URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Martie 2023, 16:55

Bani mai mulţi pentru primari, președinți de consilii județene și pentru angajații din administraţiile locale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea Constituţională a României a decis marţi că majorarea salariilor bugetarilor din administraţiile locale şi din consiliile judeţene este constituțională, după ce a analizat o sesizare făcută de USR privind această lege adoptată anul trecut.

Potrivit site-ului Romania.europalibera.org, judecătorii CCR au respins cu unanimitate de voturi sesizarea de neconstituționalitate privind legea care majorează salariile aleşilor locali, care a fost depusă în octombrie anul trecut de USR şi Forţa Dreptei.

Actul normativ prevede că salariile ar trebui să fie raportate la salariul minim din 2021, adică la 2.300 de lei, față de 2.080, atât cât era acest salariu minim în 2019.

Verdictul CCR a fost amânat de mai multe ori pe parcursul ultimelor luni.

„În aceste condiţii, consecinţa soluţiei adoptate de Curte constă în faptul că aplicarea modului de calcul pentru indemnizaţiile primarilor şi consilierilor locali este constituţională. Prin urmare, legea declarată constituţională e înaintată preşedintelui României, care urmează apoi să o promulge, evident în condiţiile în care nu formulează solicitare de reexaminare", a spus preşedintele CCR Marian Enache pentru sursa citată.

După majorări, salariile primarilor din mariile municipii vor creşte cu până la 2.000 de lei brut, cele ale primarilor oraşelor mari vor creşte cu 1.300 de lei, iar cele ale edililor de comune cu 1.000 de lei.

Potrivit unui calcul făcut de Spotmedia.ro, președinții de consilii județene și primarii municipiilor reședință de județ ar primi cu 1.980 de lei mai mult (brut), iar vicepreședinții de consilii județene cu 1.760 de lei mai mult (brut). 

De asemenea, se majorează salariile președinților de consilii județene, vicepreședinților, precum și cele ale viceprimarilor. Mai mult, în baza acestei legi, bani mai mulţi vor primi și angajații din administraţiile locale, deoarece salariile acestora sunt stabilite în funcţie de indemnizaţia viceprimarului sau a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean.

Legea inițiată de parlamentarii PSD, PNL și UDMR a fost adoptată pe 27 septembrie în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for dezional. Pe 5 octombrie 2022, USR a depus sesizare la Curtea Constituţională pe lege. Sesizarea a fost semnată şi de deputaţii Forţa Dreptei.

Unul dintre motivele invocate în sesizarea USR se referea la neindicarea sursei de finanţare. Partidul a reamintit că judecătorii CCR au decis deja, când s-au pronunţat pe creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor, creştere forţată de PSD şi PNL în luna iunie, că nu pot fi majorate cheltuielile la bugetul de stat fără solicitarea fişei financiare de la Guvern şi fără stabilirea sursei de finanţare.

Anterior, în forma adoptată de Senat, legea prevedea majorarea salariilor tuturor demnitarilor, printre care preşedinte, miniştri, parlamentari și şefi ai unor instituţii precum Academia Română, Consiliul Concurenţei, AEP sau Curtea de Conturi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Bani pt postaci
Trebuie platit postacul sandu2100, trebuie bani ca s-a scumpit ciorba de burta
Postat 03 Martie 2023, 16:06 de adi13
Absolut normal
Mi se pare justificata treaba, a, stai ca nu. Pai primariile sunt pline de 'paduchi', te duci, la un ghiseu iti eliberează, la celalalt semneaza, la ultimul iti aproba ceva. Zilele astea ati publicat un articol despre comune care nu sunt in stare nici sa isi plateasca leafurile, pai dupa asta cum mai vine? Nu ca sa iau apararea cuiva, dar personalul MAI este porcit si tras in noroi ca vezi pensii speciale cand ei nici macar nu sunt inclusi in categoria pensiilor speciale, legea salarizarii nu este aplicata de ani la rand, sporuri in pandemie nu, desi frontiera era in prima linie, ultima majorare care in presa se vehicula ca era de 70%, de fapt era de 10%, care s-a acordat din 14 ianuarie si nu de la 1, desi OUG era in vigoare din decembrie, cate si mai cate furturi. Pana la urma cei de sus la cine apeleaza in cazuri de dezastre, razboaie, pandemii, etc.? Ma gandesc ca la primari, da.
Postat 01 Martie 2023, 23:03 de corm16
Pe cale de consecință ...
... un consilier local de la Oradea, care nu face altceva decât să ridice mâna a comandă ca să voteze pustiirea orașului, va merge de două ori lunar în clădirea primăriei doar ca să încaseze, pentru cele 3-4 ore cu totul pe care le socializează acolo, peste 2.100 lei. În același timp, unul care muncește cel puțin 170 ore lunar, va avea în mână mai puțin cu cca. 10%. Asta-i o țară de tâlhari ... dar va veni vremea când toți "neterminații" ăștia se vor ascunde prin beciuri, poduri și pubele.
Postat 01 Martie 2023, 20:06 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON