URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce ne-am face fără Bulgaria? Am fi chiar ultimii din Europa. Acum, că s-au dat rezultatele mirifice de la testele PISA, constatăm cu stupoare că elevii noștri sunt la fel de analfabeți funcționali ca acum 20 de ani, chit că între timp am avut un președinte dascăl, care a lansat jenantul program România Educată.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
23 Iunie 2017, 19:34

Avertisment îngrijorător pentru omenire: valurile de căldură vor creşte în număr şi intensitate şi nu putem face nimic să le oprim!

Avertisment îngrijorător pentru omenire: valurile de căldură vor creşte în număr şi intensitate şi nu putem face nimic să le oprim! sursa foto: Mediafax.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Avertisment îngrijorător din partea experţilor. Un studiu publicat în Nature Climate Change susţine că trei sferturi din populaţia globală va fi expusă la valuri de căldură mortale până în anul 2100, în cazul în care emisiile de dioxid de carbon vor continua să crească în ritmul actual, anunţă site-ul descopera.ro. Mai mult, chiar şi în condiţiile în care ţările reuşesc să reducă emisiile de dioxid de carbon din atmosferă, tot va rămâne aproape jumătate din populaţia globală afectată de valuri letale de căldură.

"Rămânem fără opţiuni pentru viitor. În cazul valurilor de căldură, opţiunile noastre sunt între cele rele şi cele îngrozitoare", arată cercetătorul care a condus studiul, Camilor Mora.

Potrivit descopera.ro, pentru acest studiu, echipa a trecut prin 30.000 de date relevante în publicaţiile de specialitate apărute în perioada 1980 – 2014, şi care descriu inclusiv evenimente recente precum valul de căldură din Europa din 2003, care a curmat 70.000 de vieţi, şi valul de căldură din Moscova responsabil pentru 10.000 de morţi.

În total, cercetătorii au analizat 783 de valuri de căldură care au afectat 164 de oraşe şi 36 de ţări, aceştia având în vedere pragurile de temperatură şi umiditate pe care valurile trebuie să le depăşească pentru a deveni mortale.

Descopera.ro menționează că în prezent, aproximativ 30% din populaţia lumii este expusă la valuri de căldură conform pragurilor determinate de cercetători. Aceste praguri variază în funcţie de loc şi depinde de modul în care temperatura se combină cu umiditatea, dar şi cu alţi factori, precum viteza vântului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Terminați.. vă rog
Scenariile astea apocaliptice sunt avansate de cel puțin 50 de ani de către idioții de știință - firește, nu s-a întâmplat nimic și nici nu va fi cum prezic ei. De scandalul Climategate ați auzit ? Căutați puțin, nu veți regreta. Niște hackeri au dezvălui emailurile prin care "savanții" lui pește prăjit, se tocmeau cum să mai mintă lumea. Bucurați-vă că e soare, cald și bine. Și faceți și o baie în Criș.
Postat 23 Iunie 2017, 20:54 de Oarecine
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6059 RON
  • 1 EUR = 4.9677 RON
  • 1 HUF = 0.013 RON