URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2017, 12:55

Bani pentru "stranieri": Primăria bagă sute de mii de euro din banii orădenilor într-o şcoală privată

Bani pentru 'stranieri': Primăria bagă sute de mii de euro din banii orădenilor într-o şcoală privată DE LUX. International School of Oradea a primit în folosinţă gratuită parterul unei clădiri în care funcţiona Colegiul Economic Partenie Cosma. Tot Primăria investeşte şi în amenajarea şi dotarea noii şcoli, punând la bătaie o sumă uriaşă: 750.000 de lei
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În toamnă, "bobocii" care vor începe şcoala în Oradea nu vor fi număraţi doar în română, ci şi în limba engleză! Pe 11 septembrie îşi va deschide porţile International School of Oradea (ISO), unde lecţiile se vor preda la fel ca în Marea Britanie.

Înfiinţată de Primărie, de Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea şi de reţeaua de şcoli private Lumina, ISO are menirea să şcolarizeze copiii investitorilor străini, dar nu numai. Pentru că orădenii nu prea pot beneficia de ea, proiectul e vehement criticat de oponenţii primarului Ilie Bolojan deoarece, deşi şcoala va percepe taxe piperate, va înghiţi şi mulţi bani publici...

Idee veche

Ideea înfiinţării unei şcoli internaţionale la Oradea a apărut pentru întâia oară în spaţiul public în urmă cu şase ani, imediat după înfiinţarea primului parc industrial din oraş. Încă de atunci, Ilie Bolojan spunea că Oradea are nevoie de o şcoală cu predare în limba engleză, astfel încât multinaţionalele să-şi poată trimite managerii aici cu familii cu tot. Primăria a iniţiat demersurile în 2011, dar Ministerul Educaţiei a decis atunci că o autoritate publică nu poate fonda o astfel de şcoală.

Acum, însă, s-a găsit o soluţie. În iunie, Consiliul Local a aprobat înfiinţarea International School of Oradea sub conducerea unei asociaţii cu acelaşi nume, din care fac parte municipalitatea, Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea, Asociaţia Parteneriat pentru Educaţie (creată tot de ADLO) şi Fundaţia Lumina Instituţii de Învăţământ, deţinută de societatea comercială omonimă.

Înfiinţată în 1993 în Constanţa, SC Lumina Instituţii de Învăţământ, având ca acţionari patru cetăţeni turci, unul născut în România şi un grec, deţine în România 10 şcoli private, la Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Cluj şi Ploieşti. Grupul a fost atacat în repetate rânduri de Ambasada Turciei la Bucureşti, care acuză că şcolile sunt controlate de deja faimosul duşman al regimului de la Ankara, Fethullah Gülen, autoexilat în SUA şi considerat oponentul nr. 1 al preşedintelui Recep Erdogan.

"Aducem know-how"

Ahmet Dündar, directorul Școlii Internaționale OradeaPrintre cele 10 şcoli Lumina din România se numără şi International School of Bucharest, o şcoală acreditată Cambridge, unde se predă la fel ca în şcolile din Marea Britanie. Acelaşi model vrea să-l aducă Bolojan şi la Oradea. "Venim ca o franciză, aducem know-how", explică directorul ISO, Ahmet Dündar (foto), desemnat de Lumina să coordoneze şcoala orădeană.

El însuşi cetăţean turc, stabilit în Bucureşti încă de când era elev de gimnaziu, iar tatăl său venise cu afaceri în România, Dündar spune că şcolile internaţionale sunt foarte importante pentru atragerea investiţiilor străine, iar una acreditată Cambridge, unde se învaţă după rigori britanice şi care are o reputaţie foarte bună în întreaga lume, cu atât mai mult.

"Asta e..."

Virgil Blage, directorul Colegiului Economic Partenie CosmaInternational School of Oradea îşi va deschide porţile pe 11 septembrie, la fel ca şcolile publice, în campusul construit de Primărie lângă Biblioteca Judeţeană, la parterul unei clădiri în care Colegiul Economic Partenie Cosma îşi avea direcţiunea, secretariatul, sala profesorală şi 10 săli de clasă. "Pe noi nu ne încurcă, ne-am mutat în altă clădire, iar etajele ne-au rămas", spune directorul Colegiului, Virgil Blage (foto).

Acesta admite însă că unii colegi au fost supăraţi, întrucât au trebuit să-şi mute lucrurile şi să renunţe la spaţiul verde din jurul clădirii, pe care l-au amenajat chiar ei. "Asta e, vom amenaja altul. Trebuie să acordăm credit acestei iniţiative", zice Blage.

În primul an, ISO va avea o grupă de grădiniţă şi o clasă de anul I, echivalentul clasei pregătitoare, cu o învăţătoare venită taman din Marea Britanie şi o educatoare din Oradea.

Orădeni... internaţionali

Până săptămâna trecută, la ISO erau înscrişi 20 de copii, din care 9 preşcolari şi 11 viitori elevi. "Din acest total, 18 sunt orădeni. Mai avem o familie greacă şi una italiană", spune directorul, deloc surprins de apetitul localnicilor pentru această şcoală. "Şi în prezent, mulţi orădeni îşi trimit copiii la licee în străinătate".

Pentru ca ISO să-şi atingă obiectivul pentru primul an de funcţionare, mai e nevoie de încă 5 copii. Dündar nu are însă nicio emoţie, căci companiile încheie, de regulă, contracte de la începutul anului.

Taxele de şcolarizare nu sunt deloc mici. Un an de grădiniţă va costa 7.000 de euro, iar unul de şcoală 8.000 de euro. Părinţii care îşi înscriu copiii în această vară vor beneficia de reducere pentru primul an, urmând să achite "doar" 4.300 de euro pentru grădiniţă, respectiv 4.800 de euro la şcoală.

Accent pe abilităţi

ISO va aplica regulile învăţământului britanic, dar dosarul de acreditare Cambridge va putea fi depus doar după începerea cursurilor. Directorul afirmă că cea mai importantă particularitate este stimularea abilităţilor native ale copiilor. De exemplu, spune Dündar, se fac inclusiv cursuri de vorbire în public. O altă diferenţă este că un elev ISO va primi puncte la un test, chiar dacă a greşit răspunsul, pentru că "se notează şi încercarea".

Cât despre disciplinele din programă, Dündar spune că limba română va fi obligatorie, fie ca limbă maternă, pentru localnici, fie ca limbă străină, pentru copiii expaţilor. De asemenea, elevii vor avea ore de istorie şi geografie globală, matematică, arte, sport şi lucru manual. "Curricula este adaptată la cerinţele din România, astfel că un elev va putea să se transfere fără probleme, oricând, la orice şcoală publică", explică directorul ISO.

Dotări de lux

Protocolul încheiat între autorităţile orădene şi grupul Lumina are însă şi prevederi care au stârnit nemulţumiri. Dealtfel, consilierii locali ai PSD au votat împotriva proiectului, pe motiv că va costa prea mult oraşul, deoarece Primăria s-a angajat să investească 750.000 de lei în dotarea şi amenajarea sălilor. "Mobilierul este mai scump. Noi lucrăm cu un producător din Germania care ne oferă mobilier de calitate, ergonomic", justifică Dündar.

Nicolae Avram, consilier local al PSD în OradeaÎn plus, protocolul prevede că ADLO va suporta pierderile şcolii în primii trei ani de funcţionare, estimate între 35.000 şi 150.000 de euro anual. O socoteală simplă arată, deci, că ADLO va investi în proiect între 105.000 şi 450.000 de euro. "Chiar dacă nu vor fi pierderi de 150.000 de euro în fiecare an, faceţi o medie ca să vedeţi câţi bani vor fi suportaţi de cetăţenii oraşului, care n-au fost întrebaţi dacă doresc sau nu să se înfiinţeze această şcoală", zice consilierul PSD Nicolae Avram (foto).

De cealaltă parte, Dündar spune că pierderile sunt asumate de oraş din simplul motiv ISO nu va fi şcoala grupului Lumina, ci a comunităţii. "Şcoala nu este afacerea noastră, este şcoala oraşului. Când va avea profit, el va fi reinvestit în educaţia din Oradea", explică managerul.

ISO ar fi urmat să primească şi două garsoniere pentru profesori, tot în campus, dar această facilitate a fost respinsă de Consiliul Local.

Câştigă orădenii!

Primarul Ilie Bolojan argumentează că pe termen lung ISO va aduce nenumărate beneficii. "Atunci când un oraş este evaluat de investitori străini ca o posibilă locaţie în care să-şi aducă afacerile, un element de care ţin seama este ce fac copiii expaţilor, doi-trei ani, cât părinţii stau aici, iar Oradea avea un punctaj mai mic decât alte oraşe".

Edilul garantează că succesul ISO va fi în beneficiul tuturor orădenilor: "Venind aceste investiţii în oraş, generându-se locuri de muncă, sute de părinţi din Oradea vor câştiga mult mai bine". Dacă previziunea sa se va adeveri sau nu, rămâne s-o arate doar timpul...


CONCURENŢĂ
Şcoala poligloţilor

International School of Oradea este prima şcoală Cambridge din oraş, dar nu şi prima cu predare în limba engleză, după o curriculă globală. În 2012, grupul Agora a înfiinţat o şcoală internaţională, care acum are grupe de grădiniţă, clase primare şi de gimnaziu. Dacă primii elevi au fost copiii expaţilor, în prezent învaţă la Agora tot mai mulţi copii ai orădenilor, pe care părinţii îi vor cât mai bine educaţi. Taxele de la Agora sunt însă mult mai mici decât la ISO: 1.200 de lei pe lună, adică mai puţin de 3.000 de euro pe an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Need of a real International school
As an expatriate myself looking for an International school for my children since we moved to Oradea I would like to make a comment here. Agora is not competition for ISO because most of the school day there the language spoken in class is Romanian and little time is devoted to exclusively English-speaking lesson. Furthermore, the level of English of at least one of the teachers was lower than a beginner's.In my opinion then comparing the prices and these two schools is something wrong.
Postat 02 August 2017, 10:46 de Helen
Tendentios
Articolul e partial tendentios. Fiind implicat in fenomenul "multinationalelor", stiu ca problema scolarizarii copiilor managerilor straini este una reala, cererea fiind foarte ridicata. Din costurile scoalrizarii cu siguranta vor fi amortizati banii investiti, iar ulterior va aduce un profit munciipalitatii.
Postat 01 August 2017, 13:59 de parker
Educați de turci
Fain! Porcăria e că banii orădenilor sposorizează o școală pe care copiii celor mai mulți dintre ei, nu o vor folosi vre-odată. Vor beneficia niște manageri de multinaționale al căror snobism îi va împinge să își dea plozii neapărat într-o școală la care publicul larg nu are acces.
Postat 01 August 2017, 13:35 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON