Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Oradea a derulat în 2020 cele mai multe lucrări într-un singur an. Municipalitatea a profitat de restricţiile de circulaţie impuse pentru limitarea răspândirii Covid-19.
De trei ori mai mult decât în 2019
"În anul 2020 Direcţia Tehnică a avut cele mai mari realizări din istoria sa. Valoarea lucrărilor realizate s-a ridicat la 113 milioane lei, de trei ori şi ceva mai mult decât în 2019, când, oricum, s-au făcut cu 25% mai multe investiţii decât în 2018", a declarat marţi, directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea în cadrul conferinţei de presă organizate de municipalitate pe tema raportului de activitate pe anul precedent.
Directorul a afirmat că volumul mare de lucru s-a datorat licitaţiilor făcute în cea de-a doua parte a anului 2019, ceea ce a amânat execuţia efectivă pentru anul trecut, dar şi faptului că traficul rutier s-a redus, iar şantierele s-au putut desfăşura în voie.
"Probabil într-o oarecare măsură circulaţia diminuată ne-a ajutat să evoluăm mai rapid cu lucrările din teren", a spus Ghitea.
Cea mai mare realizare: prelungirea drumului expres!
Potrivit directorului, cea mai mare realizare a direcţiei în 2020 a fost finalizarea lucrărilor de prelungire a drumului expres de la Podul Teodor Neş până la ieşirea în drumul spre Biharia de lângă hipermarket-ul Real.
"Cea mai mare lucrare în 2020 a fost execuţia drumului de legătură dintre străzile Calea Bihorului şi Suişului, pentru că vorbim de execuţia unui drum nou creat într-o zonă cunoscută până atunci doar din studii geo-tehnice. Şi apoi, pasajul peste Valea Frumoasă nu a fost o lucrare simplă deloc, dincolo de construcţia efectivă acesta având reţele de iluminat public, de colectare a apelor şi altele", a spus Ghitea.
Pe lista investiţiilor importante din 2020 s-au mai numărat, printre multe altele, construcţia pasajului subteran de sub Bulevardul Magheru, amenajarea pasajului pietonal dintre străzile Vasile Alecsandri şi Independenţei, realizarea drumului colector de lângă şoseaua de centură între străzile Liviu Borcea şi Ciheiului şi dalarea trotuarului din strada Republicii, pe tronsonul delimitat de strada Gheorghe Dima şi Bulevardul Magheru.
Lucrări în derulare...
Pentru anul acesta, Direcţia Tehnică a municipalităţii şi-a propus din nou un număr mare de lucrări.
"În 2021 nefiind încă bugetul de stat aprobat, şi ca atare nici cel local, ne-am stabilit obiective fără să ştim ce anume vom şi derula. Oricum, lucrările deja începute vor fi executate şi ne-am propus realizarea a 24 de lucrări pentru care avem deja contractele încheiate", a spus Ghitea.
Concret, anul acesta se va finaliza construcţia pasajului suprateran de pe şoseaua de centură în vecinătatea Pieţei 100 care va fi dat în folosinţă în aprilie, construcţia unui pod nou peste Peţa în zona străzii Radu Enescu, modernizarea străzilor Cheile Turzii, Dâmboviţei, Năvodarilor, Cucului, Coriolan Pop, General Ieremia Grigorescu şi altele, precum şi a pistelor pentru alergare din parcul Salca şi de la coridorul verde Barcăului.
Încep lucrările la bulevardul Nufărul - Cantemir!
În ceea ce priveşte lucrările noi, municipalitatea şi-a propus demararea lucrărilor de modernizare a bulevardului Nufărul - Cantemir în vederea creşterii mobilităţii urbane.
"Urmează să avem o discuţie cu constructorul în cursul zilei de mâine. Estimăm că lucrările vor începe pornind din tronsonul între strada Arieşului şi Muntele Găina, urmând să avansăm către ieşirea din oraş", a declarat directorul.
Şantierul va fi deschis înainte de sfârşitul acestei săptămâni, cu termen de predare în 2022.
Printre lucrările programate pentru anul în curs, a căror execuţie va depinde însă de modul în care va fi creionat bugetul local, se mai numără, printre multe altele, modernizarea străzilor Gheorghe Pituţ, Ioan Pop Reteganul, Macului, Radu Enescu, Cireşilor, Dimitrie Anghel, Caişilor, Valea Frumoasă, dar şi amenajarea spaţiilor verzi şi a locurilor de parcare din zona străzilor Islazului, Făgăraşului şi Traian Blajovici, care vor deservi viitorul complex sportiv din spatele stadionului Tineretului.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.