URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2011, 10:06

Doamna Marossy îşi serbează cei 80 de ani, la un simpozion naţional pe teme de ecologie şi religie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Academia Civică Bihor organizează împreună cu Clubul Kiwanis Oradea şi Zona Metropolitană Oradea un simpozion naţional despre ecologie şi religie care se desfăşoară vineri şi sâmbătă la Hotelul Continental Forum şi la Centrul Don Orione. Simpozionul reuneşte reprezentanţi ai societăţii civile şi ai diferitelor religii şi confesiuni din România, în încercarea de a găsi căi de colaborare şi de acţiune pentru formarea unei atitudini mai responsabile faţă de natură.

De asemenea, conform unei informări din partea organizatorilor, simpozionul omagiază activitatea pro-natura a biologului Anna Marossy, membră a Comisiei Monumentelor Naturii a Academiei Române şi a Consiliului Economic şi Social al ONU de la Geneva, care împlineşte în 12 martie 80 de ani.

Ecologia, mână în mână cu religia

"Degradarea accelerată a mediului, cu efecte dramatice asupra biodiversităţii şi condiţiilor de viaţă pentru oameni, este cauzată de stilul de viaţă consumist, preponderent materialist, în contradicţie cu preceptele tuturor religiilor. De aceea, religia are un rol esenţial în educarea oamenilor în spiritul respectului pentru Creaţie", se specifică în comunicat.

Conducători şi reprezentanţi ai cultelor din România vor prezenta modul în care este văzută problema responsabilităţii faţă de natură de către religia, respectiv confesiunea lor. Printre vorbitori se vor număra episcopul greco-catolic PS Virgil Bercea, episcopul romano-catolic, PS Böcskei László, preoţii Mátyás Attila (biserica luterană), Laurenţiu Lazăr (biserica ortodoxă), Farkas Zsolt (biserica reformată), rabinul Abraham Ehrenfeld şi dr. Mohamed Osman, preşedintele Asociaţiei Culturale Islamice din Bihor.

"Pastorul baptist Daniel Tanc va dezbate exegetic tema relaţiei dintre ecologie şi religie, pe care a tratat-o şi în lucrarea sa de doctorat. Călugărul franciscan Mihai Vătămănelul va prezenta modelul de viaţă al Sfântului Francisc de Assisi, considerat de mulţi ca fiind primul ecologist. Călugărul orionin Mihai Fechetă va vorbi despre educaţia concretă pro-natura pe care o dă tinerilor de la clubul de cercetaşi pe care îl îndrumă", se mai arată în informare.

Specialiştii eco

Printre participanţii laici se numără prof. univ. dr. Vasile Cristea, director al Grădinii Botanice din Cluj şi autor al cărţii "Ecologie şi religie", prof. univ. dr. Ovidiu Pecican de la Universitatea "Babeş-Bolyai", ambasador pentru multiculturalitate al Uniunii Europene, care va vorbi despre modul în care era protejată natura în Europa începând din Evul Mediu, conf. univ. dr. Ecaterina Fodor, care predă ecologie la Universitatea din Oradea sau lector univ. dr. Sorin Dorog, care va vorbi despre exploatarea durabilă a pădurii.

Vor mai prezenta comunicări şi puncte de vedere Mihai Togor, de la Centrul Regional de Supraveghere Ecologică "Munţii Apuseni", Paul Iacobaş, de la Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă, Ioana Lucaciu de la Asociaţia "Gata oricând", Ferkö Jenö, şeful Ocolului Silvic "Regina Maria", Dorina Todoca, de la Agenţia pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, scriitorul pro-natura Nicolae Dărămuş şi Octavian Metea, guvernator ales al Federaţiei Kiwanis România.

Discuţiile vor fi moderate de Orlando Balaş, director de programe al Academiei Civice Bihor, Eugenia Mitraşcă, guvernator fondator al Federaţiei Kiwanis România şi Adrian Foghiş, director al Zonei Metropolitane Oradea.

Programul complet, pliantul şi bannerul simpozionului pot fi găsite pe site-ul Academiei Civice Bihor: http://acbihor.wordpress.com

"Menţionăm că acţiunile de educaţie ecologică ale Academiei Civice Bihor sunt sprijinite de SC Reosal SA şi SC Grandhill Construct SRL", se mai arată în comunicat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
eco-aniversare
La multi Ani stimatei doamne Anna Marossy, cu sanatate si la fel de multa implicare !
Postat 11 Martie 2011, 11:42 de Asociatia D ART
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON