URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Februarie 2023, 15:50

Arde sau nu? Locatarii unui bloc din Oradea, „vecini” cu un sistem defect de alarmare la incendiu (VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă în clădirea lor ar izbucni un incendiu, locatarii unui bloc recent construit în Oradea nici n-ar băga de seamă.

Sistemul de alarmare în cazul unui incendiu pornește din senin, fără să fie vreun pericol, și le provoacă oamenilor doar nervi, pentru că zgomotul se aude puternic în apartamentele din blocul 2 de pe strada Episcop Vasile Coman nr. 3, în cartierul Luceafărul.

„Cam o dată la două săptămâni sau chiar mai des, uneori la o adiere de vânt, alarmele de incendiu răsună în tot blocul. Pentru locatarii din ambele scări, este un coșmar. Alarma nu se poate opri decât manual, așa că este imposibil de stat în apartamente. Mai mult, acest sistem nu este conectat la nimic, adică nimeni în afară de locatarii care le aud nu știe că sună alarma. Nu vin pompierii, nu vin cei de la Nexia (n.r. firma care gestionează sistemul), nu vin cei de la administrație, nu vine nimeni”, s-a plâns o locatară BIHOREANULUI.

Femeia locuiește în imobil din 2019, când s-a dat în folosință, și spune că tot de-atunci sistemul de alarmare este defect. Odată cu alarma, se activează și sistemul de ventilație, care produce un zgomot suplimentar în apartamente.

„Am pățit-o în miezul zilei, în mijlocul nopții, până și în ajunul Crăciunului. E imposibil de stat în apartament. Îl sunăm pe administratorul blocului de fiecare dată, dar durează ore până cineva oprește manual alarma”, a mai spus femeia.

Potrivit acesteia, atât firma care administrează blocul, cât și cea care gestionează sistemul de alarmare, au fost sesizate de mai multe ori, dar fără să le ofere vreo soluție.

Oamenii sunt îngrijorați că, dacă ar fi în pericol real, nici nu vor băga de seamă. „Dacă ar fi un incendiu, nimeni nu ar ieși din bloc, pentru că sună atât de des, încât ne-am obișnuit cu ele”, a mai spus orădeanca.

Ultima oară, alarmele au pornit sâmbătă dimineață, la ora 3, iar la ora 9 încă „strigau”. „Nu am mai putut dormi deloc. După cinci zile de muncă, în loc să te bucuri de weekend, asculți alarme de la 4 dimineața, într-un bloc de „lux””, mai reclamă locatara.

O situație neplăcută, în care un sistem care ar trebui să lucreze în beneficiul oamenilor mai mult îi încurcă...

Cum se aude alarma de incendiu în bloc:


UPDATE: Sistemul de alarmare nu este defect

Ulterior apariției acestui articol, președinta asociației de proprietari Luceafărul, Maria Cozma, și administratorul Călin Toie, au declarat pentru BIHOREANUL că locatarii sunt în eroare, considerând că sistemul este defect.

Din contră, potrivit acestora, dar și reprezentanților firmei Selina, care a construit blocul, și a firmei Nexia, care asigură mentenanța (nu și intervenția în cazul declanșării), sistemul de alarmare funcționează impecabil, fiind de altfel unul dintre cele mai performante existente la momentul respectiv pe piață, motiv pentru care blocul are autorizație ISU.

„În noaptea de vineri spre sâmbătă, alarma a fost declanșată de o persoană care a apăsat intenționat pe butonul de incendiu, după ce a spart și sticla care îl acoperă. L-am văzut ulterior pe camerele de supraveghere, la ora 2.40 a apăsat butonul de incendiu din interiorul imobilului”, a declarat președinta asociației.

Cozma și Toie recunosc însă că nu au știut despre situație până dimineață, la ora 9, iar ore în șir alarma a sunat, fără să fie vreun incendiu în imobil.

S-a întâmplat așa pentru că, în prezent, sistemul de alarmare transmite un mesaj doar pe telefonul președintei Cozma, care nu l-a observat până dimineața. „Vom adăuga mai multe numere de telefon pentru alarmare. Oricum, locatarii ne pot suna la orice oră, ne-ar fi putut suna și vineri noapte, dar nimeni nu a făcut-o”, a spus și Toie.

Reprezentanții asociației Luceafărul au recunoscut că alarma se declanșează cam o dată pe lună, fără a fi vreo situație de urgență, însă spun că nu din cauza unei defecțiuni, ci fie pentru că oamenii fumează pe casa scării, fie pentru că stau cu mașinile pornite în garajul subteran și se acumulează monoxid de carbon.

„În garaj, există un banner de mari dimensiuni care îi informează că nu trebuie să rămână cu motorul pornit, dar unii nu țin cont de el. Vom pune mai multe mesaje în imobil”, a mai spus administratorul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Da, e bine când exista și așa ceva, aici e vorba...
Desigur în aceste brocuri există și alte avantaje pe lângă dezavantajele pe care le oferă aceste blocuri. 1. Sistemul de detectare incendiu are un reglator, părerea mea este pe un reglaj sensibil din motiv că în casele acestor scări nu ar fi voie să se fumeaze, senzorul fiind foarte sensibil detectează automat chiar și fumul de țigară, pe când în blocurile vechi poți face foc de tabără că nu pornesc alarmele până nu sună cineva la 112. Al doilea punct de vedere este acela că nu există garaje sub aceste blocuri, iar boxele nu sunt îngrădite ori inundate cu fel de fel de dejecții ori ape pluviale, cuiburi de șobolani sau focare de infecție, aceste subsoluri sunt destinate legal, ca adăposturi antiaeriene în cazuri de război. Nu la fel putem spune despre multe blocuri noi care aceste aspecte au fost omise intenționat chiar de cei care dau avizele, de inginerii în construcții mai apoi de avizatorul final. În blocurile vechi în multe locuri găsim boxe cu diverse bunuri de la murături la bunuri inflamabile cum ar fi, benzină, motorină, pesticide, butelii, roți de mașini, murături și multe altele, ori cuiburi de șobolani, beciuri inundate de fecale, ape pluviale șamd., deși destinația subsolurilor este total pentru altceva. Dar nyet cultură în cultura românească, dăi să meargă cum ar merge.
Postat 25 Februarie 2023, 16:52 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON