URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Ianuarie 2011, 11:53

Orădenii, chemaţi la manifestaţie împotriva desfiinţării Teatrului de Stat

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"Dacă eşti orădean şi îşi pasă de teatrul tău, vino luni, la ora 18, cu o lumânare aprinsă, în faţa intrării principale. Trimite mai departe acest mesaj, ca un semn că nu ai uitat să fii liber!", e îndemnul care circulă zilele acestea pe reţelele de socializare precum Facebook, pe mail sau messenger.

Mesajul este o reacţie la ceea ce s-a întâmplat joia trecută, în ultima şedinţă de Consiliu Judeţean, când aleşii bihorenilor au adoptat Regulamentul de reorganizare a instituţiilor publice de cultură aflate în subordinea Consiliului Judeţean (Teatrul de Stat, Teatrul pentru Copii şi Tineret Arcadia şi Filarmonica Oradea).

În esenţă, noul regulament, adoptat cu scandal, prevede desfiinţarea Teatrului de Stat şi a Teatrului Arcadia şi reorganizarea Filarmonicii. În urma acestui proces, se va înfiinţa Instituţia de Spectacole Iosif Vulcan şi Instituţia de Spectacole Szigligeti Ede.

Iniţiativa a aparţinut UDMR, sub pretextul eficientizării instituţiilor de cultură, dar în fapt este o departajare pe criterii etnice, şi a fost negociată în cadrul unei întâlniri cu liderii celor patru partide reprezentate în Consiliul Judeţean.

Instituţia Iosif Vulcan, care va fi condusă interimar de actorul Daniel Vulcu, va prelua trupa română a Teatrului de Stat, trupa română a Teatrului Arcadia şi ansamblul folcloric Crişana al Filarmonicii, urmând să aibă în final 126 posturi.

Cea de-a doua instituţie, Szigligeti Ede, o va avea ca manager provizoriu pe Czvikker Katalin - o apropiată a vicepreşedintelui Alexandru Kiss încă din vremea când acesta era preşedinte al CJ - şi va prelua trupa maghiară a Teatrului de Stat, secţia maghiară a Teatrului Arcadia şi ansamblul folcloric Nagyvarad al Filarmonicii, urmând să numere 125 posturi. În urma reorganizării, Filarmonica ar urma să rămână doar cu Orchestra Simfonică, adică 111,5 posturi.

Astfel, dacă în prezent cele trei instituţii au, în total, 391 posturi, prin reorganizare, numărul posturilor va scădea până la la 362,5, rezultând o economie modestă, de numai 29 de posturi.

Citiţi mai multe pe această temă şi aflaţi dedesubturile acestor permutări în articolele: "Scandal la CJ: Partidele au desfiinţat Teatrul de Stat şi Teatrul Arcadia, înfiinţând instituţii pe criterii etnice" şi "Şeful PSD Bihor, Ioan Mang: segregarea teatrelor orădene a fost dorinţa UDMR"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
25 Comentarii
RUSINE
AM ASTEPTAT SA AIBA SI COPILUL MEU SAPTE,OPT ANISORI SA-L POT DUCE SA VADA SI EL O PIESA DE TEATRU . MUZEUL NU L-A PUTUT VIZITA ,CUM MERGEAM NOI CAND ERAM MICI , CA L-AU LUAT TOT UNGURII ! S-A BUCURAT CAND I-AM SPUS CA TEATRUL E APROAPE GATA RENOVAT! CUM SA-I SPUN CA ACUM VOR FI DOAR PIESE IN LIMBA MAGHIARA, SI CA DE FAPT EL NU VA INTELEGE NIMIC? IMI ESTE SILA DE CE SE INTAMPLA ..........DIN PACATE UNORA NU !!!!!!!!!!!!! SINCER AS MERGE LA PROTEST DAR VOI FI LA SERVICIU, LUCRURILE NU POT RAMANE ASA.
Postat 31 Ianuarie 2011, 14:21 de STRAIN IN TARA TA
pedisti "revoltati"
bai postaci pedisti, minunatul vostru partid e la guvernare alaturi de udmr. asa ca nu mai dati vina pe primar sau pe vecin, ipocritilor!
Postat 31 Ianuarie 2011, 13:04 de mari
corectura
i-a cam dat papucii
Postat 31 Ianuarie 2011, 11:05 de dan oradeanul
oameni de onoare
@Fondator PDL: da, stiu ca mircea bradu a fost fondator PD! eu am scris PDL ca asa se numeste acum. daca insa era de onoare demisiona si eventual nu se mai inscria in nici un partid. oricum PD-L-ul ia cam dat papucii! Daca demisiona ramanea cu perioada de glorie a Teatrului din Oradea(care intr-adevar nu ii poate fi contestata)
Postat 31 Ianuarie 2011, 11:03 de dan oradeanul
woow ce cultura?
ce cultura romana au ? si au denigrat si umilit fratii facandu i marionete "INTELECTUALE" ce faci cu intelectul daca muncesti sa cumperi de la straini , nici mancarea nu o poti produce pe pamantul tau ca nu esti sustinut eventual batjocorit :"ai ajuns la sapa si plug" hai mai bine in politica sa vezi cum se fac banii peste noapte, pile da si tu un vot sustine FONDATORII si ai sa traiesti bine din amenziile date altora, FELICITARI! hai sa prinzi un OS din fratii nostri :))
Postat 31 Ianuarie 2011, 10:50 de adam
Precizare
Oradene ... Danule ... Mircea Bradu nu s-a dus la PDL, caci PDL-ul a venit la el. Mircea Bradu este fondator al PD Bihor impreuna cu Vasile Blaga, Lazar Cutus, Stefan Seremi, etc, si nu o vinitura ca voi de la PNL. Asa ca, mai exista si la PDL oameni de onoare, cu cartea la baza si cultura in cap.
Postat 31 Ianuarie 2011, 10:42 de Fondator PDL
nu va convine
am fost invadati de unguri, italieni..acum si chinezi nu va convine ca va lasa femile si produc copii dar ei sa nu aiba un cuvant de spus....sunteti MORTI 5 ani va mai dau si nu va exista ROMAN curat , numai corcituri ce CULTURA fraierilor ca stati in birouri si faceti munca de femei , nu suteti instare genetic sa transmiteti gene sanatoase de cat alcool si iaraba fumati, va mai spuneti ROMANI...mai visati CORCITURI nu romani, unde duce lacomia la vanzarea propiului sange pentru ce mancare de afara va vindeti femeiile ca sa va cumparati o casa, vai de curul vostr de barbati o sa ajungeti de unde ati plecat DE LA SAPA , dar o sa munciti pentru altii pamantul vostru, RUSINE! RUSINE BOLOJAN< RUSINE BLAGA< RUSINE totii care ati distrus ce voi nu mai aveti DEMNITATE de roman, eventual corcitura.
Postat 31 Ianuarie 2011, 09:00 de ha, ha, ha
de ce nu ar prelua UNGURI
managementul ca practic BOARFELE nostre de Romani nu i mai satura D-zeu de spaga si abuz in profesie, bine fac daca avem PRIMAR de cacaoo, felicitari! la urma URMEI nu conteaza etnia sau nationalitatatate conteaza RANDAMENTUL :)) si pe mina ma bate gandul sa investesc in UNGARIA, clima buna curat oamenii linistiti nu corcituri ca la noi alcoolice.
Postat 31 Ianuarie 2011, 08:55 de bravoo
glorie
@unu: nu m-ai convins, colegi de partid sunt cei doi, bolojan si vulcu dar totusi imi este greu sa cred ca bolojan s-ar preta la asa ceva. iar vulcu, daca stiu bine, oricum era director artistic! oricum perioada de glorie a Teatrului oradean a fost sub conducerea lui mircea bradu(pacat ca s-a dus la PD-L!!). "Amadeus", "Zece hohote de ras", "Apa", "Doi pe o banca","Yvonna, principesa burgundiei"(la sectia maghiara!!!!) si lista ar putea continua. Si ce secretara literara:Elisabeta Pop. Si ce actori: Ion Mainea, Eugen Harizomenov, Simona Constatinescu, Cristina Schiopu(Nutu), Nicolae Toma, Eugen Tugulea, Tania Filip, Mircea Constantinescu, Aurora Leonte,Mariana Vasile, Ileana Iurciuc. Ou sont les neiges d'antan?
Postat 31 Ianuarie 2011, 01:12 de dan oradeanul
protest
aceasta initiativa udemerista, trebuie sa fie eliminata ! udmr, partid infiintat pe criterii etnice, trebuie sa dispara de scena politica !
Postat 30 Ianuarie 2011, 22:10 de com
oradean
haideti oradeani haideti sa fim cat mai multi, daca cei pe care ii alegem ne tradeaza si nu au curaj sa infrunte udemereu care ii santajeaza pe toti pt ca ii are la mana haideti sa le aratam devarata atitutide de roman adevarat cinstit si nemanjit. si daca tot va intrebati ce treaba are bolojan in toata ecuatia va spun eu 1-e coleg de partid cu vulcu si i-a girat cu sustinere de la municipiu pt ocuparea functiei; 2. vulcu e e consilier local pe o lista a liberalilor care a fost accceptată de bolojan; 3.bolojan a dat si da girul pentru toate ineptiile udemereului, nicicand udemereu nu a avut atatea posturi de directori cate are amu in Oradea; 4,Bolojan face parte din partidul liberal care a votat i la cererea lui fratele TARLE şi VOLOSENIUC -StUDENTUL impreuna cu PSEDEUL creearea de instituşii de cultura pe criterii etnice pt ca udemereul nu se poate ,,lauda ,, cu nimica in 2012 si va pierde lamentabil HAIDETI CAT MAI MULTI MAINE 31.01.2011 ora 18 in fata TEATRULUI Liberali si pesedisti vanduti la udemeristiii SA VA FIE RUSINE LA TOTI HUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
Postat 30 Ianuarie 2011, 21:34 de unu
Vulcu
La mijloc e si pofta de putere a lui Vulcu Daniel. Romani, aratati-i acestui tigan ca nu isi poate bate joc de noi. Sa il boicatam. Sa nu mergem la nici un spectacol in care joaca aceasta javra ordinara, acest tigan borit!
Postat 30 Ianuarie 2011, 21:04 de mircea matei
..
eu ma duc maine... iau steagul cu mine si ma duc.
Postat 30 Ianuarie 2011, 20:49 de polooradea
intrebare
in foarte multe comentarii pe aceasta tema se pomenste numele lui bolojan. nu prea inteleg insa ce are de-a face bolojan(primarul)cu ceea ce a decis Consiliul judetean??!!
Postat 30 Ianuarie 2011, 20:40 de dan oradeanul
Politicieni sau ce?
Singurii alesi cu mintea limpede din consiliul judetean, cei doi de la PDL care au votat contra acestei aberatii segregationiste si au avut cu adevarat atitudine, ar trebui sa fie dati afara din partidul lui Boc. Cum si-au permis doi de-un leu sa se puna contra cu o intelegere deja facuta de cele 4 partide. Bai fraierilor de Tarta si Oros, voi va puneti cu Kiss, Bolojan, Mang si Seremi?????? Cum naiba v-au lasat astia sa deveniti consilieri independenti pe o lista de partid??????
Postat 30 Ianuarie 2011, 20:16 de Faradepartid
Jos, bolojan!
Orice aberatii udemeriste sunt posibile in mandatul lui bolojan! Jos, bolojan ! Jos, udmr !
Postat 30 Ianuarie 2011, 18:29 de observator
SA PROTESTAM
Muzeul,Spitalul cfr,Cadea,Policlinica mare, Liceul economic. Mai are cineva indoieli ca nu urmeaza Teatrul ?
Postat 30 Ianuarie 2011, 18:07 de S
lege
udmr, TREBUIA SA FIE ( DEMULT), SCOS IN AFARA LEGII !
Postat 30 Ianuarie 2011, 17:38 de justice
cadea si alte "retrocedari"
asta ar insemna disparitia udmr, partid infiintat pe criteriu etnic. votantii unguri sunt responsabili pt acest lucru, bineinteles alaturi de justitie.
Postat 30 Ianuarie 2011, 17:30 de kiss baci
dar teatrul a fost recent restaurat
ce profil vor sa i dea TEATRULUI de stata am investit in el, si sincer eu nu cunosc actori din Oradea pentru ca nu stiu managerial sa atraga si clientii, nu e vorba ca nu sunt doritori de cultura nu sunt oamenii care sa promoveze cultura chiar daca au INSTRUMENTE:))
Postat 30 Ianuarie 2011, 17:02 de upssss
Analizati toate retrocedarile! Toate sunt in favoarea UDMR!
E cazul sa le aratam ca suntem solidari!
Postat 30 Ianuarie 2011, 16:24 de romans
SPIRIT CIVIC
Acum este momentul sa aratam forta societati civile oradene ,acum trebuie sa se auda glasul nostru al tuturor,acum vointa celor multi poate anula abuzul celor putin si manipulati. DECAT SA TRAIESTI IN GENUNCHI MAI BINE SA MORI IN PICIOARE!!!!
Postat 30 Ianuarie 2011, 15:03 de SORINA
teatru
DAAA,IAR VIN UNGURII.....MARE II PROSTIMEA LA NOI IN TARA.NU MA MAI POT ABTINE,BAA DOBITOCI PROSTI CE SUNTETI...SA NU IMI ZICETI CA UDMR UL II PARTIDUL CARE CONDUCE ORASUL...PROSTI CU HANDICAP CE SUNTETI..CHIAR CA EI IS IN MINORITATE FATA DE ALTII SI VOI IAR PE UNGURI PUNETI VINA...DAR NU PUTETI FII ASA DE PROSTI...SAU DA????CIND SA VOTAT UNDE A FOST PSD?PNL?siPD UL UNDE AU FOST,CREDETI CA FARA EI SE PUTEA VOTA,PINA LA URMA SE ADEVERESTE CA NU UNGURII VA F...T,GINDITIVA INAINTE DE A SCRIE SAU ZICE CEVA????DCA CELE TREI PARTIDE NU AU FI FOST VRUT ...SE PUTEA OARE????DAR II MAI USOR...UNGURII VIN SA NE FURE,VOR SA NE IA.II MARE PROSTIMEA LA NOI SI UNII POLITICIENI DACA O TRAG IN BARA FURA PE RUPTE ,OMOARA VIOLEAZA ETC...CA SA SCAPE ARUNCA LA PROSTI...:UNGURII AU FOST...PROSTIMEA CREDE IAR EI RAMIN MULT MAI BOGATI SAU MULT MAI SCAPATI....UF IMI CER SCUZE DAR GREU E SA TE ABTII CIN VEZI ATITA PROSTIME....
Postat 30 Ianuarie 2011, 14:02 de pocok
marsavie
hai sa-i spunem si la politie rendoszeg , sa mai botezam vreo 10 strazi cu numele lui horty , si s-o mai lasam pe doamna vice -primar sa ne mai SUGA de vreo cateva zeci de milioane de euro din fondurile structurale pana sa ne trezim... O intrebare pentru vasnicii unguri care ne conduc... De ce aveti urme de talpa pe cur ??? pentru ca vi le-au dat ungurii vostri din ungaria , care va considera niste corcituri... sau UNTERMENSH , vorba draga lui horty , amiralul fara mare si care a reusit performanta sa scufunde szent isthvan fara sa traga un singur foc , si mentorului sau hitler????!!!!!
Postat 30 Ianuarie 2011, 13:39 de satana
DE CE?
UDMR-ul a facut propunerea de institutie de spectacole ,,Szigligeti Szinhaz,, care se traduce ,,Teatrul Szigligeti,, pe cand Institutia de spectacole ,, Iosif Vulcan,, nu are in titulatura termenul de TEATRU.
Postat 30 Ianuarie 2011, 13:37 de bojike
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON