URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Aprilie 2011, 16:02

Atenţie la alimentele de Paşti!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odată cu venirea Paştelui, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Sănătatea Alimentealor (DSVSA) Bihor atrage atenţia consumatorilor să fie prudenţi în ceea ce priveşte achiziţionarea alimentelor, în special a celor specifice perioadei: ouă, carne de miel, cozonaci.

Spre exemplu, ouăle trebuie să fie înscripţionate cu data valabilităţii şi codul fermei producătoare, iar pe cofrag să existe o etichetă care să aibă marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere, categoria de greutate şi data valabilităţii. De asemenea, produsele lactate trebuie achiziţionate numai din spaţiile special amenajate, şi anume din halele pieţelor agro-alimentare.

DSVSA mai avertizează că pe carnea de miel trebuie să apară o ştampilă ovală sau rotundă cu diametrul de 6,5 sau 3,5 cm în care este inscripţionat numărul de autorizare al unităţii de sacrificare şi / sau numărul de identificare al medicului veterinar care a controlat carnea. Pe lângă aceaste însemne, trebuie să mai apară o a doua ştampilă cu marca TO.

Reprezentanţii DSVSA le recomandă bihorenilor să achiziţioneze carcase de miel, însoţită de cap, pentru a evita substituirea cu alte specii, deoarece dentiţia la oaie în partea superioară este lipsită de incisivi, care sunt înlocuiţi de un ţesut numit burelet.

"În reţeaua magazinelor de alimentaţie publică poate fi introdusă doar carne de miel provenită din unităţi de sacrificare autorizate (abatoare). Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor din cadrul centrelor de sacrificare a mieilor aprobate temporar (Oradea - Piaţa Ioşia Nord, şi Beiuş - Piaţa Obor) nu pot fi comercializate decât la locul de sacrificare şi numai direct consumatorului final", se precizează într-un comunicat trimis de DSVSA Bihor.

În cazul unor nereguli sau suspiciuni, bihorenii sunt rugaţi să înştiinţeze DSVSA Bihor fie la sediul instituţiei de pe strada Ion Bogdan numărul 37, fie la punctele din Piaţa Cetate sau din Piaţa Ioşia. În Salonta - pe strada Ioan Cantacuzino numerele 2-4, la sediul din Marghita pe strada Crişan numărul 2, şi în Beiuş - la sediile de pe Aleea Moţilor sau la Piaţa Obor.

"Orarul de funcţionare pe această perioadă este zilnic între orele 8-18, sâmbăta între orele 8-16, iar duminica între orele 8-12. La fiecare sediu va fi afişat numărul de telefon al persoanei care deserveşte acea circumscripţie sanitară veterinară, şi în plus numărul de telefon al DSVSA Bihor, respectiv 0259.266.141, telefon la care se va răspunde permanent în această perioadă", se mai arată în comunicatul trimis de DSVSA.

Totodată, DSVSA va demara în această perioadă controale în mai multe localităţi din judeţ, verificând în special carmangeriile, măcelăriile şi unităţile de comercializare a produselor specifice Sărbătorii Pascale, precum ouă, peşte, patiserii.

Laviniu Kovacs

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON