URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Mai 2022, 13:26

Arbori vs. Pump-track: Zeci de copaci doborâți într-o zonă verde din Oradea, pentru a se amenaja un circuit pentru bicicliști și skateri (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii care locuiesc în zona Sovata s-au trezit miercuri dimineață în zgomot de drujbă. Peste 40 de copaci dintr-o zonă verde aflată pe malul drept al Crișului Repede, lângă terenurile de baschet și cel de fitness în aer liber, au fost tăiați, pentru a face loc unei piste de pump-track, adică un traseu circular pentru biciclete, role și skateboard-uri.

„Va fi o pistă de pump-track acolo, pentru care au fost tăiați 31 de pomi fructiferi, din care 28 pruni și 3 meri, și 10 arbori, printre care 4 nuci, un duglas, un salcâm, un castan, un dud, un tei și un cireș”, a declarat directorul tehnic al Primăriei, Sebastian Marchiș, pentru BIHOREANUL.

La comanda Primăriei, muncitorii au mers dis de dimineață și au tăiat toți acești copaci, lăsând în urmă doar cioatele marcate, rumeguș și crengi mai mici. „Aici era o zonă verde pe care multă lume o folosea, tocmai pentru că era umbră. Stăteau oamenii cu pătura, se țineau și lecții de aerobic în aer liber. Pe noi, cei care locuim în zonă, nu ne-a întrebat nimeni dacă vrem zonă verde sau pistă de pump track”, a declarat BIHOREANULUI un bărbat care locuiește într-unul din blocurile din apropiere.


Cum arăta zona înainte ca arborii să fie defrișați

Chiar dacă n-au fost defrișați toți arborii din zonă, este clar că suprafețele umbrite, unde pe timpul verii copiii și adulții pot sta în aer liber, s-au redus semnificativ.

„În anii trecuți au tăiat copaci ca să facă terenuri de baschet, apoi zonă de fitness. Eu nu zic că nu sunt bine venite, dar în loc de două terenuri de baschet, poate era suficient unul și pe amplasamentul celuilalt să se facă pista asta, iar copacii să rămână în picioare”, a mai spus bărbatul.

De altfel, mai mulți oameni din zonă privesc cu supărare cum spațiile verzi de pe malul Crișului își pierd din dimensiuni. „Mi-au plâns copiii când au văzut drujba în corcodușii în care se cocoțau. Se face o investiție benefică orădenilor, dar personal cred că se putea realiza cu mai mult respect față de natură”, a mai spus un alt orădean care locuiește în apropiere și care a transmis BIHOREANULUI imagini cu arborii tăiați.

Locuitorii din zonă sunt deranjați, pe bună dreptate, și de lipsa de transparență a municipalității. Din nou, Primăria Oradea a reușit „performanța” de a lua decizii sensibile pentru orădeni fără a le comunica și, mai ales, explica, ceea ce lasă un gust amar pentru mulți locuitori ai urbei... 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
Si asta se cheama "dezvoltare"?
Daca tot ati gasit rost de ciordit din piste pentru biciclisti si skateri, macar puneti-le undeva unde nu e nevoie sa distrugeti spatiul verde. Nu sunteti in stare sa intretineti nici macar Oraselul Copiilor. O sa intretineti pistele astea? Minti luminate cu lanterna ce sunteti!
Postat 12 Mai 2022, 23:03 de v0id
@kid
Stii cat e metrul ster de lemn? O tărăboanță de 3,5t cu lemne la metru (citeste 80cm!) se vinde cu 2000 de lei. Slugile fac ce vad ca fac sefii mari: FURA! De unde? De unde pot!
Postat 12 Mai 2022, 09:39 de pinonel
Au facut o
mare prostie! Se puteau evita taierile de copaci. Inteleg si eu ca dupa mintea unora nu poti lasa copacii, pt ca e un risc major de accidentare, dar ei puteau fi "imbracati" dupa modelul pilonilor de pe partiile de schi, cu saltele. In cazul in care nu puteai cumpara un pump-track la comanda, care sa copieze locul liber si sa evite pomii sau copacii respectivi, trebuiau taiati doar cei care chiar "cadeau" in pista, ceilalti puteau fi salvati. Era umbra, era frumos. Rusinica!
Postat 12 Mai 2022, 06:30 de Kid
MERITE
Acesta atitudine a Primariei este datorita domnului director Popescu Norocel care le serveste oradenilor ziua ce viseaza el noaptea fara a-i pasa daca oradenii ar aproba sau nu ideile lui . Este javra care e prezenta mereu la exproprierile fortate ale primariei si chiar se bucura de tristetea vechilor proprietari
Postat 12 Mai 2022, 01:12 de Mare_blue17
La comanda Primăriei
Frumusetea e in ochii privitorului ( 'Beauty in the eye of the beholder'). Avem o problema oftalmologica. Copacii erau batrini si bolnavi.Probabil si uriti. In locul lor se planteaza puieti nobili cu minim 1000 de lei bucata, care se usuca natural dupa un an, doi. Viata merge mai departe...
Postat 11 Mai 2022, 21:06 de excalibur
Nostalgie Nostalgie
::::::))))
Postat 11 Mai 2022, 19:31 de Sandu2100
Argumentum ad hominem.
https://www.timeout.com/paris/en/things-to-do/paris-green-sustainable-city-plan-2030
Postat 11 Mai 2022, 18:34 de CalinWn
CalinWn nostalgie
In capul tău era fain și cimitirul Olosig in 1994 , ce fain era , nimic aranjat în ultima suta de ani, buretele creșteau natural în voi::::))))
Postat 11 Mai 2022, 18:14 de Sandu2100
Natura cruda versus peisagism obsesiv-compulsiv.
Da, daca se ia in calcul aspectul ordonat, arborii plantati echidistant, iarba tunsa la aceeasi dimensiune, Oradea e mult transformata fata de 1994. E bine? Pentru mine, nu. Pentru altii, da. La noi e ordine, e aranjat, mesajul e clar pentru genul de oameni ce vrea administratia sa atraga. Apoi mergi la Varșovia, Viena, Ljubljana, dau cateva exemple, si vezi arbori crescand in voie, natural, flori de camp ce atrag populatii de albine. Peisagismul 2030-ist inseamna intoarcerea la natura. Viziunea din punctul asta de vedere ne-a scapat. Un raspuns preventiv, nu iau in calcul orase medievale, gen Bruges, pentru ca sunt tipice vremii: sterile peisagistic, pastrate ca atare.
Postat 11 Mai 2022, 17:33 de CalinWn
Calin are dreptate, precum si ziarul
pana cand puietii produc oxigen si umbra precum cei maturi, trec 10 ani. Iar apoi, cei 4 nuci pentru a fi taiati au nevoie de autorizari mai deosebite. Ma pierde videoul cand exagereaza tipul ca vor fi 60`C acolo, dar in rest tot are dreptate: amenajarile sportive daca tot se considera spatiu verde in planurile urbanistice, trebuie sa includa arbori si vegetatie medie si mare. Poti merge cu bicicleta si printre copaci, ca nu erau prea desi, tufisuri sa nu le poti ocoli. Nu a criticat nimeni investitiile in locuri de distractie si sport, or fi necesare, dar primaria ar putea fi mai transparenta cum zic si ziaristii: Primaria trebuie sa invete -cand o mica minoritate vocala cere ceva (mai ales cand stim toti opinia publica generala care ne dorim cu totii arbori in oras) sa nu multumeasca "reclamantii" fara sa tina cont de opinia unei majoritati tacute, neinformate, neconsultate. In plus, cu astfel de rateuri, doar creaza argumente (bune) impotriva lor insisi.
Postat 11 Mai 2022, 16:52 de unu
Banul e o mica roata, care-nvarte lumea toata!
In pump_truck se vor pompa o gramada de bani, cam de 4/5 ori mai mult decat valoarea reala! Ca maine e 2024, cu 4(patru) randuri de alegeri. Credeti ca-ti lipeste cineva vreun afis sau esti invitat pe la vreo televiziune daca nu pui banu'?! Iar banu' de unde sa-l pui, partidele sunt sarace.... P.S. Daca un parchetar castiga si peste 100.000 de euro pe an, fara sa faca nimic, de ce si-ar bate capul cu h*țiile politicienilor?!
Postat 11 Mai 2022, 14:50 de pinonel
Nostalgie Nostalgie
Felicitări pt filmare Mudura:::))) acum unii își pot aduce aminte cât de murdara era Oradea în perioada aia și cât de curata era acum, nu mai spun de burenele de mal care ascundeau kakatul:::::))))
Postat 11 Mai 2022, 14:48 de Sandu2100
Sa nu zica lumea ca manipulez.
https://m.digi24.ro/regional/digi24-oradea/stejarii-din-piata-unirii-pusi-la-pamant-apm-nu-a-dat-aviz-pentru-taieri-primaria-oradea-risca-amenzi-410259
Postat 11 Mai 2022, 13:52 de CalinWn
Transparenta?
Arborii din Unirii au fost taiati fara autorizatie! Care ar fi precedentele ce m-ar indreptati ca le pasa? Planteaza puieti care daca vor ajunge la maturitate, va dura mult pana vor da volumul de oxigen al unor arbori maturi. Pentru nostalgici, o filmare din 1994, care e aur prin prisma registrului verde: https://www.dailymotion.com/video/x2nvepk
Postat 11 Mai 2022, 13:47 de CalinWn
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON