind faptul că la ultima rectificare bugetară Sănătatea nu a primit fonduri suplimentare, iar el nu a fost consultat în prealabil de către Ministerul Finanţelor.

În ciuda desemnării doctorului Ritli, nominalizarea acestuia a fost amânată de către conducerea centrală a UDMR până la rezolvarea relaţiilor dintre Ministerul Sănătăţii şi CNSAS. Una dintre nemulţumirile lui Cseke a fost, de altfel, faptul că Ministerul răspunde de sistemul sanitar, dar banii asiguraţilor sunt adunaţi şi cheltuiţi de CNAS în mod independent.

UPDATE: Preşedintele Traian Băsescu a semnat, miercuri, decretul privind numirea lui Ritli Ladislau în funcţia de ministru al Sănătăţii, informează Administraţia Prezidenţială. Totodată, şeful statului a semnat decretul prin care se ia act de demisia lui Cseke Attila din funcţia de ministru al Sănătăţii şi se constată încetarea funcţiei acestuia de membru al Guvernului.

Anterior, premierul Emil Boc a anunţat că a înaintat preşedintelui Traian Băsescu nominalizarea lui Ritli Ladislau pentru portofoliul Ministerului Sănătăţii, urmând ca noul ministru să coordoneze şi activitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

"A fost practic propunerea colegilor de la UDMR, pe care am aprobat-o şi am înaintat-o preşedintelui României. Cuvântul de ordine pentru noul ministru al Sănătăţii este continuarea reformei în Sănătate şi aplicarea măsurilor de reformă convenite cu Comisia Europeană şi FMI. Aceste măsuri vizează elaborarea, adoptarea şi implementarea pachetului de servicii minimale, adoptarea taxei clawback şi implementarea cardului naţional de sănătate, prescripţiei electronice şi a fişei electronice a pacientului, precum şi impunerea genericelor ca mod general de utilizare a medicamentelor", a declarat miercuri premierul Emil Boc.

El i-a mulţumit fostului ministru al Sănătăţii Cseke Attila pentru măsurile de reformă luate în domeniu şi a arătat că prin trecerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în coordonarea noului ministru se va realiza o mai bună corelare a politicilor între Ministerul Sănătăţii şi CNAS.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Nu are absolut nicio vina!
In 2002.dr.Bechtold,de la laboratorul maternitatii,sesiza conducerea de la acea vreme (Prof.dr.Craiut) ca in unitate exista infectii cu coli si nu numai.Dl.director zicea ca asemenea infectii exista peste tot si nu este cazul sa se ia masuri speciale.Bebelusii,infestati,erau transferati la Spitalul de copii,unde mureau apoi pe capete.A se sesiza ca ei ajungeau la spitalul de copii deja bolnavi.Cand dr.Ritli a vazut ca mor atatia copii,a fost informat ca sunt bebelusi veniti de la maternitate.S-a dus la maternitate cu dr.Bitea,director la sanepid,a convocat sedinta acolo,a cerut informatii despre ce se intampla acolo si a impus masuri de combatere.Dr.Craiut ce masuri a luat?A impus din acea zi carantina.Ce a urmat?In fata maternitatii s-au adunat o gramada de apartinatori care nu erau lasati sa intre.ASTFEL s-a sesizat presa!A urmat o ancheta din partea ministerului.A venit o comisie din minister,care de dimineata pana seara tarziu,a puricat toate incaperile spitalului,observand dezastrul de acolo.Care a fost vina lui Ritli?ZERO!!!!Ca a luat masuri imediat ce a luat cunostinta despre ce se intampla?Craiut ca a bagat totul sub pres cand a fost sesizat de laboratorul intern?
Postat 18 August 2011, 09:23 de epidemiolog
Adevarat, omul nu a omorat IN MOD DIRECT copiii de la maternitate, insa e clar ca e responsabil pent
În primul trimestru din 2002, la Maternitatea Oradea, 20 de nou-născuţi au murit în condiţii suspecte. Ca urmare a materialelor publicate în presă pe acest subiect, Inspectoratul de Poliţie al judetului Bihor s-a sesizat din oficiu în acest caz, scrie Money.ro. Ritli Ladislau a fost demis din funcţia de şef al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor de Daniela Bartoş, pe atunci Ministru la Sănătate. Serviciul Poliţiei Judiciare a declanşat cercetări pentru stabilirea condiţiilor şi împrejurărilor în care au survenit decesele, solicitând Maternităţii copii ale foilor de observaţie şi ale protocoalelor de autopsiere a bebeluşilor. O comisie de control a Ministerului Sănătăţii s-a deplasat la Oradea ca să investigheze cele 20 de decese suspecte ale nou-născuţilor. Ministrul Sănătăţii Daniela Bartoş a declarat că decesele s-au datorat infecţiilor intraspitaliceşti, menţionând că astfel de nereguli au mai avut loc la maternitatea orădeană. Premierul Emil Boc a explicat, miercuri, că s-a interesat de situaţia lui Ritli Ladislau şi implicarea sa în incidentul din 2002, precizând că, la momentul respectiv, udemeristul a demisionat din fruntea DSP Bihor, dar împotriva sa nu a fost impusă nicio răspundere penală. "Am întrebat partenerii de la UDMR despre acest aspect. Am fost inforrmat şi am verificat acest aspect. Domnul Ritli şi-a dat demisia în 2002, ca urmare a unor incidente neplăcute şi nefericite întâmplate la Direcţia Sanitară pe care o coordona. Nu s-a reţinut în sarcina domnului Ritli niciun fel de responsabilitate penală sau de altă natură care să poată împieta asupra performanţelor sale ulterioare. Practic, că şi acum este este director de spital este o dovadă a faptului că nu a avut nicio responsabilitate concretă, ci o asumare de responsabilitate în calitate de director", a spus premierul. Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: #ixzz1VJCjmYyf
Postat 17 August 2011, 20:36 de Oroare! Alt politruc
la urma urmei nici unul nu e usa de biserica
sa aleaga [pe cine vrea eu in spital nu ajung prefer pamantul ce sunt fraier sa traiesc sa sustin sistemul comunsit cu taxe, mor linistit dar nu sustin viermi sociali, asta facem in viata sustinem ideologia unor comunisty care ucid fara mila.Asemeni multor cersetori care manca din gunoaie alegem totii in final sa nu mai ne dorim mnimik , ai de ales ori te inahaitezi cu ei ori traiesty ca tigani manaci din gunoaie, simplu si lupti pana mori cu bolile dar te bucuri de natura.
Postat 17 August 2011, 19:07 de du te!
Atentie la Ritli!
SAlutare domnilor, Mai tineti minte scandalul de la maternitatea Oradea, cam prin 2002,cand au murit niste copii nou nascuti din cauza unor bacili. Ei, pe vremea aia era Ritli director DSP, dar parca dupa scandal a fost destituit si mutat la Spitalul de copii. Culmea nici dupa 6 luni intr-un raport statistic se arata o crestere de decese cu acelasi bacil la Spitalul de copii. Smecherie cu capac inventata de Ritli si cei de la maternitate. Adica, pentru ca sa nu fie inchisa maternitatea domnii mutau rapid copii infectati la spitalul de copii unde vezi doamne nu era problema cu bacilul. In raportul de activitate al Spitalului de copii se poate observa cum creste numarul deceselor, iar in cel al maternitaitii se poate observa scaderea de decese.Problema e ca la maternitate a ramas infectia pentru inca ceva vreme, dar totul a fost musamalizat. Ritli si alti doctori stiu despre ce a fost vorba. Poate fi intrebat. Sa vedem ce raspunde.
Postat 17 August 2011, 17:42 de cg
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6818 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON