URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2019, 18:00

Băiețelul unei familii din Oradea are mare nevoie de ajutor: Suferă de chisturi pe creier şi retard psihomotor sever (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Familia Cotuț din Oradea duce o luptă cruntă. În timp ce concitadinii lor se pregătesc de sărbători, Alexandra și Răzvan Cotuț încearcă să găsească o clinică în străinătate care să le trateze copilul de doar un an și 9 luni. Acesta este diagnosticat cu anevrism de venă Galeni, hidrocefalie operată cu șunt, malformație arterio venoasă, epilepsie, tetrapareză flască, retard psihomotor sever, chisturi multiple cerebrale și edem cerebral.

Soartă crudă

La cei 23 de ani, Alexandra Cotuţ a întâmpinat greutăţi încă de la începutul vieţii de familie. În urmă cu trei ani şi jumătate, însărcinată cu gemeni, orădeanca l-a pierdut pe unul dintre ei, acesta nedezvoltându-se suficient în sarcină.

L-a născut apoi pe micuţul David. Când copilul împlinea un an, Răzvan (29 de ani), soţul Alexandrei, a fost diagnosticat cu cancer la colon. Timp de mai multe luni acesta a urmat tratamente şi şedinţe de chimioterapie, iar într-un final a fost operat, la Cluj. Numai că, în luna mai a acestui an, boala a recidivat.

Răzvan a suferit din nou, în acest an, o intervenţie de extirpare a tumorilor, tot la Cluj, chiar de Sfântul Nicolae. Operaţia a fost un succes, însă marea lor temere nu a dispărut: aceea că boala va recidiva încă o dată. 

Poate să traiască!

Alexandra a rămas din nou însărcinată, pe când David (foto dreapta) avea un an şi nouă luni. Sarcina a fost una fără probleme, până la 33 de săptămâni, când fătul a fost diagnosticat cu anevrism de venă Galeni, adică o boală a uneia dintre cele mai importante vene ce conduce sângele de la inimă la creier. Vena este dezvoltată anormal, aşa că sângele fie nu ajunge în cantităţi mari în sistemul nervos, fie poate provoca un accident cerebral.

Pentru a-l salva, mama a căutat clinici din străinătate care să îl poată scăpa pe micuţ de această boală, iar după naştere, Rareş (foto stânga) a fost operat la o clinică din Budapesta.

Însă, după operaţie, în timpul nopţii micuţul a avut hemoragie internă care a fost oprită greu şi care a distrus o mare parte din creier. Au urmat apoi încă două operaţii realizate cu succes.

După două luni, băiatul a fost operat din nou în România pentru hidrocefalie, o afecțiune caracterizată prin existența unei cantități mult prea mare de cefalorahidian, lichidul ce se găsește în creier. I s-a pus un şunt din cap până în abdomen, adică o legătură ce permitea scurgerea lichidului într-un alt organ, în acest caz stomacul.

Anul acesta, însă, micuţului i s-au găsit mai multe chisturi în cap, dar a primit şi alte diagnostice: malformaţie arterio venoasă, epilepsie, tetrapareza flască, retard psihomotor grav, chisturi multiple cerebrale şi edem cerebral. Ceea ce îl împiedică să își ridice capul și să stea în fund. De mers pe două picioare nici nu poate fi vorba, pentru că Rareș are abilitățile unui copil de 2 luni, după cum explică mama sa.

Acum, micuţul Rareş, în vârstă de un an şi jumătate, trebuie să fie operat din nou, pentru eliminarea unui chist ce blochează activitatea creierului şi pentru endemul cerebral. 

„Chistul și endemul celebral ar putea să-i fie oricând fatale. Medicii spuneau că el în urma diagnosticelor ar trebui să fie în comă, este o minune faptul că este aici lângă noi, de aceea luptăm pentru că el vrea să trăiască”, a povestit mama sa pentru BIHOREANUL

Putere de femeie

Dacă va fi operat în România, Rareş va rămâne în stare vegetativă. Deşi a trecut prin multe, Alexandra nu se dă bătută. "Acum avem nevoie de sfaturi, de nume de clinici şi sprijin. O să găsim o soluţie", spune, curajoasă, femeia. Până acum ea a apelat la clinici din Elveţia, Belgia, Turcia şi Italia. Cea din Turcia este singura care a răspuns şi care a transmis doar că poate să asigure tratamentul băiatului, nu şi operaţia.

Cu toate acestea, recent, ea a luat legătura cu un spital din Viena, ce îi va face toate investigaţiile lui Rareş. De aceea, pe la mijlocul lunii ianuarie ei vor pleca în capitala Austriei.

"Sufletul se vindecă atunci când eşti în preajma copiilor! Cred în minuni, pentru că tu eşti o minune!", a scris tânăra, recent, la descrierea cu poza băieţelului ei de pe Facebook.

Pentru toate astea, familia Cotuţ are nevoie de sprijin financiar. Cei care doresc să-i ajute pot dona bani în conturile BRD deschise pe numele Cotuţ Alexandra Ioana: RO15BRDE050SV97728640500 sau contul în euro RO35BRDE050SV98996030500.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON