URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Ianuarie 2020, 15:47

Atenție, dacă mergeți la munte! Zăpadă prea puțină pentru schi în siguranță pe pârtiile din Bihor

Atenție, dacă mergeți la munte! Zăpadă prea puțină pentru schi în siguranță pe pârtiile din Bihor foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fiţi cu băgare de seamă dacă urcaţi zilele acestea la munte! Salvamontiştii atrag atenţia că, cel puţin în staţiunile din Bihor, zăpada este prea mică pentru a schia în condiţii de siguranţă, drept pentru care mai mulţi turişti au avut nevoie de ajutor.

Potrivit salvamontiştilor, în Munţii Apuseni, la altitudinile de 1000-1200 metri nu a mai nins în ultimele zile.

"La Vârtop, pe pârtia de pe partea judeţului Bihor e puţină zăpadă, circa 25 de centimetri. Pentru pârtia Piatra Grăitoare e insuficientă, aşa că administratorul pârtiei (Prinăria Nucet – n.r.) nu i-a dat drumul. E plin de piatră. Funcţionează instalaţia, dar pârtia nu. Tot aici, pe partea judeţului Alba, pârtia mică este utilizabilă pentru că administratorul a pus şi zăpadă artificială. Pârtia mare de pe Vârtop nu e ideală pentru schi, e mai mult neagră decât cu zăpadă. Singura diferenţă e că, fiind o pârtie mai veche, e vegetaţie, dar au fost destul de multe intervenţii ale colegilor din Alba", a declarat, sâmbătă, BIHOREANULUI şeful Salvamont-Salvaspeo Bihor, Pinter Istvan.

În ce priveşte staţiunea Stâna de Vale, acesta a precizat că infrastructura pentru tubing funcţionează. Pârtia de schi poate fi folosită în limite minimale.

Salvamontiştii bihoreni au fost solicitaţi să intervină în ultima perioadă în special în cazul unor accidente la săniuş sau schi, cele mai multe "încercări ratate".

"Degeaba li se spune oamenilor să nu meargă fiindcă nu sunt condiţii. Au fost câţiva turişti care s-au aventurat şi fie au coborât cu schiurile în spate, fie au forţat şi au căzut. Majoritatea au avut plăgi şi contuzii", a mai precizat şeful Salvamont.

Acesta a ţinut să precizeze că în staţiuni e haos în special din cauza conducătorilor de ATV indisciplinaţi. "Ar trebui ghicită o formulă locală, să stabileşti un anumit traseu... E plin de oameni fără cască, unii sunt fără echipament de protecţie, unii sunt mai echipaţi, alţii mai puţin. Am avut multe incidente cu ATV-işti. La un moment dat se va termina foarte urât", a spus Pinter.

Salvamontiştii bihoreni îi îndeamnă pe turişti să fie atenţi dacă se aventurează pe munte în această perioadă. De vineri până sâmbătă, în prima parte a zilei, salvatorii din toată ţara s-au confruntat cu "un număr extraordinar de mare de evenimente, multe dintre ele soldate cu accidentări deosebit de grave", după cum arată pagina de Facebook a Salvamont. 

"Echipele salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile", arată mesajul salvatorilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON