URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Iulie 2020, 02:30

Piața Mare din Oradea a luat foc! Hala veche, cuprinsă de un incendiu uriaș (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un incendiu uriaş a cuprins, în noaptea de vineri spre sâmbătă, Piaţa Cetate din Oradea. Hala veche a fost mistuită de flăcări.

Imaginile transmise BIHOREANULUI de un cititor (foto și video jos) arată că, în jurul orei 2.30, incendiul se manifesta pe o porţiune foarte mare. 

Informaţia a fost confirmată BIHOREANULUI de dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. "Nu ştim dacă sunt răniţi", a precizat dispecerul, însă a confirmat că flăcările se manifestă pe o suprafaţă întinsă.


UPDATE, ora 02.45: Incendiu de proporţii, fum dens

Din câte se pare, incendiul a izbucnit cu puțin timp înainte de ora 2.

Conform unor martori, la început ar fi fost vizibil doar un fum, care, însă, s-a transformat repede în flăcări, alimentate din plin de vântul puternic de afară.

Focul a cuprins imediat lemnăria veche din hală. 

În zonă s-a creat un fum dens, care se vede de la kilometri depărtare.

foto / video: Florin Ciucaș:


Au fost mobilizate mai multe echipaje de pompieri, care intervin cu apă şi spumă, din mai mutlte laturi ale clădirii. La unele mașini apa ajunge cu greutate, semn că sunt probleme de alimentare din hidranți.

De asemenea, la fața locului este prezent şi viceprimarul Mircea Mălan. Acesta a spus că, din fericire, s-a dovedit benefic faptul că municipalitatea a demolat acele construcții și anexe vechi care erau în jurul halei, fapt care, în situația dată, a ajutat la localizarea incendiului. Altminteri ar fi existat riscul - dat fiind vântul puternic - ca flăcările să se extindă către sediul Electrica din apropiere.

UPDATE, ora 3: Mărfurile comercianţilor, distruse

Informaţiile obţinute din teren de BIHOREANUL arată că nu s-au înregistrat victime.

Incendiul pare a fi sub control, însă a ars toată clădirea, cu tot cu tonete, modulele comerciale şi cu mărfurile negustorilor aflate înăuntru.

Nu există pericolul extinderii flăcărilor de la clădirea mistuită către altele din apropiere.

UPDATE, ora 03.30:

Incendiul s-a domolit, însă priveliştea în zonă este dezolantă. Din vechea hală au rămas doar ruinele. Acoperișul s-a prăbușit, iar ceea ce a mai rămas din pereți stă să cadă.

Dacă la începutul intervenției pompierilor cerul era senin și fumul se risipea ușor, lăsând să se vadă detaliile focului care a cuprins locul, după ora 3 a început să plouă, plafonul de nori a coborât, iar întreaga zonă, cu tot cu blocul Cicero din vecini, a fost cufundată într-un fum dens.

UPDATE, ora 3:40: Pagube însemnate

Directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, care gestionează pieţele orădene, a confirmat, la fața locului, că nu s-au înregistrat victime.

"La ora 2 m-a sunat administratorul pieţei că Piaţa Cetate, hala veche a luat foc. După ce am ajuns aici, domnul administrator mi-a comunicat că la ora 1.50 bănuieşte că a izbucnit incendiul. Cauza incendiului nu ştiu care a fost. Urmează ca specialiştii să evalueze situaţia", a spus Andrica.

Acesta a spus că cele mai mari pagube sunt ale ADP. "Pagubele materiale cele mai mari sunt ale noastre. În primul rând, sunt vitrinele de lapte, de carne, chioşcurile pe care le-am avut. Şi nu în ultimul rând pierderile sau pagubele sunt şi ale celor care aveau spaţii comerciale şi marfă în piaţă. Dar marfa lor nu era o cantitate foarte mare. Important e că nu sunt victime şi că focul nu s-a extins", le-a spus Andrica jurnaliştilor.

Misiunea este coordonată în teren de șeful ISU Crișana, colonelul Sorin Caba.

În jurul orei 3.30, la fața locului a ajuns și primarul Ilie Bolojan (foto sus), căruia șeful ISU i-a prezentat situația incendiului, care era la acea oră aproape lichidat. Se intervenea încă cu trei autospeciale cu apă și spumă.

Potrivit șefulului ISU, la primele ore ale dimineții, echipele de intervenție plănuiesc să intervină în ceea ce a rămas din hala incendiată. În zonă vor intra excavatoare șenilate care vor împinge molozurile, iar pompierii vor face să dispară și ultimele rămășițe ale incendiului.

UPDATE, ora 4.15: Flăcări stinse

La fața locului au venit, alertați din primele momente ale incendiului, mai mulți comercianți care s-au arătat îngrijorați atât de soarta bunurilor pe care le aveau în modulele și tonetele închiriate de la ADP, dar și de soarta lor, pe viitor, în condițiile în care vechea hală a dispărut cu totul.

Incendiul a fost stins, pe o ploaie tot mai deasă, cauza lui urmând să fie stabilită în urma anchetei specialiștilor. 

Pompierii rămân, însă, în obiectiv, pentru a înlătura efectele produse de focul violent, pentru a căuta eventualele focare rămase și pentru a preîntâmpina o eventuală reizbucnire a flăcărilor. 

Vom reveni cu informații noi atunci când acestea vor fi disponibile.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
PLATONA adrian
sa vină alegerile, si sper sa nu mai comentez apoi. E bine la Oradea, poate nu ți-ai găsit locul aici.
Postat 19 Iulie 2020, 01:02 de Sandu2100
Sandu de la primarie
O caricatura mai potrivita care sa-l reprezinte pe birtinezul de la primarie, nici ca se putea. Asa ca: sa vina alegerile!
Postat 18 Iulie 2020, 19:06 de platona
...
Ce dezastru și parcarea încă nu are autorizație, liniștiți?
Postat 18 Iulie 2020, 16:18 de oradeaveche
Nimic intentionat. Dar era timpul
Daca coloanele electrice erau facute ca sa reziste la consum mai mare nu se intampla nimic. Coloanele electrice dateaza de ani vechime pentru consum mic maxim becuri. Acum la acele coloane sau mai adaugat 10 de frigidere 10 de lazi frig. Nu era normal sa cedeze ? A mai izbugnit anul trecut un inceput de incendiu stins la timp tot din aceasi problema. Nici atunci nu sau luat masuri. Pompierii cum dau avize la asemenea chestii ? Daca se intampla ziua putea fi un colectiv 2. Prea multa incredere acordata de primar subordonatilor. Prea multi oameni pusi la conducere politic si nu au nici o pregatire pentru functia respectiva. Domnul Andrica cel care nu admiti sfaturi si te crezi dumnezeul Adpului eu propun sa platesti tu pagubele din banii tai tuturor. Pagubele mai mari sunt ale Adpului ? Te referi la 20 de vitrine frigorifice ?
Postat 18 Iulie 2020, 15:38 de Pampampam
PLATONA adrian
Dacă câștigă Bolojan in septembrie, sper că te muți din Oradea. Că doar nu ți-ai bătut gura degeaba.
Postat 18 Iulie 2020, 14:32 de Sandu2100
Bătrânelul pesedist
Ai ceva tupeu tovarășe platona să te adresezi în numele piețarilor. Cei care fac acuzații directe ar trebui să poată să le susțină și în fața instanței. Iar cei care chiar știți cine a pus focul, mergeți și declarați la poliție, nu scrieți anonim(asta credeți voi) aici.
Postat 18 Iulie 2020, 14:01 de Neutryno
"Vinovatii fara vina(pietarii),cer sa se faca lumina .."
Administratia Bolojan in tandem cu ISU Crisana sunt principalii vinovati ai acestui dezastru...Am aglomerat inadmisibil din punct de vedere functiona(ITM)l,sanitar(DSP) si nu in ultimul rand,al sigurantei si protectiei impotriva incendiilor(ISU Crisana),a cailor de acces din aceasta piata agroalimentara.Vinovatii sa plateasca si sa raspunda in fata Legii,atat pecuniar cat si penal.Acum,de prima urgenta, trebuie despagubiti pietarii care au suferit pierderi(atat materiale cat si morale),acestia conformandu-se intru-totul indicatiilor si ordinelor primite de la administratia pietelor. Apoi , trecut la refacerea acestei cladiri, hale, considerata monument arhitectural industrial.Asa cum a fost posibil refacerea Catedralei Roimano-Catolice,din fonduri provenite din donatii, sponsorizari.accesari de fonduri europene (aici suntem asi..)recuperari de la vinovati, primaria sa-si dovedeasca ravna si in acest caz,in asigurarea diligentelor necesare.in aducerea acestui imobil, macar la la starea de dinaintea incendiului.
Postat 18 Iulie 2020, 13:54 de platona
Buna observatie
"Potrivit șefulului ISU, la primele ore ale dimineții, echipele de intervenție plănuiesc să intervină în ceea ce a rămas din hala incendiată. În zonă vor intra excavatoare șenilate care vor împinge molozurile, iar pompierii vor face să dispară și ultimele rămășițe ale incendiului.".E clar ca se face o ancheta temeinica,iar vinovatii vor fi trasi la raspundere...
Postat 18 Iulie 2020, 12:21 de excalibur
Da câți specialiști avem
Poate unul dintre conspirațiiisti a dat foc. Bineînțeles ei îl acuza pe Bolojan, eu cred că Mang fuma pe ascuns acolo
Postat 18 Iulie 2020, 11:49 de Sandu2100
"Epoca de glorie" a lui Ilie "Nero" Bolojan își arată efectele.
Palatul Episcopal a ars pentru că municipalitatea a vrut neapărat iluminarea exterioară a imobilului, printr-o improvizație stradală, în condițiile în care imobilul era în reabilitare și era debranșat de la rețea. Costurile refacerii a fost suportat de către orădenii contribuabili !?! Piața Mare a ars pentru că municipalitatea a îmbrăcat tot interiorul halei în plastice, iar echipamentele (frigidere, lăzi și vitrine de frig ori A/C-uri și PVC-uri, nu au fost întreținute corespunzător de către ADP ca proprietar public, ci de comercianții care plătesc taxe, contribuții și impozite, pe bunuri închiriate spre bunăstarea unor edili. Tot orădenii sunt cei care vor achita "nota de plată" pentru superficialitatea administrației publice locale !?! Prostiile debitate însă de cei doi, Mălan și Andrica, țin de patalogic însă. Primul spune că a fost "benefică" demolarea construcțiilor mai mici și mai vechi de pe latura spre Cicero, de parcă nu acelea ar fi fi constituit "paravanul" parcării pline cu mașinile locatarilor blocurilor din proximitate !?! Al doilea, că pagubele sunt mici la comercianți, adică "puțină marfă", de parcă nu acolo a ars toată afacerea acestor oameni, sărăciți de acum prin neglijența unei municipalități care nici măcar asigurare pe clădiri și bunuri deținute prin ADP nu are !?! Piața Mare se închide în tot ansamblul ei, nu pe porțiuni, fiind vorba de sute și sute de oameni care trăiau din activitățile de acolo. Habarniștii care gestionează acest oraș nu pricep nimic din ceea ce înseamnă responsabilitate ... iar cu curentul electric nu te joci, lăsând totul pe seama ideii că "merge și așa" !?!
Postat 18 Iulie 2020, 10:25 de CrisDumi
Oameni buni
Suferiti de teoria conspiratiei...luati va medicamentele
Postat 18 Iulie 2020, 07:19 de zorro
intentionat sau....
Parerea mea ca a fost intentionat pus focul sa scape de cladirea veche !sa mai incaseze ceva comisioane !
Postat 18 Iulie 2020, 05:13 de ecci
Nero
Asa-i voi spune biraului, NERO! Cum de nu m-am gandit mai demult, ca semne erau destule?!
Postat 18 Iulie 2020, 05:04 de ili3
Accident sau ....
Din cauza clasificarii ca monument istoric, hala aia a incurcat multe planuri. Sa speram ca a fost un accident, insa, ultima fraza din articol ne pune serios pe ganduri : "În zonă vor intra excavatoare șenilate care vor împinge molozurile, astfel încât să dispară și ultimele rămășițe ale incendiului."
Postat 18 Iulie 2020, 04:38 de Silver_Cat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON