URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Decembrie 2009, 10:09

Bandiţi în uniformă

Bandiţi în uniformă HAPPY FAMILY. Agentul şef principal Ioan Gaboraş le-a predat băieţilor săi "şcoala străzii". Recent i-a scos şi la "practică", la o mică bătaie în oraş, ba i-a pus stăpâni şi peste un local fără autorizaţii în regulă. Săptămâna trecută, aflând de vizita BIHOREANULUI, băieţii lui Gaboraş s-au ferecat în local şi au deschis abia după ce s-au convins că reporterii au plecat…
Bandiţi în uniformă BĂTUT DIN IUBIRE. Nicolae Iancu (foto) a luat bătaie de la un poliţist numai pentru că l-a dus cu maşina pe un băiat care-i făcuse ochi dulci prietenei fiului omului legii
Bandiţi în uniformă TERMINATORUL. Poreclit "Terminatorul salontan", Andrei Buz (foto) face parte din naţionala României de Kempo, o formă mixtă de arte marţiale. În timpul liber, tânărul are un hobby neobişnuit: îşi terorizează foştii amici, cărora le percepe taxe de protecţie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un subofiţer de Poliţie, împreună cu cei doi fii ai săi, a snopit în bătaie doi tineri. Un altul a altoit un băiat de 17 ani, iar apoi l-a îndesat în portbagaj ca să-l ducă la "audieri".

Incidentele s-au petrecut în ultimele două săptămâni la Salonta, o mică Sicilie unde funcţionează o lege specială, cea a pumnului. Poliţiştii care, totuşi, încearcă să-şi facă meseria sfârşesc scuipaţi, loviţi şi înjuraţi. Nu ripostează de teamă că, în final, vor ajunge ei în banca acuzaţilor, pentru că şefii sigur ar găsi o neregulă în modul în care au acţionat. Au un exemplu concludent.

"N-aţi respectat procedurile", le-a reproşat şeful Poliţiei Salonta, subcomisarul Ioan Onuţan, unor subofiţeri bătuţi de ţigani chiar în sediul instituţiei!

Tăticul bătăuş

Agentul şef principal Ioan Gaboraş, poliţist de proximitate la Poliţia Salonta, deci un presupus model de corectitudine şi diplomaţie pentru cetăţenii cărora trebuie să le rezolve problemele, n-a fost niciodată luat la întrebări pentru bătăile crunte aplicate oamenilor.

Pe 16 noiembrie, aşa-zisul om al legii a bătut crunt un tânăr de 19 ani şi i-a îndoit tăblăria maşinii, doar pentru că avea ca pasager un alt băiat care-i făcuse ochi dulci fetei cu care se cuplase fiul său. Însoţit de odraslele sale şi de încă un derbedeu din oraş, poliţistul l-a aşteptat pe băiat la drumul mare, ca bandiţii. I-a cerut să coboare din maşină şi, fără să-l întrebe nimic, l-a luat de gât, i-a tras o pereche de palme, după care l-a dat spre "frăgezire" însoţitorilor.

"Băiatul cu care eram a fugit pe câmp. Ca să scap, m-am închis în maşină. Au început să dea cu parul în maşină dar, dacă au văzut că nu mai ies, au plecat", povesteşte victima, Nicolae Iancu.

Iartă-mă!

Plin de sânge şi ameţit, cu faţa umflată, arcada, nasul şi gura sparte, cu un dinte crăpat, Iancu s-a prezentat la spital. "M-au snopit, am avut 8 zile de spitalizare. Am primit şi certificat medico-legal", spune tânărul care, o zi mai târziu, s-a dus la Poliţie să-şi reclame agresorul. Atât doar că nu l-a băgat nimeni în seamă, trimiţându-l la... "împăcare".

06 Onutan.jpgBăiatul, însă, n-a vrut. După trei zile, când umflăturile s-au mai retras, s-a prezentat din nou la Poliţie, insistând să i se preia sesizarea. "Mi-au pozat maşina, dar mi-au zis din nou să mă-mpăc cu Gaboraş. Io n-am zis nimic". Până marţea trecută, când subcomisarul Ioan Onuţan (foto), aflat în prezent la şefia Poliţiei Salonta, l-a chemat să dea cu subsemnatul. Un pretext, de fapt, pentru a-l împăca cu agresorul, pentru a muşamaliza povestea.

"M-a pus să povestesc cum a fost cu bătaia. Apoi mi-a zis că pot să plec. Dar afară mă aştepta Gaboraş. M-a chemat la el, ca să ne împăcăm, să-mi retrag plângerea. Eu i-am spus că mă-mpac numai dacă-mi plăteşte reparaţiile la maşină şi îmi dă 2.000 de lei. Câte 500 de lei de fiecare om care m-a lovit. A zis că mai vorbim"...

Poliţişti amnezici

Lucrurile s-au precipitat câteva ore mai târziu, când reporterii BIHOREANULUI l-au interpelat pe subcomisarul Onuţan şi pe subalternul său. Deşi abia terminase audierea victimei, şeful Poliţiei nu-şi aducea aminte să-l fi văzut vreodată! "Ştiu că există ceva plângere, dar dosarul e la Parchet, în ancheta procurorului. Nu ştiu la ce se referă", a minţit cu tupeu ofiţerul. La rându-i, Gaboraş părea lovit de o amnezie totală. "Nu există nicio plângere, sunt minciuni!", şi-a încercat el norocul.

Apoi, mai spre seară, a schimbat tactica. Pentru a scăpa basma curată, şi-a vizitat victima şi i-a cerut ca, la următoarea audiere, să-l scoată total din povestea cu bătaia. "Mi-a zis că o să-l dea afară din Poliţie din cauza mea şi să-l ajut. Să declar că el nici n-a fost la bătaie. I-am zis că eu nu declar minciuni, dar că mă împac cu el şi retrag plângerea, numai să facă ce i-am cerut", spune Iancu.

Lovituri "Expres"

BIHOREANUL a aflat, însă, că agentul Gaboraş nici măcar nu e la prima ispravă. Patron al birtului "Expres", pus pe numele fiului său, Ionuţ, poliţistul e cunoscut pentru bătăile aplicate clienţilor care nu-i sunt pe plac. Acum două duminici, cu doar două zile înainte de incidentul cu Iancu, un alt tânăr a ajuns la spital, după ce a fost bătut în faţa barului de Gaboraş şi fiii săi. Vina? Scăpase din mână o sticlă de bere!

"Mi-am cerut scuze şi am spus că voi plăti paguba, dar m-au scos afară. Normal că nu mi-a plăcut. L-am văzut pe poliţist şi m-am dus să-i spun că nu aşa se procedează". Gaboraş nu i-a răspuns, dar când tânărul a ieşit din bar, unul din băieţii lui l-a lovit până l-a lăsat lat, după care poliţistul şi amicii săi au început să dea în el cu picioarele. "N-am mai văzut nimic, că mi-am acoperit faţa să nu mă desfigureze, dar au fost martori care mi-au spus că au fost mai mulţi", relatează băiatul.

Intervenţii la spital

După ce au obosit să-l lovească, Gaboraş şi-a sunat un coleg, pe agentul Ciprian Gherdan, ca să-l care acasă pe scandalagiul care, zicea el, le face probleme în bar. Agentul s-a înfiinţat rapid, chit că astfel a părăsit locul unde pândea apariţia unor hoţi din garaje, iar aceştia, la scurt timp după aceea, au şi dat lovitura!

"Când am văzut că poliţistul scoate cătuşele, m-am enervat. Adică eu sunt bătut, şi tot eu sunt de vină?! Când i-am spus ce s-a întâmplat în realitate, mi-a dat dreptate. Am fost dus la spital, unde m-au pansat. Acolo am auzit că ar fi sunat cineva să nu mi se dea hârtie că-s bătut, iar medicul a refuzat. Era prea evident", povesteşte victima. Deşi ar fi fost îndreptăţit să facă o plângere împotriva lui Gaboraş şi a fiilor săi, băiatul stă încă pe gânduri. "Are rost? Oricum nu vor păţi nimic. Aici poliţiştii fac ce vor, nu ce zice legea".

Cioban în portbagaj

06 cioban.jpgGaboraş nu e însă singura oaie neagră a Poliţiei salontane. Săptămâna trecută, un alt subofiţer, Nicolae Rusu, a fost reclamat pentru loviri şi lipsire de libertate de Ioan Sterp (foto), un cioban din Ianoşda care afirmă că poliţistul i-a bătut şi sechestrat un angajat.

"Poliţistul are o turmă de oi în Ianoşda şi i-au dispărut 27 din ele. A crezut că i le-am luat eu şi a luat la întrebări un prunc de 17 ani, Marian Surlă, care lucrează pentru mine. Băiatul că nu ştie nimic, dar Rusu l-a lovit între picioare, i-a dat doi pumni în cap, l-a îndesat în portbagaj şi l-a plimbat pe hârtoape, cică pentru audieri. Există martori, era cu trei poliţişti de la Mădăras, printre care şi şeful de post Ioan Roman. Ăia au încercat să-l calmeze, dar n-a fost pe cine", povesteşte Sterp.

Când a aflat ce s-a întâmplat, ciobanul i-a cerut socoteală poliţistului. "Ne-am hârâit un pic. Apoi am aflat că a depus plângere împotriva mea, că i-aş fi dat o palmă. Şi-o luat şi certificat medico-legal, cu 15 zile de îngrijiri. Nu l-am atins, că dacă-l bat, două luni nu mai mere!", zice ciobanul, mânios.

Anchetă marca Onuţan

Previzibil, la Poliţia salontană nu se ştie nimic despre "ancheta" pe care Rusu a făcut-o cu Surlă. Doar despre o mică neînţelegere cu Sterp şi despre o palmă pe care a încasat-o de la cel din urmă. "A fost o mică ceartă pentru nişte oi. Atât", a transmis BIHOREANULUI comisarul Ioan Onuţan, sec, prin Biroul de presă al Poliţiei judeţene. Despre picioarele şi pumnii cu care subalternul său l-a "gratulat" pe tânăr, nici pâs!

Mai mult, deşi l-a audiat pe Surlă, iar acesta i-a spus ce s-a întâmplat, în loc să se sesizeze, să-l trimită la legist şi să facă cercetări, Onuţan l-a pitit la Centrul de minori din Oradea. "Că-i din Moldova şi că apărea că-i fugit de acasă. O fugit, că ai lui îs beţivi şi săraci, dar are 17 ani şi poate pleca unde vrea", spune Ioan Sterp, care consideră evident faptul că băiatul fusese îndepărtat doar ca să nu-l reclame pe poliţistul agresor. "Nu l-au dus la doctor, nu i-au adus avocat, nimic. Dar o să-i plătesc eu, că nu mă las. Mi-a mai bătut un cioban, în vară, i-a dat un cap în gură într-o discotecă. Atunci erau beţi amândoi şi n-am zis nimic. Da' acuma a bătut un prunc nevinovat. Să răspundă!", zice ciobanul.

Oraşul sălbatic

Revoltătoarele fapte petrecute la Salonta şi modul în care Poliţia gestionează situaţia ridică semne mari de întrebare asupra celor chemaţi să apere legea. De altfel, salontanii se plâng nu doar de abuzurile poliţiştilor, ci şi că, în loc să impună legea, lasă oraşul pradă interlopilor.

Un exemplu des vehiculat este cel al lui Andrei Buz, un interlop salontan reclamat doar în ultima lună de patru persoane pentru ameninţare, loviri, distrugere şi injurii. Unul din reclamanţi e Petru Neagrău, administratorul localului Vox. "A făcut de câteva ori scandal, iar apoi mi-a transmis prin cineva că mă lasă în pace dacă îi returnez "datoria" de 1.000 de euro. Atâta numai că eu nu-i datorez nimic", spune omul.

Neagrău susţine că, împreună cu prietena sa, a depus 4 plângeri împotriva bătăuşului şi, de câte ori acesta se înfiinţa la el, a sunat la 112. "N-am vrut să-mi fac singur dreptate, dar cred că acolo voi ajunge, pentru că nu s-a luat nicio măsură împotriva lui. Ori sunt incompetenţi, ori nu vor!", spune Neagrău. Asta, în condiţiile în care Buz i-a agresat de mai multe ori pe poliţiştii veniţi să-l potolească. "O dată, de faţă cu mine, l-a scuipat pe agentul Marius Laza şi l-a stropit cu bere. A vrut să oprească şi camerele, să nu fie probe. Dar au fost şi martori". De altfel, susţine afaceristul, Buz e suspectat că ar mai fi lovit alţi doi agenţi de Poliţie, pe Ciprian Gherdan şi pe Ionuţ Bar, în alt local din oraş. "Nu există autoritate", îşi dă cu părerea Neagrău.

Terorizaţi de prieten

Dacă lui nu-i este teamă să vorbească despre problemele pe care le are cu Buz, alţii se codesc să discute. Radu Alexuţan şi Alexandru Moşneag, până nu demult amici cu Buz, s-au trezit brusc luaţi în vizor de către acesta şi, zic ei, puşi să-i plătească taxe de protecţie. Alexuţan susţine că banii, 3.000 de lei, i-au fost pretinşi de Buz sub pretextul că l-a enervat cu unele bârfe lansate despre el în oraş.

Moşneag, în schimb, spune că şi-a supărat fostul amic deoarece e cumnatul lui Neagrău, cu care acesta e în duşmănie. "S-a răzbunat pe mine că Neagrău l-a reclamat şi îmi pretinde acum banii pe care i-a dat cu camătă unui individ în cazinoul unde lucrez", explică Moşneag. Iniţial i-a cerut 2.000 de lei, pentru ca apoi să-şi înjumătăţească pretenţiile. Cum n-a primit nimic, Buz a trecut la represalii. L-a ameninţat, i-a lovit maşina şi i-a sunat tatăl, avertizându-l că dacă nu-şi primeşte banii o să-şi găsească fiul cu gâtul tăiat.

Sperând să scape, Moşneag a depus în ultima lună trei reclamaţii la Poliţie. "Am ajuns să-mi fie teamă să ies pe stradă. Într-o seară mi-a trimis 20 de sms-uri de ameninţare, m-a urmărit şi am stat o oră într-un bar, pentru că mă aştepta cu o maşină afară, în stradă. Dacă ieşeam, sigur mă bătea"...

"Cercetat de-un analfabet"

Până acum, nicio reclamaţie nu a fost soluţionată. La fel cum nu s-a rezolvat nici dosarul vechi de trei ani în care Buz fusese cercetat pentru că, împreună cu alţi cinci inşi, la comanda unui patron de pescărie, a stâlcit patru localnici din Sânnicolaul Român şi i-a închis în butoaie de tablă pe o caniculă de 38 de grade. Dosarul a fost ţinut la sertar un an şi opt luni de Onuţan, aflat în relaţii apropiate cu afaceristul respectiv. Luna trecută, în condiţiile în care existau probe clare împotriva lui Buz, acesta fiind recunoscut de una din victime, ofiţerul a dispus o nouă recunoaştere în grup. Şi, subit, Buz n-a mai fost recunoscut...

"Eu am acţionat corect. Lucram la o firmă de pază care avea contract cu pescăria, iar oamenii ăia au fost prinşi furând. Acum cer 15.000 de euro despăgubiri. Va plăti patronul pescăriei, doar nu eu!", se apără Buz. Cât despre tărăgănarea dosarului, o pune pe seama prostiei poliţistului care l-a anchetat: "Nu eu sunt vinovat că Onuţan e analfabet şi nu-i în stare să termine un dosar", zice bărbatul, în zeflemea.

Despre restul reclamaţiilor, Buz susţine că sunt "vrăjeli" ale foştilor prieteni. "Sunt trei fraieri! N-au nicio dovadă. Eu am un nume în Salonta. Pe ăştia i-am făcut oameni, i-am îmbrăcat, i-am încălţat, îmi datorează o mulţime de bani", pretinde Buz. Cât despre poliţiştii pe care i-ar fi agresat, totul ar fi în opinia lui "o mare minciună". "Să vină cu dovezi! Vă spun eu, nu există!".

Şocant: poliţişti sechestraţi!

Adevărul e că, până în prezent, niciun poliţist n-a depus plângere împotriva lui. "Nu pot spune nimic, discutaţi cu conducerea", au fost singurele cuvinte smulse de BIHOREANUL lui Ciprian Gherdan, unul dintre poliţiştii umiliţi. Doar că, la fel ca în cazul subofiţerilor bătăuşi, şeful Ioan Onuţan pretinde că nu ştie nimic.

Şi chiar dacă ar fi ştiut, oricum n-ar fi luat măsuri. La fel a procedat în urmă cu doi ani, în urma reţinerii a doi ţigani cuţitari şi proxeneţi din clanul Cordăuan, care făcuseră scandal într-un local. Atunci, alţi doi ţigani, Augustin Cordăuan, zis Lunganu, şi Minerva Cordăuan, balabusta lui, au luat cu asalt sediul Poliţiei Salonta, au tăiat hainele subofiţerului de serviciu Ovidiu Sfârlea cu o sticlă, iar apoi au eliberat "reţinuţii", după care au plecat fără să li se întâmple nimic. Anchetă nu s-a făcut, deoarece Onuţan a spus că nu vrea probleme şi că, oricum poliţiştii sunt vinovaţi, fiindcă, în opinia lui, "nu au respectat procedurile"...

Va fi ordine?

Una peste alta, incidentele descoperite de BIHOREANUL, în ciuda eforturilor şefilor de a le ascunde şi muşamaliza, demonstrează cu vârf şi îndesat disoluţia autorităţii Poliţiei din Salonta. Mai grav este însă că, până la sesizarea reporterilor, nici conducerea Poliţiei Bihor nu ştia nimic despre existenţa acestor probleme.

"Vor fi verificate toate aspectele sesizate, urmând ca, dacă se confirmă, să fie luate măsurile legale", promite purtătorul de cuvânt al instituţiei, inspectorul Alina Dinu. Dacă nu, lucrurile vor rămâne la fel. Cu infractori şi poliţişti care acţionează după aceeaşi lege: a pumnului...


INVIDIA, BAT-O TATA!
Bun ca pita caldă

Comportamentul agresiv nu este singura problemă a agentului şef principal Ioan Gaboraş. BHOREANUL a descoperit că, la sfârşit de săptămână, birtul familiei sale funcţionează ca discotecă, fiind deschis până în zori, chit că autorizaţia de funcţionare l-ar obliga să pună lacătul pe uşă la ora 23. În plus, poliţistul şi-a amenajat terasa în curtea Colegiului Arany Janos. "Noi am sesizat Inspectoratul Şcolar, dar n-am primit niciun răspuns", spune Liviu Galea, directorul adjunct al Colegiului.

06 junior.jpgIonuţ Gaboraş (foto), fiul poliţistului, susţine însă că funcţionează cu acte în regulă. "Avem autorizaţii, plătim impozite şi taxe, ca toată lumea".

 Tânărul are explicaţii şi pentru acuzaţiile îndreptate împotriva sa şi a tatălui său. "Sunt invidioşi. Tata-i pita lui Dumnezeu, calm, liniştit, ajută pe toţi. N-a lovit niciodată pe nimeni".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
MAI MAI... ASA SA FIE?
CEL CE A SCRIS ACEST ARTICOL PRIMESTE SALARIUL DEGEABA. SUNT ATATEA NEADEVARURI IN EL DE TE MIRI DACA CHIAR ESTE REAL. IN PRIMUL RAND TERASA ESTE AMENAJATA PE TEREN PRIVAT,NU IN CURTEA SCOLII. SI DACA ATI SESIZAT INSPCTORATUL SCOLAR SI NU A RASPUNS INSEAMNA CA A VAZUT SI EI CA AU DE-A FACE CU UN(O) ,PITIGOI. DACA NU STITI INSEMNATATEA CUVANTULUI ,INTREBATI PE OVI PASCU CA VA LAMURESTE RAPID. MAI MULT! RUGATIL SA VA DUCA CU EL LA "ARACI",POATE ASA VA DATI SEAMA DE CE SUNTETI "PITIGOI" SI SA NU MA LUATI CA ANONIM,NUMELE MEU ESTE ADI BAR.
Postat 02 Decembrie 2010, 15:29 de ADI SALONTA
slabi ziaristi
Cine a scris articolul despre gaboras a scris din burta. Pe Iancu eu l-am lovit ca a vrut sa ma loveasca cu capul in gura. Trei sferturi din ce scrie in articol este fals. Daca,cel ce a scris articolul era curios(meserias),intreba si partea adversas.Mai mult,in fotografia postata este doar un singur copil a lui Gaboras. Ati putea fi mai atenti cu ce publicati.
Postat 30 Noiembrie 2010, 08:18 de adi salonta
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON