URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Martie 2021, 23:27

Arafat despre "controversa Groşan": "Refuzând oxigenul, nu faci decât să agravezi şi să ajungi la o situaţie ireversibilă"

Arafat despre 'controversa Groşan': 'Refuzând oxigenul, nu faci decât să agravezi şi să ajungi la o situaţie ireversibilă' foto: Digi24.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În contextul în care declaraţiile doctoriţei orădeance Flavia Groşan - cum că în spitale sunt omorâţi pacienţi inclusiv prin oxigenoterapie, care ar provoca edeme cerebrale - au făcut înconjurul ţării, iar cel puţin în Oradea mai mulţi pacienţi au refuzat în ultimele zile tratamentele cu oxigen, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, medicul Raed Arafat, trage un semnal de alarmă.

Marţi seară, într-o emisiune la Digi24, în care a fost întrebat şi despre situaţia din Oradea, Arafat a ţinut să explice pe înţelesul tuturor ce înseamnă oxigenul pentru corpul uman, subliniind şi ce înseamnă lipsa acestuia, în special în situaţia în care cineva se confruntă cu probleme grave de respiraţie.

Eşti într-o situaţie critică, dacă...

"Deci baza pe care trăim toţi este faptul că avem oxigen şi respirăm şi corpul este oxigenat, celulele sunt oxigenate. În momentul în care ai o problemă la nivelul aparatului respirator şi începi să ai oxigenare 80%, 70%, 50%, înseamnă că eşti într-o situaţie critică", a spus Arafat, subliniind că "oxigenul este medicamentul de bază în această problemă".

"Tu trebuie să te oxigenezi mai corect. Refuzând oxigenul, nu faci decât să să grăbeşti şi să agravezi situaţia şi să ajungi la o situaţie ireversibilă! La un moment, corpul ajunge la o situaţie în care, chiar dacă îi dai oxigen, dar e târziu, nu mai răspunde. Ajunge la o fază ireversibilă şi continuă să meargă spre deces", a explicat şeful DSU.

Acesta a insistat că "administrarea oxigenului este una din soluţiile de bază" în tratamentul anti-Covid şi a explicat şi de ce este nevoie ca pacienţii să ajungă la spital din timp.

Au fost duşi în eroare

"Ajungi la spital pentru că ai nevoie de oxigen, în primul rând pentru că nu respiri bine. Ajungi la Terapie Intensivă pentru că respiraţia proprie nu mai e suficientă şi ai nevoie de ajutor", afirmă el, arătând şi că aparatele speciale - invazive sau mai noninvazive - au rolul lor foarte important în susţinerea vieţii.

"Deci cei care cred că oxigenul nu este necesar au fost induşi în eroare. Şi acest lucru trebuie să-l înţeleagă, că este medicamentul de bază când problema este respiraţia şi plămânii, când plămânii nu-şi fac treaba complet şi trebuie să ai acest oxigen", a arătat el.

"Pacienţii ne imploră să nu le dăm"

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, citând medici orădeni, încă de joia trecută, de la o zi după mediatizarea cazului doctoriţei Flavia Groşan, personalul de la Urgenţe are mari dificultăţi să convingă pacienţii de necesitatea administrării oxigenului, chiar dacă aceştia abia respiră.

"Vă dau un exemplu concret de azi dimineaţă (n.r.- luni). Un pacient de circa 40 de ani, care era într-o stare atât de gravă încât ulterior a ajuns la ATI, întubat, şi a fost pus şi pe circulaţie extracorporală, deşi abia putea respira, s-a dat jos de pe targă implorându-ne să nu-i dăm oxigen", a declarat BIHOREANULUI dr. Hadrian Borcea. Până la urmă, după doar 5 minute, pacientul şi-a pus singur masca de oxigen, pentru că nu mai putea să respire.

O dezvăluire în acest sens fusese făcută şi de preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, dr. Carmen Pantiş. "Au fost pacienţi Covid care aveau nevoie de oxigenoterapie cu flux mare, au avut mari probleme colegii din UPU ca să-i lămurească să accepte oxigenoterapia", a declarat dr. Pantiş.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, dr. Flavia Groşan susţinea că în spitale au loc multe decese ale pacienţilor Covid deoarece li se administrează oxigen terapeutic, ceea ce provoacă edeme cerebrale.

"Eu mă duc pe medicaţie ca să controlez saturaţia din oxigen. (...) Am avut un pacient de 50 de ani cu 65% saturaţie, medicul de familie a trimis salvarea după el, dar omul a spus că preferă să moară acasă decât să se ducă în spital şi a apelat la mine. Am reuşit să-l vindec fără spitalizare şi doar cu o doză mică de oxigen. M-am dus pe medicaţie frumos până l-am vindecat. Dacă se ducea în spitale, îl intubau pe loc", a susţinut doctoriţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
@poiu
Exact. Nu vrei sa respecti, iti asumi alegerea. Oricum nu pot fi obligati (nu asa cum se incearca). Este alegerea lor, dar atunci sa asume pana la capat. Numai ca toti negationistii sunt si fricosi. Astia sunt extrem de speriati de cand a inceput toata pandemia - si vor urla cu gura mare sa fie salvati, chiar daca au bagat spitul in dreptul altora la viata. Cei care de regula respecta tot, nu sunt (asa) de speriati sau chiar deloc. Nefiind speriati, nici nu trebuie sa nege. Pe noi ne streseaza ca avem restrictii din cauza acestor idioti egoisti.
Postat 26 Martie 2021, 08:07 de sasi
certuri si ironii degeaba
E cel mai simplu: daca nu accepti protocol medical, semnezi pe proprie raspundere, tu sau familia, si cand dai de dracu beneficiezi de serviciile medicale de la stat pe bani. Sau ai ocazia la privat. Multi stiu care erau cu gura mare ca nu poarta masca si apoi plangeau prin spitale ca nu puteau respira, aia s-au imbolnavit aproape intentionat, de ce sa suport eu din contributiile mele idiotenia altora? Fiecare e liber sa decida pentru viata lui, dar cu consecintele de rigoare. Nu sunt fan Arafat de nici o culoare, dar cred ca sis sitemul medical ar trebui sa isi mai castige putina imagine, azi e destul de murdar.
Postat 25 Martie 2021, 09:36 de poiu
Arahat a iesit la suprafata
Ministrul iordanian al Sănătăţii a fost demis după ce şapte bolnavi de Covid-19 au murit din cauza unei pene de oxigen.La noi ARD SPITALE si COMANDANTUL ACTIUNII e de neclintit.
Postat 24 Martie 2021, 12:08 de spaima_trepadusilor
Interesant.
Pe baza unei opinii, din nou, oamenii au ajuns să se jignească, ironizeze, ridiculizeze, fără să se cunoască, fără să se vadă. Doamnei i se cere dovezi de către cei ce pun diagnostice psihice, on-line, doamnă care e ridiculizată că a tratat on-line. Ipocrizia asta e cea mai mare belea abătută asupra societății românești.
Postat 24 Martie 2021, 10:53 de User anonimizat
CIUDAT
Ciudat comentarilu caci Grosan nu a contestat doar momentul, felul si nivelul oxigenarii, nu a contestat necesitatea oxigenarii. Toti bat campii fara sa fie atenti la ce a declarat Grosan. Inteionat sa nu vorbesc aiurea doar sa dea in femeie aiurea. Sunt multe de discutat despre felul in care se aplica procedurile in sistemul de sanatate romanesc, despre nesimitirea multor cadre medicale in relatia cu pacientul,... .Subfinantare a sistemului de sanatate? Eu as spune spolierea sistemului nationalk de sanatate si asta incepand de la cei ce gestioneaza fondurile, sunt mult prea multi si nu mai ajunga banii le cei ce se ocupa direct de sanatatea pacientilor iar banii care mai ajung sunt dijmuiti de managerii politruci pe interes personal si/sau de partid. Putregaiul societatii noastre este mult prea profun si este genrat de politrucii care se rotesc si cauuta doar profit personal, rotind si numind "specialisti" doar pe interes.
Postat 24 Martie 2021, 10:10 de scortosul
si daca refuza?
Lasa domnule sa actioneze selectia naturala! Macar am scapa de prosti... cum se vede mai jos, sunt destui...
Postat 24 Martie 2021, 09:55 de sasi
Refuzand Kaletra s-au salvat
De Kaletra nu vorbeste nimeni.Brusc au aparut medicii de la ATI cu declaratii.Unde ati fost pana acumm cand oamenii primeau KALETRA si ieseau de la ATI cu diabet sau alte probleme? Pentru Kaletra nu raspunde nuimeni,domnu Arahat(Arafat,pardon)?
Postat 24 Martie 2021, 09:46 de spaima_trepadusilor
Până și Arafat recunoaște că Groșan are dreptate.
Groșan a afirmat că nu e corectă oxigenarea în exces, care n-ar trebui să depășească 84% în caxuri grave de ATI. Spitalele merg în practică cu 95-96% ca raport de oxigen. Nu a fost vorba că nu-i bun oxigenul la cazurile de Covid, ci doar de procentul acestuia în plămânii bolnavilor. Așadar, fiți atenți la nuanțe când cineva devlară ceva, pentru că Arafat este fan Groșan la ora asta.
Postat 24 Martie 2021, 09:34 de KP
hei
Aici se compara mere cu pere. Arafat vorbeste de oamenii care nu pot respira si care evident merg la spital iar doctorita aia trateaza infectii usoare ale aparatului respirator. E ca si cum ar compara o fractura deschisa de femur cu o zgarietura pe coapsa. Din ce inteleg eu(ca nu urmaresc cazuri din astea isterice) doctorita aia nu trateaza cazurile serioase, nici nu cred ca a zis ca face asa ceva. E interpretarea oamenilor. Nu cred ca mai mergi la ea sau ca mai are ea ce face cand deja nu mai poti respira. Nici nu poti trata in cabinet pacientii care nu pot respira, am vazut personal asta. Arafat e * pt ca nu a reusit(nici nu stiu daca a incercat) sa tina scolile inchise. Copiii intra in vacanta pt o luna de saptamana viitoare. Ar trebui urmatoarele 4 saptamani sa continue escaladarea numarului de infectii apoi sa se plafoneze si sa scada. Asa a fost cu varful din noiembrie. Din pacate daca duci copiii iar la scoala dupa 4 saptamani, nu va scadea nimic, poate o mica curba si graficul va reveni. Ne omoram in chinuri populatia de dragul 'educatiei' la clasa. Asta e, daca trebe, trebe! ;(.
Postat 24 Martie 2021, 09:16 de nihil
Au ajuns afaceriștii din conducerea statului sa ne învețe?
Daca o zicea un medic ii dădeam crezare! Dar când încep ipocriti ca Arafat sa predice pandemie dar ei sunt inregistrati si dati in presa cum fac afaceri afaceri de miliarde cu de toate de la echipamente pana inclusiv la masini, cum șantajează furnizorii sa se retragă de la licitatii... Unde e DNA acum??? VRETI SA ASCULTĂM PREDICA UNUI HOȚ???
Postat 24 Martie 2021, 08:13 de MTY
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON