URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2021, 08:55

Autostrada din Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A trecut aproape o lună de la ultimatumul dat de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România asocierii Trameco, Drumuri Bihor, Vahostav SK și East Water Drillings, ca să depună până pe 18 iunie proiectul tehnic pentru finalizarea celor 28,55 kilometri ai Autostrăzii Transilvania dintre Biharia și Chiribiș, tronson abandonat în 2011.

Nicio veste, însă, dinspre CNAIR, dacă a acceptat sau nu proiectul, al doilea după ce primul, înaintat în ianuarie, a fost respins fiindcă, în urma unei expertize ce arăta că sunt necesare lucrări suplimentare, costul proiectului ar fi crescut cu aproape 50% din suma contractată, adică aproximativ 30 milioane de euro peste cele 61 de milioane convenite la semnarea înțelegerii, în iunie 2020, conform licitației câștigate – atenție! – în 2018, așadar cu doi ani înainte.

Așa cum BIHOREANUL scria luna trecută, CNAIR nu vrea majorarea valorii contractului, respingând expertiza care indică necesitatea lucrărilor suplimentare, iar firmele ar accepta mai degrabă rezilierea decât să presteze în pierdere. În acest caz, urmările ar fi dramatice: CNAIR va trebui să reia licitația, cu tot ce înseamnă asta: refacerea expertizelor, pe cheltuiala proprie, refacerea caietelor de sarcini, din care, evident, ar rezulta prețuri de licitare mult mai mari și, mai ales, timp pierdut cu rezolvarea cererilor de clarificări ale ofertanților, analizarea ofertelor, soluționarea contestațiilor, procese etc. 

Tanda pe Manda, construirea tronsonului ar fi imposibilă în următorii 3-5 ani, pe când actuala înțelegere cu antreprenorii desemnați în 2018 ar permite finalizarea ei în 2 ani. Și nici nu ar garanta nimeni că nu vor fi și atunci aceleași probleme.

Între timp, prețurile materialelor de construcții vor continua să urce, cum deja se întâmplă de peste o jumătate de an, la fel ca ale carburanților, gazului și electricități, toate elementele influențând costurile contractelor. În plus, se scumpește și forța de muncă, oricum deficitară de foarte mulți ani (atenție: ne bucurăm că vom primi prin PNRR vreo 30 miliarde euro, dar numai numărul inginerilor lipsă pentru proiectele prevăzute spre finanțare depășește 1.000!), așa că problema găsirii resursei umane se adăugă celei financiare.

Autoritățile, în frunte cu premierul, ministrul Transporturilor și cu cel al Dezvoltării (căci toate astea afectează și lucrările din programele interne), nu dau niciun semn de preocupare pentru rezolvarea situației, pe când alte state (de pildă Italia) au legiferat sprijinirea investițiilor publice prin acoperirea din bugetele naționale a diferențelor de prețuri la proiectele deja începute. 

Nu avem, așadar, probleme doar cu neînceputele reforme administrative ori din justiție, ci asistăm și la acutizarea celor din infrastructură. Așa că viitorul nu sună deloc bine: vom continua să avem probleme, infrastructură ba...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Rusinea rusinii
Sandu, daca citesti atent, in articol scrie ca sunt necesare si lucrari suplimentare. Nu doar pretul crescut ar materialelor dirijeaza cresterea de pret. ;) Sperbca tu sa iei decizii mai bune in afacaerea pe care o administrezi, daca zici ca te pricepi mai bine
Postat 14 Iulie 2021, 11:39 de alexsmajor
Nu cred
Nu cred ca triseaza constructorul..s au inselat si ei la socoteli..au o gramada de lucrari bune..le au finalizat la timp..centura..autostrada ..etc..ar fi pacat da nu se inteleaga .
Postat 12 Iulie 2021, 21:37 de zorro
Rusine constructorilor
Adevarat ca sau scumpit materialele si forta de munca, dar nu cu 50%. Si totusi cred ca in contract sunt clauze in cazul acesta, care sunt asumate de cele 2 parti. Daca ar fi dupa mine voi nu ati mai pupa contracte
Postat 11 Iulie 2021, 20:58 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON