URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Iunie 2021, 08:07

Apărătorii coroanei: Decizia directorului ADP Liviu Andrica de a interzice coroanele din plastic în cimitir a declanşat un scandal naţional

Apărătorii coroanei: Decizia directorului ADP Liviu Andrica de a interzice coroanele din plastic în cimitir a declanşat un scandal naţional ÎN PRAG DE FALIMENT! Interzicerea comercializării coroanelor din plastic aduce producătorii în pragul falimentului. "Întâi a fost pandemia, acum e decizia asta. Producem puţin, că nu se mai vinde. Am ajuns să pun oamenii să facă curat, numai să le dau ceva de lucru", spune un producător
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Interzicerea comercializării coroanelor artificiale în pieţele din Oradea şi a introducerii lor în Cimitirul Municipal din 1 iunie a declanşat o reacţie în lanţ. Preoţi şi primari din toată ţara au început să ceară populaţiei să renunţe la ele, deoarece cresc costurile de întreţinere a cimitirelor.

"De când s-a dat anunţul nu mai vând nimic. Oamenii se tem să cumpere coroane din plastic, că poate nu-i lasă cu ele în cimitir, iar magazinele nu mai cumpără ca să nu rămână cu ele pe cap", zice directorul Serplast Oradea, Rózsa Maria. Rămaşi fără comenzi, principalii producători din ţară vor să dea în judecată ADP Oradea!

"Se interzice"

directorul Administraţiei Domeniului Public Oradea, Liviu AndricaAnunţul a fost făcut la sfârşitul lunii aprilie. "Din 1 iunie vom interzice comercializarea coroanelor din plastic şi a celor cu inserţii de sârmă în pieţe. La fel, voi da dispoziţie să se interzică intrarea în Cimitirul Municipal cu ele", a anunţat directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica (foto). Acesta i-a îndemnat pe cei care vor să prezinte un ultim omagiu defuncţilor să aducă la cimitir flori, coroane mai mici din materiale biodegradabile sau să doneze banii familiilor îndoliate.

Şeful ADP a luat decizia după ce a descoperit că aranjamentele din plastic nu pot fi reciclate fiindcă nu sunt ştanţate cu tipul materialului, iar cele din flori naturale cu inserţie din sârmă nu pot fi făcute compost fiindcă metalul blochează maşinile de tocat. Depunerea lor la groapa de gunoi ca deşeuri nereciclabile ar provoca ADP-ului o cheltuială de 60.000 lei lunar, considerată enormă.

"Să fiţi un exemplu!"

Andrica le-a comunicat personal decizia producătorilor şi comercianţilor din pieţe. "Unii au spus că va fi greu să schimbe mentalităţile oamenilor, alţii că nu vor putea face coroane cu aţă în loc de sârmă, dar majoritatea au început să se conformeze", a declarat el BIHOREANULUI.

Mai mult, directorul a trimis o adresă principalelor instituţii, începând cu Prefectura, cerându-le să folosească la ceremoniile oficiale jerbe, coroane mai mici sau măcar fără inserţii din sârmă, care pot fi făcute compost. "Dorim ca prin gestul dvs. să fiţi un exemplu de urmat pentru cei care participă la înmormântări", le-a scris Andrica.

Demersurile au avut efect încă înainte de 1 iunie. "Am început să fac şi coroane fără sârmă. Îmi ia nu 10, ci 30 de minute, iese mai mică pentru că n-am cum s-o leg la fel de strâns cu aţă, dar se poate", spune un producător. Vânzătorii s-au reprofilat şi ei. "Vând numai coroane naturale. N-am mai adus din plastic, chiar dacă cer oamenii, că poate rămân cu ele", spune un comerciant.

După Oradea, toată ţara...

Rózsa Maria, directorul Serplast OradeaScăderea cererii a lăsat producătorii fără piaţă. "De când s-a aflat de Oradea, au început şi preoţii din Arad, Caransebeş, Nădlac, Timişoara, că nu mai e voie cu coroane din plastic. De două săptămâni n-am avut niciun client. Lucrez pe stoc, cu 60 de angajaţi pe care îi plătesc", se plânge Rózsa Maria (foto), directorul Serplast Oradea, cea mai veche firmă de profil din România.

Ameninţaţi cu falimentul, principalii 14 producători din ţară s-au unit, în premieră, în jurul unei case de avocatură din Cluj, care să le apere interesele şi să pregătească ADP-ului un proces.

"Sute de angajaţi şi mii de colaboratori riscă să rămână şomeri", avertizează directorul Artificial Distribution din Sighetul Marmaţiei, Rolland Haidu, care pune interzicerea coroanelor din plastic pe seama comodităţii administratorilor de cimitire. "Metalul şi plasticul se reciclează în toată lumea, doar la noi nu?!".

Soluţii sunt...

Producătorii zic că ADP ar putea colecta separat coroanele cu sârmă sau din plastic, ca să nu mai ajungă deşeuri nereciclabile, ar putea face compost din cele naturale ori le-ar putea topi pe cele artificiale pentru a recupera metalul. "Noi am putea plăti o taxă verde pe coroane, ca să ajutăm ADP-ul, sau le-am putea prelua pe ale noastre să le refolosim. Soluţii sunt, numai să se vrea!", spune Rózsa.

De cealaltă parte, Andrica vede doar probleme în plus. "ADP nu este societate de prelucrare a gunoiului, să topească sau să toace coroane din plastic". Nu respinge, însă, dialogul. "Dacă firmele sunt dispuse să îşi recupereze toate coroanele din plastic, le punem la dispoziţie gratuit", zice el.

Părţile au la dispoziţie o vară întreagă ca să ajungă la un numitor comun. "Chiar dacă interdicţia intră în vigoare din 1 iunie, vom oferi trei luni de acomodare", spune Andrica. Dacă nu pentru altceva, măcar pentru a convinge populaţia de justeţea interzicerii coroanelor din plastic, cu inserţie din sârmă sau prea mari. Mai ales că vechile obiceiuri mor greu...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
decalog
Comentariul lui Decalog e excepțional. Subscriu 100%
Postat 02 Iunie 2021, 18:04 de Costin21
Masura!!
O masura cate se poate de justa!!
Postat 02 Iunie 2021, 13:03 de AnaConda
Cine plateste?
In caz ca vor castiga producatorii in instanta, oare cine va plati despagubiri? Andrica din buzunarul lui, sau o vom plati oradenii din banii nostrii
Postat 01 Iunie 2021, 13:30 de adi13
De prost gust
Coroanele acestea sunt de prost gust. Din punct de vedere spiritual, biblic nu ajuta absolut deloc la mantuire. Mai mult decat atat nu infrumuseteaza nimic, doar uratesc. Ce poti infrumuseta la un mormant, cu un om mort in el. Iarba verde, intretinuta e cel mai natural lucru. Te duci intr-un cimitir si arata ca o gropa de gunoaie, cu tot felul de impestrituri si obiecte sub care se ascund tot felul de lighiome: soarecei, serpi, soparle etc. Un loc primejdios. Sa fie curat cu trotuare si iarba cosita nimic mai mult. Preotii si pastorii si familia ar trebui sa spuna invitatilor la inmormantare sa nu aduca nici o coroana. Aceasta poluare si mizerie ar trebui stopata. Cei in cauza ar trebui sa se reprofileze, e mai benefic pt toata lumea sa lucreze intr-un domeniu util societatii. Sa fie ajutati de stat pe perioada reprofilarii / recalificarii prin plata cursurilor / indemnizatie etc (3-6 luni) nu contest asta.
Postat 01 Iunie 2021, 11:45 de georgemarian
varza de plastic cu sârmă în nas
Florile din plastic sunt artă nici vorbă de kitsch, e vorba de îngrădirea libertății de creație nu despre gunoi toxic pentru copiii și nepoții noștri, avem tradiții ancestrale din vremea lui Deceneu să jertfim tinerii în țepe de sărmă cu plastic nici vorbă de comportament responsabil față de mediu, trebuie să fim mândri de specificul nostru național floarea de plastic, peștele de sticlă și mocheta cu Cina cea de taină nici vorbă de crematoriu și de incinerare că scade burdihanul la popi fără pomeni, s-a terminat biznisul cu flori de plastic și plângem de mila unora care de mâine vor trece pe producția de legume bio și pui eco românești obținute amândouă produsele din azotați și fosfați adică din ingredientele de coroane-cu-stil interzise azi? Înseamnă că avem atitudine civică, înseamnă că suntem cool, deci suntem pe val, adică eco-contra-neo-socio-național-pro-local-anarho-mondial mai pe scurt varză.
Postat 01 Iunie 2021, 09:58 de decalog
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON