URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Martie 2022, 08:03

Balconul solar: Un orădean a reușit să-și scadă considerabil factura de curent montând panouri solare în balcon! (FOTO)

Balconul solar: Un orădean a reușit să-și scadă considerabil factura de curent montând panouri solare în balcon! (FOTO) PE CONT PROPRIU. După ce și-a umplut cele două balcoane cu opt panouri fotovoltaice, Laci bácsi a fost îndemnat de vecini să monteze celule și pe acoperișul blocului, ca să producă energie și pentru alții. „Dar nu mă complic. Acolo oricine le-ar putea fura”, zice, însă, pensionarul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Chiar dacă prețul energiei electrice e în creștere, un pensionar din Oradea a scăpat de emoțiile facturilor. „Luna trecută am plătit 6 lei”, spune Laci bácsi.

Nu pentru că ar sta pe întuneric sau cu electrocasnicele scoase din prize, ci pentru că își încălzește locuința cu un aparat de condiționare a aerului, mare consumator de energie electrică, obținută însă autonom!

Secretul lui Tóth Ladislau stă în cele două balcoane, unde a pus opt panouri fotovoltaice care transformă lumina solară în energie electrică. Autodidact, orădeanul a montat sistemul de unul singur.

Încălzire... cu energie solară

La etajul IV, ultimul al blocului F9 din strada Transilvaniei, balconul domnului Tóth are o „fațadă” aparte. Șase panouri solare au fost așezate strategic, în plan înclinat, astfel încât să capteze cât mai multă lumină. După colț, în balconul închis, bărbatul de 72 de ani mai are încă două. „Astea o să le schimb, că nu sunt suficient de puternice. Dar atât mi-am permis când le-am pus”, spune omul, arătând spre panourile cu dimensiuni mai mici.

Acum, „micro-ferma” de panouri solare produce cam 1.200 de wați. Suficient cât să-i alimenteze cafetiera, televizorul și chiar aparatul de aer condiționat cu care iarna își încălzește dormitorul. „Doar cu energie fotovoltaică îl pornesc, că e mare consumator”, spune pensionarul.

Autodidact

Ideea montării de panouri solare în balcon i-a venit anul trecut, când a fost cu un prieten la București, să-l ajute să facă aprovizionarea pentru un depozit din Oradea, și a văzut de vânzare două asemenea panouri. „Le-am cumpărat cu 700 lei. Apoi, pe rând, am cumpărat și altele”, povestește pensionarul.

Fost lăcătuș, Laci bácsi locuiește singur și are o pensie de puțin peste 2.000 lei, care îi ajunge să se întrețină fără să ceară ajutor fiului mutat în Ungaria în urmă cu mulți ani. Și, după cum se vede, chiar reușește să pună bani deoparte, pentru investiții...

Deși n-a practicat niciodată meseria de electrician, recunoaște că l-a pasionat tot ce ține de electrotehnică. „Pe ăsta eu l-am făcut, din lămpi solare de grădină!”, spune el mândru despre un mic panou fotovoltaic (foto), cu laturi de circa 40 centimetri. Întrebat cum a învățat să-l facă, explică modest: „În școală. Tot ce știu, acolo am învățat. Poate că pe vremuri se făcea mai multă școală...”.

Tóth Ladislau, handmade panouri solare în balcon

Factură minusculă

Noțiunile învățate pe când era elev le-a folosit și pentru instalarea panourilor. Pensionarul le-a montat singur, într-un suport metalic anume sudat în balcon, și tot singur le-a conectat între ele. Folosind un invertor, a „expediat” energia solară captată în mai mulți acumulatori auto, pe care îi ține în dormitor. La baterii are și un stabilizator, pentru ca intensitatea energiei electrice să nu oscileze, și le-a conectat prize în care poate băga ce aparate vrea.

Toate cele necesare pentru sistem le-a cumpărat pe rând, ba din magazine, ba de la piața de vechituri. N-a calculat cât au costat în total. „Nici nu vreau să știu”, spune el, râzând.

Cantitatea de curent produsă într-o zi depinde, în funcție de strălucirea soarelui. În zilele noroase, evident, energia obținută e mai puțină, dar vara, când și lumina e mai persistentă, cea captată îi este mai mult decât suficientă.

Chiar și așa, inclusiv pe timp de iarnă, Laci bácsi plătește facturi din ce în ce mai mici. „Luna asta mi-a venit de plată 6 lei. Și au citit contorul cei de la Electrica, așa că este consumul real”, spune bărbatul. Ce-i drept, suma mică datorată pentru cei 38 kwh consumați se datorează, în parte, și plafonării aplicate de Guvern...

Fără întreruperi

Domnul Tóth spune că nu și-a montat panourile de grija costurilor, ci mai degrabă din dorința de a-și asigura electricitate oricând. „Știți, pe vremea comunismului se lua des curentul. Și acum mai sunt defecțiuni. Eu am zis că nu mai vreau, dacă mă uit la televizor, să mă întrerup pentru că s-a luat curentul. Am oricând energie electrică”, explică el.

Întrucât costurile energiei electrice sunt tot mai mari, nu e însă exclus ca exemplul lui Laci bácsi să-l urmeze tot mai mulți orădeni care stau la bloc, mai ales că, în urma unor modificări făcute în 2020 la Legea calității în construcții, montarea de panouri solare nu necesită niciun fel de autorizație, ci doar ca proprietarii să notifice Primăria despre această investiție. Altfel spus, să anunțe când vor să-și câștige independența...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Vise
1,2kW cam nu-suficient pentru incalzirea cu clima! Eventual cu energia absorbita de la distribuitor , dar este ceva!!!
Postat 24 Martie 2022, 15:05 de User anonimizat
Energia verde
[ https://stopthesethings.files.wordpress.com/2018/07/1-6-_kompendium-der-energiewende_englisch_1.pdf ] Cum ne-am aruncat cu capul inainte in fotovoltaice, eoliene, pompe de caldura ...
Postat 24 Martie 2022, 13:22 de excalibur
uite cum colcaie comunismu in unii…
adica daca a platit pentru proprietatea lui poate face ce vrea, afumatoare de carnati de exemplu. bine ca si-a facut sistem alternativ, ce nu-i asigura independenta energetica, da e bun de incalzit dormitoru, ca doar restul incaperilor sunt oprite in detrimentul celor cu pereti comuni care stau cu repartitoarele la maxim, ca deh venerabilu face economie. desigur, e la condominiu, dar ce mai conteaza, termenul e strain. na, ce sa zici, e crestin…
Postat 24 Martie 2022, 12:35 de macese
otniel70
pentru ca exista legi in vigoare ce trebuie respectate. pentru ca am studii in domeniu. pentru ca nu am frustrari din comunism. altceva?
Postat 24 Martie 2022, 12:29 de macese
ptr "macese"
"toata lucrarea subliniaza o stare de fapt des raspandita: e fatada mea, e balconul meu, fac ce vreau cu el" exact "macese",acest individ a platit ptr proprietatea lui si trebuie sa dispuna cum isi doreste de ea atat timp cat ceea ce a face nu aduce atingere proprietatii celorlalti din condominiu."lucrarea trebuia efectuata cu aviz de la urbanism, pe acoperis, integrata estetic, punct. trebuie incheiat o data cu balcanismele astea: tamplarii de forma, culoare si materiale diferite, balcoane inchise sau deschise si in culori diferite." dar de ce trebuie facut precum crezi tu?de unde stii tu ca pe noi restul ne deranjeaza vizual constructia insului?cine esti tu sa vii sa judeci un om care isi dereste sa scape de povara parazitara a ceea ce astazi inseamna sistemul energetic? si probabil tu "macese"printre altele te consideri si crestin?
Postat 24 Martie 2022, 12:01 de otniel70
Nu fiti RAI
Baciul, din pensia lui de lacatus, a bagat citeva mii de lei in mini sistemul solar, ca sa faca economii si sa salveze planeta. Banii investiti i-ar fi ajuns sa plateasca curentul tot restul vietii. Un sistem fotovoltaic nu-ti aduce profit. Citeste aici: [ https://www.sibotherm.com/panouri-fotovoltaice-socoteli/ ] Investitie mare, amortizare niciodata. Luate second hand,poate ... Altfel sta situatia daca ti le subventioneaza statul/ casa verde. Te inghesui printre bogatani, sa prinzi un proiect. Viteza,acte,noroc,balamuc romanesc. Daca esti sarac si cinstit, poti plati >1 leu la curent, esti eligibil. In tarile civilizate, incurajarea echipamentelor green se face prin reducerea taxelor, de exemplu tva spre zero. La noi se face nascind o noua birocratie parazita, savanti, experti, urbanisti, proiecte, avize. Cind aveti timp, luati la cunostinta intimplarile astea: [ https://www.youtube.com/watch?v=Ue23XECgqF0 ] [ https://www.youtube.com/watch?v=Hu2dVWwovgE ]
Postat 24 Martie 2022, 09:18 de excalibur
Când ești prost de mic, când ești mare ...
... pari numai bun de amendat de către polițiștii locali ai urbanismului fără cap. Investiția asta nu se va recupera niciodată. E fără cap, iar zăpăcitul e și căpos, că nu vrea să facă pe bloc ca să fie un grup fotovoltaic extins și comun tuturor locatarilor. Cine să te fure, dacă pui sub cheie chepengul de acces, camere video și senzori de alarmă pe terasa blocului?
Postat 24 Martie 2022, 08:49 de KP
sa vezi si sa nu crezi
Daaa ... arată nemaipomenit :)) bine că avem pretenții de oraș european din top 10. Pe de altă parte, când se va întâmpla o nenorocire, parcă văd cum Bihoreanul va acuza în stânga și dreapta de indolență, nepăsare etc din partea autorităților.
Postat 24 Martie 2022, 08:42 de napoleon
da-o naibii de estetica!
toata lucrarea subliniaza o stare de fapt des raspandita: e fatada mea, e balconul meu, fac ce vreau cu el! lucrarea trebuia efectuata cu aviz de la urbanism, pe acoperis, integrata estetic, punct. trebuie incheiat o data cu balcanismele astea: tamplarii de forma, culoare si materiale diferite, balcoane inchise sau deschise si in culori diferite.
Postat 24 Martie 2022, 08:37 de macese
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON