URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Martie 2010, 15:35

Theranova vrea să o ajute pe Emanuela să meargă din nou

Theranova vrea să o ajute pe Emanuela să meargă din nou Emanuela s-a obişnuit rapid cu protezele create în 2008 de către tehnicienii orădeni de la Theranova
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În 2008, BIHOREANUL prezenta cazul Emanuelei Grosu, o fetiţă de numai 10 ani din Tufeni, judeţul Brăila care suferă de o boală extrem de rară: deficit congenital de antitrombină III, afecţiune care îi face sângele din tot corpul să se coaguleze.

Pe când avea doar şase ani boala i s-a accelerat, iar medicii au fost nevoiţi să îi amputeze ambele picioare până la genunchi.

Tehnicienii Centrului de protezare şi ortezare Theranova din Oradea au pus-o pe picioare în 2008, confecţiondu-i un set de proteze cu silicon, cu ajutorul clubului Rotary din Oradea.

Fetiţa are nevoie acum de o altă pereche de proteze, deoarece a suferit în ianuarie o operaţie de rotunjire de bonturi, adică de rotunjire a oaselor care cresc asemenea celorlalte, intervenţia fiind necesară pentru ca acestea să nu străpungă pielea şi muşchii.

Depăşiţi de probleme

emanuela grosu_1.jpgÎmpreună cu mama şi cu tatăl ei, Manu a venit din nou la Oradea să se întâlnească cu specialiştii care i-au luat măsurile pentru noul set de proteze. Totuşi, fetiţa nu ştie încă dacă le va primi. Protezele sunt scumpe, iar părinţii micuţei nu îşi permit să plătescă 3000 de euro pentru o singură proteză în condiţiile în care Casa de Asigurări de Sănătate le oferă doar 4800 de lei pentru ambele proteze. „Bani nu avem. Eu şi soţul muncim pentru 500 de lei pe lună", povesteşte Stănuţa Grosu, mama fetiţei.

Jaco du Plessis, preşedintele Fundaţiei de protezare şi ortezare Theranova, care a ajutat-o pe Manu şi în urmă cu doi ani, promite că va încerca din nou să o pună pe picioare. Costurile protezelor sunt totuşi foarte mari, iar Centrul nu îşi permite să i le acopere în întregime. De aceea, părinţii apelează la oamenii cu suflet mare care ar putea lua legătura cu Theranova şi dona o parte din suma de care fetiţa are nevoie ca să umble din nou.

Singurul caz din ţară

Cazul Emanuelei Grosu este unic în România. Micuţa suferă de boala numită deficit congenital de antitrombină III, care îi poate provoaca blocaj renal, convulsii şi coagularea sângelui din tot corpul. La şase ani, fetiţa a rămas fără ambele picioare după ce sângele din vase s-a coagulat, în urma unui atac violent al bolii. „A răcit foarte tare, iar medicamentele pe care le lua nu au putut opri coagularea", povesteşte Stănuţa cu lacrimi în ochi.

Medicamentele de care vorbeşte mama fetei costă 500 de euro o singură doză de injectabil şi nu pot fi găsite în România, aşadar părinţii le cumpără din Austria. „Trebuie să avem tot timpul în casă câteva doze. Când răceşte sau are o cădere, trebuie să o ducem la spital şi să i se dea medicamentul prin perfuzie", spune Gelu Grosu, tatăl fetiţei.

Mama spune cu durere că este nevoită să aleagă între viaţa copilului şi protezele care o pot face să meargă. „Cum punem ceva bani deoparte îi cumpărăm medicamentele. Preferăm să trăiască. Nimeni nu poate să spună că nu am vrea să umble", povesteşte Stănuţa.

„Vreau la şcoală"

emanuela grosu1.jpgDupă ce medicii i-au amputat picioarele ca să îi salveze viaţa, Emanuela a primit primul set de proteze la o clinică din Bucureşti. „Nu s-a obişnuit cu ele. O deranjau şi nu putea să umble bine", povesteşte mama ei. Tehnicienii de la Theranova au aflat de caz şi au chemat-o pe fetiţă la Oradea. Aici, specialistul Valentin Tocuţ, care a plecat la începutul lunii martie să ajute victimele cutremurului din Haiti, s-a ocupat de micuţă.

În scurt timp, Manu umbla din nou. „După ce a primit protezele a mers în fiecare zi la şcoală şi se juca cu copii", spune mama ei.

După ce a venit la Oradea să dea măsurile pentru un nou set de proteze, Emanuela a plecat, joi, înapoi la Brăila. Se va întoarce la sfârşitul lunii cu speranţa că până atunci, cei de la Theranova vor reuşi să strângă banii necesari pentru ca ea să se poată juca din nou.

Toţi cei care sunt interesaţi să o ajute pe Emanuela pot să îl contacteze pe Jaco du Plessis, la sediul Centrului de Protezare şi Ortezare Theranova, de lângă Parcul Liniştii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON