URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
01 Martie 2023, 16:55

Bani mai mulţi pentru primari, președinți de consilii județene și pentru angajații din administraţiile locale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea Constituţională a României a decis marţi că majorarea salariilor bugetarilor din administraţiile locale şi din consiliile judeţene este constituțională, după ce a analizat o sesizare făcută de USR privind această lege adoptată anul trecut.

Potrivit site-ului Romania.europalibera.org, judecătorii CCR au respins cu unanimitate de voturi sesizarea de neconstituționalitate privind legea care majorează salariile aleşilor locali, care a fost depusă în octombrie anul trecut de USR şi Forţa Dreptei.

Actul normativ prevede că salariile ar trebui să fie raportate la salariul minim din 2021, adică la 2.300 de lei, față de 2.080, atât cât era acest salariu minim în 2019.

Verdictul CCR a fost amânat de mai multe ori pe parcursul ultimelor luni.

„În aceste condiţii, consecinţa soluţiei adoptate de Curte constă în faptul că aplicarea modului de calcul pentru indemnizaţiile primarilor şi consilierilor locali este constituţională. Prin urmare, legea declarată constituţională e înaintată preşedintelui României, care urmează apoi să o promulge, evident în condiţiile în care nu formulează solicitare de reexaminare", a spus preşedintele CCR Marian Enache pentru sursa citată.

După majorări, salariile primarilor din mariile municipii vor creşte cu până la 2.000 de lei brut, cele ale primarilor oraşelor mari vor creşte cu 1.300 de lei, iar cele ale edililor de comune cu 1.000 de lei.

Potrivit unui calcul făcut de Spotmedia.ro, președinții de consilii județene și primarii municipiilor reședință de județ ar primi cu 1.980 de lei mai mult (brut), iar vicepreședinții de consilii județene cu 1.760 de lei mai mult (brut). 

De asemenea, se majorează salariile președinților de consilii județene, vicepreședinților, precum și cele ale viceprimarilor. Mai mult, în baza acestei legi, bani mai mulţi vor primi și angajații din administraţiile locale, deoarece salariile acestora sunt stabilite în funcţie de indemnizaţia viceprimarului sau a vicepreşedintelui Consiliului Judeţean.

Legea inițiată de parlamentarii PSD, PNL și UDMR a fost adoptată pe 27 septembrie în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for dezional. Pe 5 octombrie 2022, USR a depus sesizare la Curtea Constituţională pe lege. Sesizarea a fost semnată şi de deputaţii Forţa Dreptei.

Unul dintre motivele invocate în sesizarea USR se referea la neindicarea sursei de finanţare. Partidul a reamintit că judecătorii CCR au decis deja, când s-au pronunţat pe creşterea indemnizaţiilor parlamentarilor, creştere forţată de PSD şi PNL în luna iunie, că nu pot fi majorate cheltuielile la bugetul de stat fără solicitarea fişei financiare de la Guvern şi fără stabilirea sursei de finanţare.

Anterior, în forma adoptată de Senat, legea prevedea majorarea salariilor tuturor demnitarilor, printre care preşedinte, miniştri, parlamentari și şefi ai unor instituţii precum Academia Română, Consiliul Concurenţei, AEP sau Curtea de Conturi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Bani pt postaci
Trebuie platit postacul sandu2100, trebuie bani ca s-a scumpit ciorba de burta
Postat 03 Martie 2023, 16:06 de adi13
Absolut normal
Mi se pare justificata treaba, a, stai ca nu. Pai primariile sunt pline de 'paduchi', te duci, la un ghiseu iti eliberează, la celalalt semneaza, la ultimul iti aproba ceva. Zilele astea ati publicat un articol despre comune care nu sunt in stare nici sa isi plateasca leafurile, pai dupa asta cum mai vine? Nu ca sa iau apararea cuiva, dar personalul MAI este porcit si tras in noroi ca vezi pensii speciale cand ei nici macar nu sunt inclusi in categoria pensiilor speciale, legea salarizarii nu este aplicata de ani la rand, sporuri in pandemie nu, desi frontiera era in prima linie, ultima majorare care in presa se vehicula ca era de 70%, de fapt era de 10%, care s-a acordat din 14 ianuarie si nu de la 1, desi OUG era in vigoare din decembrie, cate si mai cate furturi. Pana la urma cei de sus la cine apeleaza in cazuri de dezastre, razboaie, pandemii, etc.? Ma gandesc ca la primari, da.
Postat 01 Martie 2023, 23:03 de corm16
Pe cale de consecință ...
... un consilier local de la Oradea, care nu face altceva decât să ridice mâna a comandă ca să voteze pustiirea orașului, va merge de două ori lunar în clădirea primăriei doar ca să încaseze, pentru cele 3-4 ore cu totul pe care le socializează acolo, peste 2.100 lei. În același timp, unul care muncește cel puțin 170 ore lunar, va avea în mână mai puțin cu cca. 10%. Asta-i o țară de tâlhari ... dar va veni vremea când toți "neterminații" ăștia se vor ascunde prin beciuri, poduri și pubele.
Postat 01 Martie 2023, 20:06 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON