URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Septembrie 2020, 09:44

Battle la Burzuc: Într-un sat din Bihor a fost inaugurat cel mai mare teren pentru bătălii de airsoft din România (FOTO / VIDEO)

Battle la Burzuc: Într-un sat din Bihor a fost inaugurat cel mai mare teren pentru bătălii de airsoft din România (FOTO / VIDEO) GATA DE RĂZBOI! Înarmaţi cu puşti şi pistoale, "soldaţii" îşi iau misiunea în serios în arena BB Badger din Burzuc. Şi bine fac, căci terenul a fost în aşa fel amenajat încât, deşi are ascunzişuri, nimeni nu e niciodată cu adevărat în siguranţă... 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii aflaţi în căutare de senzaţii tari au la dispoziţie o nouă atracţie. Într-un sat din comuna Sârbi a fost inaugurat în această vară cel mai mare teren de airsoft - lupte cu replici de arme - din România. 

Echipaţi ca soldaţii din teatrele de operaţiuni, jucătorii se şi comportă exact aşa. Membrii fiecărei echipe au misiunea de a-şi elimina adversarii, folosind strategii complexe, în lupte care pot dura câteva ore şi se pot da chiar şi noaptea!

Arena luptelor 

Terenul BB Badger Airsoft a fost deschis de clujeanul Sergiu Matei (foto), 43 ani, un cameraman premiat cu Emmy pentru reportajele pe care le-a realizat la PRO TV. Ieşit de câţiva ani din presă, Sergiu s-a stabilit în Burzuc, un sat pitoresc din comuna Sârbi. "A fost o întâmplare, absolut o întâmplare. Am văzut locul acesta, mi-a plăcut şi m-am mutat aici", spune el. 

Pasionat de aproape 10 ani de airsoft - un sport care imită luptele de tip militar, cu ajutorul replicilor unor arme, care în loc de muniţie adevărată au bile -, Sergiu a amenajat, anul acesta, în plină pandemie, un teren de CQB (close-quarter battle), adică o zonă anume creată unde echipele se pot lupta, folosind diverse strategii, până una dintre ele câştigă. L-a numit BB Badger ("badger", în traducere "bursuc") inspirat şi de numele satului care îi este acum casă. 

Arena, deschisă pasionaţilor de circa o lună, este cea mai mare de tip CQB din România. "Are 11.500 mp, cam cât un teren de fotbal", spune proprietarul.

Atenţie la zâmbet! 

Terenul de la Burzuc este amenajat cu panouri din tablă galvanizată, care simulează "clădiri" din zone de război. "E un material care rezistă şi, la contactul cu muniţia, scoate un sunet interesant... Se zbârleşte un pic părul pe tine", povesteşte Sergiu. În arena de "combat" a pus şi 4 caroserii de maşini pe post de obstacole, baloţi, anvelope, butoaie de metal şi are de gând să continue "mobilarea". 

Deşi nu e deschis de mult timp, BB Badger a fost găsit deja de pasionaţii de airsoft din Bihor. Echipaţi în stil military, cu ochelari de protecţie, cască, bocanci, mască ("fără ea, dacă zâmbeşti prea mult în timp ce joci, rişti să rămâi fără dinţi"), muniţie şi replici de arme, aceştia se luptă, pe echipe, folosind strategii complexe de război. 

O bătălie de airsoft numai o joacă nu este. "E un sport destul de dureros şi solicitant. Şi poliţiştii se mai antrenează la airsoft", spune Sergiu, explicând că într-o bătălie contează agilitatea: "Trebuie să fii fit. Mişcarea înseamnă viaţă, şi în război, şi în sportul acesta". 

"Să respecţi bila"

Luptele airsoft pot fi de mai multe tipuri. Echipele decid dacă joacă până nu mai au "vieţi", dacă joacă cu posibilitatea de a "învia" după ce au fost împuşcaţi, sau dacă aleg varianta "capture the flag", în care combatanţii trebuie să se întreacă în a captura primii un steag dispus strategic pe teren. Comunică între ei fie strigând, dar "codat", fie folosind staţii de emisie-recepţie. 

Siguranţa jucătorilor şi fair-play-ul sunt esenţiale în acest sport. "Sunt două reguli de bază. Prima este să respecţi bila care te loveşte, adică să recunoşti că ai fost împuşcat şi să ieşi din joc. A doua este să porţi mereu ochelarii de protecţie. Dacă nu, eşti scos din joc", spune Sergiu. 

Cunoscătorii fenomenului şi-au cumpărat propriile echipamente, iar pentru începători BB Badger le pune la dispoziţie: "Avem replici de AK47, M4, G36C, toate arme care se găsesc în dotarea forţelor speciale române". 

Atacul de noapte 

Unul dintre jucătorii "abonaţi" la arena BB Badger este Alexandru, un tânăr fotograf din Oradea, care a descoperit de curând acest sport. "Ne-am făcut o gaşcă şi mergem constant. Aproape în fiecare weekend suntem acolo. Ne-am luat replici, costume, ochelari. Trebuie să fii echipat de scandal", râde el.

Pasionatul povesteşte că un joc între două echipe serioase poate dura chiar şi 4 ore. Ascunzişuri există, însă arena din Burzuc a fost concepută în aşa fel încât combatanţii să nu fie niciodată cu adevărat "acoperiţi", deci să rămână mereu în alertă. "Mergem să ne scoatem stresul din vine şi grăsimea de pe burtă", spune Alexandru. Şi alţi curioşi pot să afle detalii şi să-şi facă rezervări pentru lupte de airsoft pe pagina de Facebook a arenei - BB Badger Airsoft.

Pe cel mai mare teren de CQB din România se poate juca şi noaptea în condiţii de siguranţă. "Iluminăm slab terenul. Dacă ziua se aleargă la greu, noaptea se schimbă cu totul atmosfera. Jucătorii se bazează mult pe auz, se schimbă strategia", explică Sergiu. O experienţă, deci, plină de adrenalină, care - aplicată ca la carte - te trimite la război. Doar că, la final, eşti cât se poate de viu şi bine dispus...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON