URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Februarie 2022, 16:05

Beni Rus renunță „amiabil” la contractul de 326 milioane lei cu CNAIR pentru tronsonul Biharia - Chiribiș al Autostrăzii Transilvania (FOTO)

Beni Rus renunță „amiabil” la contractul de 326 milioane lei cu CNAIR pentru tronsonul Biharia - Chiribiș al Autostrăzii Transilvania (FOTO) foto: Facebook / Asociația Pro Infrastructură
Beni Rus renunță „amiabil” la contractul de 326 milioane lei cu CNAIR pentru tronsonul Biharia - Chiribiș al Autostrăzii Transilvania (FOTO) foto: Facebook / Asociația Pro Infrastructură
Beni Rus renunță „amiabil” la contractul de 326 milioane lei cu CNAIR pentru tronsonul Biharia - Chiribiș al Autostrăzii Transilvania (FOTO) foto: Facebook / Asociația Pro Infrastructură
Beni Rus renunță „amiabil” la contractul de 326 milioane lei cu CNAIR pentru tronsonul Biharia - Chiribiș al Autostrăzii Transilvania (FOTO) foto: Facebook / Asociația Pro Infrastructură
Beni Rus renunță „amiabil” la contractul de 326 milioane lei cu CNAIR pentru tronsonul Biharia - Chiribiș al Autostrăzii Transilvania (FOTO) foto: Facebook / Asociația Pro Infrastructură
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Surpriză în ce privește soarta tronsonului de 28,55 kilometri dintre Biharia - Chiribiș al Autostrăzii Transilvania. La doi ani după semnarea contractului cu Compania Națională de Administrarea a Infrastructurii Rutiere din România, Beniamin Rus, proprietarul firmei orădene Trameco, ce conduce asocierea care a câștigat licitația organizată de CNAIR acum patru ani, anunță că renunță la înțelegere.

„Vom renunța”

„Este adevărat că vom renunța la contract. A fost propunerea Companiei, ce pot să fac?”, a declarat omul de afaceri luni, după ce BIHOREANUL l-a întrebat dacă este adevărat că are intenția să renunțe la contract, așa cum scrie presa economică.

„O parte a celor din conducerea Companiei voiau să rămână contractul, altă parte să îl reziliem”, a adăugat Beniamin Rus (foto). Acesta a precizat, însă, că deocamdată nu știe când va fi anunțată oficial rezilierea contractului.

Informații privind renunțarea la contract de către asocierea de firme Trameco, Drumuri Bihor, Drum Asfalt (din grupul Selina, al cărui proprietar este Rus), Vahostav SK (Slovacia), East Water Drillings (București) au fost publicate de site-ul economica.net duminică, arătând că înțelegerea „se desface amiabil”, însă fără alte detalii.

După presiuni

Rezilierea contractului semnat în iunie 2020, pentru suma de 326 milioane lei plus TVA, între asocierea de firme și CNAIR, în baza unei licitații încheiate în 2018, survine la mai puțin de o săptămână după ce Asociația Pro Infrastructura a cerut acest lucru pentru a treia oară în ultimul an.

Așa cum BIHOREANUL a scris atunci, ONG-ul acuza constructorii că au avut o ofertă de 72% din valoarea reală a lucrării, motiv pentru care au cerut ulterior o suplimentare a contractului cu 130 milioane lei.

Asociația Pro Infrastructură spunea că din acest motiv firmele nu s-au apucat de lucru, în timp ce proprietarul Selina, Beniamin Rus, afirma că suplimentarea era necesară deoarece o expertiză indica necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare față de cele preconizate de CNAIR inițial, în caietul de sarcini.

A 4-a licitație

În cazul, foarte probabil, al rezilierii contractului, lotul Chiribiș – Biharia al Autostrăzii va trebui scos la licitație de CNAIR pentru a patra oară, primele două contracte fiind reziliate de fosta CNADNR companiei americane Bechtel și apoi unei asocieri de firme din Spania condusă de Corsan Corviam.

Grupul Selina a realizat singurul lot de autostradă finalizat până acum în Bihor, cel de 5,35 km dintre Borș II – Biharia, aflându-se totodată în cărți pentru a câștiga lotul Chiribiș - Suplacu de Barcău.

Recent, în asociere cu firma OPR Asfalt din Timiș și cu o firmă din Spania, societățile din Grupul Selina au fost desemnate câștigătoare de către CNAIR pentru a executa tronsonul de 15,7 km dintre Câmpia Turzii (Cluj) și Chețani (Mureș) și, de asemenea, s-a clasat pe primul loc la licitația pentru construirea unui lot al Autostrăzii Moldovei, A7, de pe teritoriul județului Buzău.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
gunoi
Un *** de om. A blocat lucrarile 2 ani de zile plus cat va mai dura de acum pana la gasirea unui nou constructor. Cine va suporta aceasta pierdere? Sper sa nu-l mai vedem pe teparul asta castigand o licitatie.
Postat 22 Februarie 2022, 16:59 de unul
Si cu timpul pierdut...cum ramane?!
Au trecut ani nu s-a lucrat nimic acum CNAIR vrea sa rezilieze amiabil...hmm... Daca am merge noi la licitatie sa licitam cu 2 lei/km de autostrada sa blocam un proiect ani de zile am ajunge la pușcărie... vai de țara asta si de institutiile ei... e condusa de o mafie institutională.
Postat 21 Februarie 2022, 22:38 de strada
Birtinezul
Benjamin a simtit de unde bate vintul: de la Judet. Asa ca a intors pinzele corabiei si s-a pus pe noua directie, directia nationala antifraieri . Important e ca se face. Se face centurile si bretelele...
Postat 21 Februarie 2022, 21:02 de excalibur
Nici el nu crede ce spune!
E ca la Radio Erevan: ,,-E adevarat ca Ivan Ivanovici i s-a dat o Volga? - Da, e adevarat, doar ca nu era Volga, era bicicleta si nu i s-a dat, i s-a furat!" El a crezut ca o pune de-o jmekerie, cum face/facea cu birtinezul, semna contractul pe un milion si dupa il majora la doua, idi*tii din cl votau. Acum, ghinion, grindeanu are alte interese, alti pupincuristifac jocurile la ministerul transporturilor!
Postat 21 Februarie 2022, 17:16 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON