Importanța unei colectări corecte
Statisticile arată că se colectează cantități semnificative de deșeuri biodegradabile, dar o mare parte ajung să fie amestecate cu materiale necompostabile. Acest fapt îngreunează procesul de compostare și reduce eficiența sistemului de colectare. Prin urmare, este esențial să respectăm regulile de separare a deșeurilor și să folosim pubelele corecte.
Procentul ridicat de impurități din deșeurile biodegradabile colectate de la populație afectează negativ procesul de compostare. În pubela maro, destinată strict biodeșeurilor, regăsim frecvent materiale nepotrivite, cum ar fi plastice, metale, cauciuc sau alte reciclabile care nu au ce căuta aici.
Este vital ca bihorenii să respecte regulile de colectare separată și să nu contamineze biodeșeurile cu materiale care nu sunt acceptate în această fracție.
Ce colectăm în pubela maro?
- resturi de pâine și cereale
- zaț de cafea/resturi de ceai
- coji de ouă, coji de nucă /nuci
- cenușă de la sobe (când se arde numai lemn), rumeguș, fân și paie
- resturi vegetale din curte (frunze, crengi și nuiele mărunțite, flori)
- mâncare gătită, fără carne
- resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză), ouă întregi
- hârtie, cartoane umede și murdare (mărunțite)
- batiste de hârtie folosite la bucătărie
- resturi de fructe și de legume proaspete sau gătite
- resturi de legume, fructe
Ce NU trebuie să colectăm în pubela maro?
Una dintre cele mai frecvente greșeli în colectarea deșeurilor biodegradabile este aruncarea de materiale necompostabile, cum ar fi: plasticul, textilele sau alte obiecte care nu se descompun natural. Pentru ca procesul de compostare să fie eficient, este important să colectăm doar resturi organice și să evităm contaminarea cu materiale nepotrivite.
Ce se întâmplă în zilele de colectare?
În zilele de colectare, verificăm pubela/ sacul fiecărui client, pentru a-i îndemna pe utilizatori să colecteze separat deșeurile, conform regulamentului impus de județ.
Ce se întâmplă dacă nu colectăm în pubela maro deșeurile corespunzătoare?
- se lipește o etichetă de „atenționare” pe pubelă pentru clienții care nu colecteză separat corect deșeurile biodegradabile
- NU se ridică de operator
Când NU se ridică pubela maro destinată deșeurilor biodegradabile?
1. NU a fost scoasă în fața proprietății în ziua corespunzătoare de colectare conform calendarului de ridicare
2. NU are conținut corespunzător. Conține alte deșeuri, care nu aparțin de această fracție, cum ar fi: plastice, cenușă, carne, excremente de animale, blană, păr, cadavre de animale, pungi din plastic etc.
3. NU are cip - a fost rupt sau deteriorat de către proprietar
4. Este supraîncărcată - conform contractului, se ridică o anumită cantitate de deșeuri săptămânal, iar aceasta nu poate fi depășită. Deșeurile biodegradabile (sau orice alt tip de deșeuri ) trebuie să încapă în pubelă, astfel încât capacul acesteia să poată fi închis
5. Accesul la pubelă este blocat sau aceasta nu este pusă în fața proprietății astfel încât să poată fi observată cu ușurință de angajații noștri
Contribuiți la un mediu mai curat alături de noi!
Curățenia nu înseamnă doar îngrijirea propriei gospodării, ci și responsabilitate față de mediu. Prin colectarea corectă a deșeurilor vegetale și utilizarea compostului, putem reduce semnificativ impactul negativ asupra mediului și contribui la un viitor mai verde. Doar printr-o colectare corectă a deșeurilor biodegradabile putem asigura o gestionare eficientă și ecologică a acestora, conform standardelor europene!
AVE BIHOR
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.