URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2012, 16:13

Aglomeraţie la Rulikowski: Mii de orădeni au asaltat cimitirul pentru a face ultimele pregătiri de "Ziua morţilor" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Miercuri, până la ora 13, în cimitirul municipal au intrat nu mai puţin de 700 de autovehicule. Administraţia apreciază că până la prânz în cimitir au intrat nu mai puţin de 17.000 de vizitatori. "Profitând de vremea bună, orădenii au venit încă de dimineaţă, în număr mare, să facă ultimele pregătiri pentru ziua morţilor", a declarat Teodor Vaida, administratorul cimitirului municipal.

Numărul mare de vizitatori a făcut ca traficul către intrarea în cimitir pe strada Universităţii şi arterele adiacente să de desfăşoare cu dificultate, şirul de maşini întinzându-se pe zeci de metri. La fel, deşi OTL a suplimentat numărul de curse pe această rută, autobuzele circulau încărcate până la refuz.

În ciuda numărului mare de vizitatori, vânzătorii de flori din staţia de autobuz, mult mai numeroşi decât în anii anteriori, se plângeau că vânzările merg prost. Preţul unui buchet de flori începea de la 2-3 lei şi urca până la 10 lei în cazul jerbelor. "Sunt aici flori pentru toată Oradea, dar lumea nu prea cumpără. Mulţi vin cu florile de acasă că sunt pline pieţele de ele", se plânge o florăreasă.

Pentru a fluidiza traficul la intrarea în cimitir administraţia a suplimentat numărul de agenţi de pază şi oameni de ordine, iar încasarea de bilete pentru vizitatorii care intră cu maşina se face prin doi taxatori în loc de unul.

"Accesul auto în cimitir se va mai face doar până deseară la ora 21 cu intrare pe poarta principală şi ieşire pe poarta dinspre cartierul Europa. Mâine accesul auto în cimitir va fi interzis cu excepţia vechiculelelor deţinute de persoane cu handicap", a declarat Teodor Vaida.

Administraţia cimitirului pune la dispoziţia vizitatorilor care vor să facă curăţenie la morminte sape şi lopeţi cu titlu gratuit pe bază de buletin şi a amenajat chiar la intrare o expoziţie cu cele mai importante monumente funerare din cimitir. Expoziţia în aer liber va fi menţinută vreme de trei zile.

Pentru a evita, pe cât posibil, aglomeraţia de ziua morţilor, joi, cimitirul va rămâne deschis până la ora 24 şi nu se vor oficia înmormântări. "Deşi nu se vor face înmormântări, reprezentanţii cultelor catolic, reformat şi greco-catolic vor ţine, joi, de la ora 13, în capelele din cimitir slujbe de pomenire pentru cei înmormântaţi aici", a mai spus administratorul cimitirului.

Conducerea Cimitirului Municipal face apel la orădenii care fac curăţenie la mormintele celor dragi să depoziteze resturile vegetale la marginea rândurilor, pentru a putea fi ridicate de cei care se ocupă de salubritatea cimitirului şi nu pe mormintele învecinate, chiar dacă par abandonate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON