URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Septembrie 2019, 11:40

Barieră pentru gunoaie: Doi IT-işti din Oradea au montat pe Crişul Repede un utilaj care curăţă flacoanele din râu (FOTO / VIDEO)

Barieră pentru gunoaie: Doi IT-işti din Oradea au montat pe Crişul Repede un utilaj care curăţă flacoanele din râu (FOTO / VIDEO) ÎN TESTE. Utilajul intitulat Dravir 1, după prenumele celor doi iniţiatori, Dragoş şi Virgil, a fost montat şi prezentat vinerea trecută, în faţa reprezentanţilor ABA Crişuri, dar şi a prietenilor celor doi tineri, curioşi de ce au făcut aceştia. În perioada următoare, funcţionalitatea lui va fi verificată de specialiştii de la Ape
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tehnologia trebuie folosită nu doar în folosul omului, ci şi al planetei. Aşa şi-au spus doi IT-işti orădeni, când au decis să-şi pună mintea la contribuţie pentru a găsi soluţii pentru combaterea poluării.

După câteva luni de muncă, tinerii au montat pe Crişul Repede un utilaj uriaş care curăţă singur râul de PET-uri şi de alte gunoaie ce plutesc pe suprafaţa apei. Ecologişti convinşi, IT-iştii au făcut sistemul pe banii lor şi nu cer niciun leu nici pentru folosirea lui. "Vrem natură curată", explică Dragoş Rus, unul dintre cei doi iniţiatori.

I-Ecologie

Dragoş Rus, OradeaTrebuie să dai ceva comunităţii în care trăieşti şi să faci orice poţi ca mediul înconjurător să fie cât mai curat. Acesta este crezul pe care îl împărtăşesc Dragoş Rus şi Virgil Ghic, doi tineri orădeni, ambii de profesie IT-işti. "Am considerat că nu mai putem să ne vedem de treaba noastră zi de zi şi să ignorăm poluarea din mediul înconjurător. Am decis să ne implicăm şi să facem în aşa fel încât, cu ajutorul tehnologiei, să creăm un impact pozitiv asupra naturii", zice Dragoş (foto).

Pe lângă joburile pe care le au, cei doi prieteni au fondat împreună platforma wesupply.xyz, un site unde se găsesc ofertele a numeroase branduri de haine, încălţăminte şi accesorii. Pentru fiecare comandă făcută prin portalul lor, Dragoş şi Virgil îşi asumă să facă o faptă bună pentru mediu. "Nu toţi oamenii merg pe râuri să cureţe gunoaie. Dar când cumpără de pe platforma noastră, noi alocăm o marjă de profit proiectelor ecologiste", explică Dragoş.

Dravir de Tărian

Pentru a-şi demonstra bunele intenţii, cei doi tineri au făcut primul proiect pe banii lor. Dravir 1 este un utilaj care a fost montat pe râul Crişul Repede, în cantonul ABA Crişuri de la marginea satului Tărian, şi care de acum înainte va aduna PET-urile ce plutesc pe apă.

Utilajul în formă de pâlnie constă în două braţe lungi şi o cuşcă, toate plutitoare. Cele două braţe din polipropilenă au fost întinse pe lăţimea Crişului şi formează un fel de barieră pe suprafaţa apei, fără a afecta în vreun fel vieţuitoarele din râu. La intersecţia braţelor se află cuşca din aluminiu, în care se vor aduna flacoanele purtate de curenţii din apă. În partea din spate, cuşca este închisă, astfel că gunoaiele nu vor putea ieşi.

Când cuşca va fi plină cu gunoaie, va trebui scoasă din apă, golită şi reamplasată. "Noi l-am proiectat şi l-am făcut în regie proprie. Poate fi îmbunătăţit, nu susţinem că este perfect", spune Dragoş.

Dravir

Supravegheat de specialişti

directorul ABA Crişuri, Sorin GulerTinerii au montat Dravir-ul cu acordul Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, incinta cantonului de la Tărian fiind aleasă tocmai pentru ca utilajul să nu cadă pradă vandalilor. "Urmează să vedem dacă funcţionează şi cât de eficient este", declară directorul ABA Crişuri, Sorin Guler (foto).

Tinerii care l-au conceput sunt convinşi că "scula" îşi va face treaba şi va curăţa Crişul de flacoane, mai cu seamă după ce vor începe ploile de toamnă, când debitul râului va creşte, iar din amonte vor fi aduse multe gunoaie. "Sunt încrezător că după ce lumea va vedea ce cantitate de gunoi adunăm de pe râu, proiectele de acest gen vor lua amploare. Noi am vrea ca un astfel de curăţător să fie pe fiecare râu din România", spune Virgil. Cei doi tineri sunt dispuşi să creeze utilajul şi pentru alte ape, însă o vor putea face doar după ce WeSupply va aduna nişte profit...

Plantări... din cer

Între timp, cei doi IT-işti pregătesc un proiect nou, susţinut financiar tot de ei. "Lucrăm la o dronă agricolă cu care să facem plantări", explică Dragoş. Drona va fi dotată cu un lansator de seminţe, similar puştilor de paintball, şi va putea fi folosită în zone greu accesibile. Astfel de maşinării s-au mai folosit în străinătate şi s-au dovedit o variantă nu doar mai facilă, ci şi mai eficientă, putându-se planta până la 8.000 de puieţi într-o singură zi!

Tinerii speră că la primăvară vor putea face deja plantări din aer, într-o zonă din Bihor. Dovedind astfel că nu sunt ecologişti doar prin vorbe, ci şi prin fapte...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Felicitari
Ideea de a curata o apa curgatoare este extraordinara. Sper ca eventualii busteni antrenati de Crisul Repede sa nu va strice planurile. In rest sa auzim numai de bine!
Postat 23 Septembrie 2019, 20:04 de Kid
Felicitări Rus și Ghic !?!
Sunt mândră de voi, că trăiți în și pentru Oradea !?! Poate găsiți niște soluții IT și pentru "diliul șef" ... pentru mobilitate urbană, trafic și poluare, mai ales la ieșirile din oraș !?!
Postat 23 Septembrie 2019, 14:08 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON