Premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, la începutul ședinței de Guvern, că Avocatul Poporului, Renate Weber, a atacat noua lege a carantinei și izolării, contestând internarea obligatorie pentru 48 de ore. Legea carantinei a fost elaborată după ce Curtea Constituțională a declarat varianta anterioară neconstituțională.
Potrivit presei centrale, Renate Weber contestă articolele din lege care se referă la internarea obligatorie a pacienţilor cu SARS-CoV-2 într-o unitate sanitară pentru 48 de ore şi la detaşarea personalului medical.
În sesizarea către CCR, Weber susţine că măsura internării obligatorii, care are trăsăturile unei măsuri restrictive de libertate, trebuie să fie "o măsură de ultim resort, după ce alte remedii posibile au fost epuizate". Ea critică şi faptul că, deşi internarea obligatorie poate fi contestată în instanţă, judecătorul poate dispune doar anularea deciziei, nu şi o măsură mai puţin restrictivă.
În ceea ce priveşte detaşarea personalului medical, Avocatul Poporului susţine că, în forma reglementată de legea carantinei, aceasta excede prevederile Codului Muncii, care stabilesc acordul angajatului.
"După ce trei săptămâni nu am avut nicio posibilitate de a lua măsuri de tratare sub supraveghere medicală sau de izolare, sau de carantinare a pacienţilor diagnosticaţi ca fiind pozitivi, nu am avut posibilitatea să luăm nicio măsură pentru a putea izola persoanele de contact ale fiecărei persoane diagnosticate pozitiv, după ce s-a văzut ce efecte grave a avut lipsa cadrului legislativ, Avocatul Poporului a recidivat. Deja lucrurile se îndreaptă într-o direcţie pe care eu nu o înţeleg iar persistenţa asta de a ataca legi fundamentale care permit Guvernului şi autorităţilor sanitare să se lupte împotriva epidemiei mie îmi pare un atac împotriva intereselor fundamentale ale României", a comentat premierul Ludovic Orban, potrivit Digi24.ro.
La începutul lunii iunie, Avocatul Poporului a atacat la Curtea Constituţională articolele din legea privind starea de alertă prin care se stabileau contravenţiile şi amenzile pentru încălcarea legii. De asemenea, Weber a contestat şi articolul prin care Parlamentul aprobă starea de alertă instituită prin hotărâre de guvern. CCR a stabilit atunci că instituirea, prin ordin al ministrului Sănătăţii, a carantinei pentru persoanele care intră pe teritoriul României din zonele afectate este neconstituţională.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.