URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2018, 18:40

Arborii periculoşi din cimitir vor fi toaletaţi. Orădenii, aşteptaţi să depună cereri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urma unei furtuni violente care a avut loc miercuri, 13 iunie, zece monumente funerare din Cimitirul Municipal Rulikowski au fost distruse din cauza arborilor rupţi şi prăbuşiţi peste locurile de veci.

Pentru a preîntâmpina astfel de situaţii, Administraţia Domeniului Public (ADP) Oradea face un apel către orădenii care au locuri de înmormântare în concesionare să verifice dacă au pe morminte arbori înclinaţi sau al căror coronament este prea mare.

În situaţia în care constată că există astfel de arbori, concesionarii trebuie să depună o cerere de toaletare sau tăiere a arborilor. În caz contrar, eventualele pagube produse de aceşti arbori în cazul unor furtuni violente vor fi suportate de către cei care au locurile de veci concesionate – informează Liviu Andrica, directorul ADP Oradea.

Cererile pot fi depuse doar de către concesionarii locurilor de veci la Administraţia Cimitirului sau la sediul ADP Oradea, din str. Gheorghe Dima, nr. 5, iar informaţii suplimentare pot fi obţinute la tel. 0259/434.411.

Cererile trebuie să fie însoţite de o copie după contractul de concesionare sau după chitanţă. După analizarea fiecărei solicitări în parte, urmează identificarea în teren a mormintelor vizate, precum şi verificarea stării arborilor.

Dacă cererile sunt întemeiate, se va trece la toaletare, respectiv tăiere, după caz, iar apoi la curăţenie. Tarifele percepute pentru aceste operaţiuni sunt de 40 de lei, în cazul toaletării, iar dacă se impune doborârea, va fi percepută o taxă de 165 lei/fiecare arbore tăiat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ABSURD
Sunt cateva probleme cel putin suspecte la Cimitir, carora jurnalistii trebuie sa le acorde un pic de atentie. Spre exemplu cea cu toaletarea sau doborarea. Din moment ce sunt concesionarul unei suprafete de teren din cimitir, pot sa ma adresez oricui autorizat sa execute toaletari nu neaparat ADP. Alta problema sunt taxele percepute pentru amenajarea de morminte(cavouri etc) care sunt uriase(vezi site ADP). Pe de alta parte preturile solicitate de "mesterii" care construiesc cavouri si sunt "agreati" de ADP(nu se stie in baza carei prevederi legale). Spre exemplu am solicitat acestor "mesteri agreati" oferta pentru cavou, pretul fiind triplu fata de o firma de constructii experimentata...dar surpriza cand am dorit sa incepem lucrarea stop joc: taxa aviz amenajare, taxa imprejmuire, taxa suprainaltare, taxa placare mormant, taxa, taxa subzidire, taxa cavou tip, taxa montat cadru mormant, taxa acces cu autoutilitara, taxa acces cu autobetoniera....samd. Cum ar fi daca Bolo ar cere concesionarilor din parcul industrial: taxa pentru fundatie, taxa pentru pereti, taxa daca vrei si acoperis, taxa pentru acces cu bicicleta, cu masina, cu camionul... e absurd sa profiti in acest fel de pe urma oradenilor
Postat 10 Iulie 2018, 13:46 de ferfeleaga
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON