URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Septembrie 2018, 14:50

Bienala arhitecturală: Arhitectul care a reabilitat oraşul medieval Bruges conferenţiază la Oradea

Bienala arhitecturală: Arhitectul care a reabilitat oraşul medieval Bruges conferenţiază la Oradea foto: Pinterest
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cea de-a XIII-a ediţie a Bienalei Naţionale de Arhitectură, desfăşurată în şapte oraşe din ţară, va reuni pe 17 octombrie la Oradea cei mai buni arhitecţi din ţară şi invitaţi de marcă din străinătate.

Pentru profesionişti şi pasionaţi

Potrivit unui comunicat al Uniunii Arhitecţilor din România, lucrările bienalei se vor ţine de-a lungul lunii octombrie în Bucureşti, Brăila, Cluj, Iaşi, Oradea, Sibiu şi Târgu Mureş, "oraşe care au avut realizări de marcă în ultimii doi ani".

În Oradea, lucrările vor avea loc la Sinagoga Neologă Zion, Cetate şi centrul comercial Lotus şi vor cuprinde conferinţe, expoziţii, dezbateri şi sesiuni de premiere la care sunt invitaţi atât profesionişti cât şi pasionaţi de ahitectură.

"Profesioniştii, dar şi publicul interesat, se vor putea întâlni cu o serie de personalităţi a căror activitate din domeniul arhitecturii este recunoscută şi apreciată la nivel naţional şi internaţional. Din lista acestor invitaţi de marcă fac parte Werner Desimplaere, autor al amplului proiect de restaurare al oraşului Bruges şi al unor proiecte de restaurare a unor monumente din Transilvania, Vladimir Macura (Serbia), Alexandre Negoesco, Vladimir Arsene, Ştefan Mănciulescu, Oana Belea Jackson şi mulţi alţii", se menţionează în comunicat.

Capitală a provinciei Flandra de Vest din Belgia, supranumit şi "Veneţia de Nord" datorită canalelor care încercuiesc şi traversează oraşul, Bruges este unul dintre cele mai bine conservate oraşe medievale şi atrage anual circa milioane de turişti. Arhitectul urbanist Werner Desimplaere a coordonat procesul de reabilitare al oraşului la începutul anilor ’70 redându-i strălucirea de odinioară.


Programul manifestărilor de la Oradea:

17 octombrie. Gala secţiunilor "Restaurare. Consolidare. Clădiri restituite comunităţilor" şi " Spaţiul Public Incluziv"

ora 16.00-18.00, Sinagoga Neologă SION, str. Independenţei, nr. 22

Conferinţa arh. Urb. Werner DESIMPELAERE "Strategia de reabilitare a centrului istoric Bruge" povestită de arhitectul care a salvat un oraş şi l-a transformat în cel mai vizitat centru medieval european.

Prezentarea nominalizaţilor -  arh. Doina Bubulete, preşedintele juriului secţiunii "Restaurare. Consolidare. Clădiri restituite comunităţilor"

"Gala de Premiere a secţiunii "Restaurare. Consolidare. Clădiri restituite comunităţilor"

ora 19.00-21.00, Cetatea Oradea, Piaţa Emanuil Gojdu nr. 41

Prezentarea nominalizaţilor – arh. Andrei Luncan, preşedintele juriului secţiunii "Spaţiul Public Incluziv"

Gala de Premiere a secţiunii "Spaţiul Public Incluziv"

18 octombrie. Evenimente culturale în cadrul BNA 2018

ora 9.00-13.00, Cetate - Piaţa Emanuil Gojdu, nr. 41

Masa rotundă "Vă place Spaţiul Public?", moderator arh. Gabriel Pascariu şi arh. Adrian Crăciunescu

Vizitarea Cetăţii şi a centrului civic

Expoziţie publică ORADEA

17 - 29 octombrie. Cetatea Oradea - Piaţa Emanuil Gojdu, nr. 41 şi Centrul Comercial Lotus, str. Nufărului, nr. 30

Expoziţia de proiecte participante la secţiunile "Restaurare. Consolidare. Clădiri Restituite Comunităţilor" şi "Spaţiul Public Incluziv"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Profesioniştii, dar şi publicul interesat, se vor putea întâlni cu o serie de personalităţi a căror activitate din domeniul arhitecturii este recunoscută şi apreciată la nivel naţional şi internaţional"...
Vedeți voi, clădirile istorice care stau să cadă ... sunt din "virtualul" acestor lăudăroși incompetenți, nicidecum din starea fizică reală !?! E plină România de intelectuali idioți, care mai de care mai specialist și mai expert ... de parcă nu din școala românească cu tradiție socialistă ar proveni cu toții !?! Mai nou se vrea revenirea la "matca" celui mai needucat sistem de învățământ din Europa ... cu Abramburica la cârmă !?!
Postat 28 Septembrie 2018, 10:01 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON