URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2022, 11:33

Atac la primarul Birta în Consiliul Local. "De ce ne alungaţi din Cetate?" i-a reproşat preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici Oradea, Vioara Bara, a luat cuvântul joi, în încheierea şedinţei Consiliului Local Oradea, pentru a pleda cauza membrilor organizaţiei.

"Oradea nu are nevoie de artişti plastici?"

Vioara Bara l-a acuzat pe primarul Florin Birta că refuză să discute cu reprezentanţii artiştilor.

"Aş fi vrut, domnule primar, să avem o discuţie la dumneavoastră în birou. Vreau să spun că este o modă în Oradea de a nu primi, nu ne-a primit nici domnul Ilie Bolojan, nici dumneavoastră nu ne-aţi primit niciodată la o discuţie", a spus Bara în faţa consilierilor.

Artista i-a reproșat primarului că vrea să îi alunge din spaţiile pe care le folosesc în cadrul Cetăţii.

"La început am avut un contract cu Primăria, după aceea cu Muzeul Oraşului Oradea, acum nu mai avem cu nimeni dacă nu plătim. De ce, domnule primar Birta, trebuie să părăsim aceste galerii şi să plecăm? De ce Oradea nu are nevoie de artiştii plastici?", a întrebat Bara.

Preşedinta UAR Oradea a spus că "istoria se repetă" şi artiştii plastici vor rămâne fără spaţii.

"Se pare că este acelaşi procedeu ca pe vremea domnului Filip (n.r. fostul primar Petru Filip), cu care ne-am trezit dintr-o dată că a pus lacăt pe uşă cu expoziţia noastră înăuntru, ne-a minţit trei – patru ani că ne dă altă galerie. N-am mai primit", a povestit Bara.

"Prostul şi geniul"

Vioara Bara s-a declarat nemulţumită inclusiv de clădirea din sticlă care urmează să fie construită în Piaţa Independenţei cu destinaţia de galerie de artă.

"Eu n-am înţeles de ce (...) a câştigat un proiect (n.r. concursul organizat de Primărie) după care s-a dat să voteze publicul din Oradea. În momentul în care este atât de multă democraţie, spunea cineva că «prostul stă la masă cu geniul». S-a votat un proiect unde este o clădire de sticlă (...) Întrebarea mea este: aţi văzut vreodată galerii de sticlă în care să nu poţi să îţi agăţi tablourile?", a întrebat Bara.

Preşedinta UAP a definit proiectul ca "o cuşcă de sticlă" şi a afirmat că "aşa ceva cred că nu aţi văzut nicăieri în lume".

"Tot spuneţi că rămâneţi fără spaţiu şi n-aţi rămas"

Vizat direct, primarul Florin Birta a refuzat să intre într-o polemică cu preşedinta UAR Oradea. "Pentru că tot asta spuneţi, că Primăria nu v-a sprijinit niciodată, voi verifica să văd câtă chirie aţi plătit în ultimii ani de zile", a pus edilul.

Primarul i-a spus artistei că "faptul că spuneţi că vă plătiţi utilităţile de care vă folosiţi cred că este o chestiune raţională şi de bun-simţ".

Florin Birta a spus că municipalitatea nu a făcut demersuri pentru evacuarea artiştilor plastici din Cetate.

"De un an de zile îmi tot spuneţi că rămâneţi fără spaţiu şi n-aţi rămas şi funcţionaţi în continuare sau că veţi rămâne fără spaţiu, dar încă n-aţi rămas... Aştept şi eu momentul când veţi rămâne fără spaţiu şi atunci vă rog să veniţi aici în şedinţa de CLO, bine?", a spus Birta.

Mai mult, primarul de Oradea i-a reproşat preşedintei UAP Oradea că nu a făcut demersuri pentru atragerea de fonduri de la bugetul local.

"Am avut o etapă de finanţare pentru acordare de finanţări nerambursabile. Cu părere de rău vă spun că nu aţi depus niciun proiect acolo", a spus Birta.

Având în vedere prelungirea discuţiei purtate pe un ton ridicat, la încercarea preşedintei UAP Oradea de a-i da o nouă replică primarului, preşedintele de şedinţă, liberalul Teofil Filimon, a pus capăt disputei.

"Dacă mai sunt alte discuţii... Dacă, nu, declar şedinţa închisă...", a spus Filimon.

Vioara Bara, reprezentanta a 120 de artişti plastici orădeni, este la a doua ieşire publică din ultima lună, după ce în şedinţa Consiliului Judeţean Bihor de la sfârşitul lunii mai i-a cerut preşedintelui Ilie Bolojan să intervină pentru ca artiştii plastici să nu fie scoşi din Cetatea Oradea.

După cum BIHOREANUL a mai scris UAP Oradea a lansat la începutul lunii mai, în mediul online, o petiţie prin care, deşi nu au avut loc demersuri oficiale, îşi manifesta temerea că filiala urmează să fie evacuată din spaţiile pe care le ocupă în corpul C al fortăreţei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Birtașul si arta...lumi paralele
Daca se turnau ceva betoane era interesat si Florinel asa cu arta el n-are treabă...umbla el la cămașă alba ca asa se cere dar mintea lui e foarte ingustă....poate are o cerere pe spatiul respectiv si mai iese de-o vacanță... Nu respectati cetatenii domnule Birta din pacate ganditi totul la bani... O zi frumoasa tuturor!
Postat 24 Iunie 2022, 12:10 de strada
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON