URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Decembrie 2020, 10:31

Arta trece prin buzunare: Cum îşi rotunjea veniturile directorul artistic al Filarmonicii din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marţea trecută, când consilierii judeţeni ai UDMR s-au opus reorganizării Filarmonicii zicând că "în Bihor doar betonul primează, iar cultura nu contează" şi că "produsul cultural nu este măsurabil nici cu metrul, nici cu cântarul", preşedintele CJ Ilie Bolojan le-a taxat ipocrizia, dând exemple de şefi de instituţii de cultură care măsoară arta în cât mai mult bănet pentru ei înşişi.

Bolojan a vorbit despre felul în care aceştia câştigă nu doar salarii babane, ci şi din "tot felul de contracte subsecvente" încheiate între propriile instituţii şi PFA-uri, SRL-uri ori ei înşişi ca persoane fizice, dându-l ca exemplu, fără a-i spune numele, pe directorul artistic al Filarmonicii. Bihorel a avut curiozitatea să-i frunzărească acestuia declaraţia de avere, aflând că "incultul" Bolojan n-a folosit deloc metafore.

Kurucz Tibor, căci despre el este vorba, a încasat anul trecut 20.658 lei din leafa directorială (pe câteva luni), alţi 51.169 lei ca şef de partidă, plus 8.670 lei pentru "prestaţie artistică" efectuată pe bază de contract la propria instituţie şi încă 6.500 lei pentru "prestaţie artistică" la Teatrul Szigligeti. La aşa bănet, să te tot ţii de tromboane contra tăierilor de cheltuieli...
 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
o bataie de joc de ultima speta din partea udmr-ului
se stie foarte bine ca la evenimentele organizate de filarmonica 90% din participanti erau maghiari, doar biletele erau date cu dedicatie prin tanti de la ghiseu si caracatita udmr. usor de inteles de ce, din motive pur etnice si de discriminare. la fel se intampla destul de des si cu evenimentele care au fost organizate la Palatul baroc si Catedrala vizavi de Sirul canonicilor, live, din curte/gradina. m-au surprins faptul ca au fost mediatizate in Bihoreanul, desi am patit si eu ca am ajuns cu 30 min acolo si toate scaunele din curte erau DEJA ocupate de vorbitori de maghiara (primisera instructiuni clare, telefonic, la ce ora sa fie acolo)... in schimb, in picioare, dupa gradul metalic, erau alte 20 pers - romani, in principal, care asteptau sa inceapa spectacolul. o imagine dezolanta, o bataie de joc de ultima speta din partea udmr-ului, care isi promoveaza cu dedicatie, in paralel, toate aceste evenimente de cultura, avand grija ca oradenii romani sa stea la usa sau dupa garduri...
Postat 23 Decembrie 2020, 16:56 de roger
Organizare Filarmonica
Dincolo de ceea ce scrie in articol... - Filarmonica era singura institutie de cultura din Oradea la care nu puteai achizitiona bilete on-line la spectacole! Am fost de cateva ori in situatia in care , nereusind sa cumpar bilet la un spectacol, am dat telefon si mi s-a spus (destul de obraznic de d-na de la "bilete"): "veniti deseara inainte de spectacol si vedeti daca mai sunt!". Si m-am dus. De cateva ori. Apoi am renuntat pentru ca: 1. Era coada mare si cand iti venea randul ai constata ca nu mai sunt bilete 2. Erau la coada persoane...ale cuiva...care erau chemate in fata ca sa li se dea bilete pentru ca ...cica au rezervat telefonic! Dar si eu am dat telefon !!! Si mi s-a spus ce am scris mai sus!!! Pe scurt: Daca nu am facut abonament, nu aveam decat sa suport mascarada "aranjata" de distinsa doamna "de la bilete"! O fi politica lor ? Nu stiu. Dar am constatat ca atat timp cat spatiul pentru public din sala Filarmonicii - adica oferta -fiind mult mai mic decat cererea publicului doritor de cultura si arta muzicala, s-a profitat la greu. Oare putem spera sa se schimbe ceva acum ??!!!
Postat 23 Decembrie 2020, 12:34 de Oradeamea
Curuț s-a îmbogățit din activități artistice și culturale inexistente ?!?
Că asta ar rezulta din ancheta jurnalistică ce dovedește că cetățeanul în cauză a dus acasă, din cei cca. 40.000 lei brut anual, lichidități nete de aprox. 3.600 lei lunar. Față de un adevărat lider local de la PNL, PSD ori UDMR, care numără lunar cca. 20.000 lei în portofel, cum e și Bolojan printre alții, e clar că ungurul e prea obraznic ca să nu fie degradat la jumătate chiar.
Postat 23 Decembrie 2020, 11:56 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON