URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Septembrie 2024, 10:08

Apă la țară

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.

O treime, însă, nu au rețele de apă și canalizare, cu toate că lucrările pentru realizarea lor au început, în multe cazuri, cu mai bine de un deceniu în urmă. Zici că primarii, dar și politrucii care le-au mijlocit și care le-au aprobat alocarea fondurilor, adică șefii de județ și cei din minister, s-au gândit întâi la miuțe și la morți și abia apoi, eventual, la cum ar putea necăjiții de la țară să-și stingă setea ori să folosească niște mașini de spălat.

Pe baza unei centralizări a Ministerului Dezvoltării (culmea, cel responsabil de buna administrare a fondurilor), CJ Bihor informa luna trecută că 30 de comune au lucrări de apă și canalizare încă nefinalizate în proporție de cel puțin 10%. Merită pomenite, tocmai pentru că, dacă am face o analogie cu buchisirea alfabetului, l-au început de pe la M sau N, fără să ajungă la Z, dar mai ales sărind peste A, B, C: Aușeu, Avram Iancu, Biharia, Buduslău, Buntești, Câmpani, Cociuba Mare, Derna, Dobrești, Finiș, Lazuri de Beiuș, Lugașu de Jos, Pocola, Popești, Roșiori, Sâmbăta, Suplacu de Barcău, Șuncuiuș, Tileagd, Tulca, Brusturi, Curățele, Lunca, Sârbi, Uileacu de Beiuș, Budureasa, Cărpinet și Sânnicolau Român, plus orașul Aleșd.

Lucrările pentru apă și canalizare, zicea președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, s-au împotmolit fie din pricina incapacității constructorilor (iar asta fiindcă firmele au fost băgate pe gâtul primarilor și, știindu-se cu spate politic, nu s-au sinchisit să le finalizeze ori să le execute cu simț de răspundere), fie a soluțiilor date prin proiectele tehnice (într-un caz a fost măsluit până și un aviz al administrației județene), fie din cauza slabei capacități administrative a primăriei (pe românește, cum banii erau picați de sus, edililor nu le-a păsat că de haram au venit și de haram s-au dus).

Ca să repare lucrurile, Bolojan a propus un nou program pentru ca aceste investiții să fie duse la bun sfârșit: județul va contribui cu câte 300.000 euro pentru fiecare, dar cu condiția responsabilizării primăriilor, care vor trebui să asigure cel puțin 30% din cheltuielile rămase de făcut, să administreze sistemele prin operatori licențiați și să crească numărul de branșamente, așa încât randamentul să fie cât mai mare.

Dincolo de orice politizare, programul este salutar în sensul chiar etimologic: la ce vremuri tot mai secetoase se anunță, apa de la robinet va fi, pe bune, mană cerească, salvatoare.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
KP aka mama Omida
Daca nu ai văzut pana acum, Bolojan nu a dat muci cu ăsta, a dat muci UDEMsi PSD-UL, pe lângă canalizare si apă, Bolojan băgă si Gaz in comune, și asfaltează comune si face poduri.
Postat 03 Septembrie 2024, 22:31 de Sandu2100
Ca să repare lucrurile, Bolojan a propus
Halal documentare. A scapat CJ ceva fituica si tusti, cineva a sarit s-o prinda si s-o citeasca cu voce tare. Romania a intrat in UE in 2008. A primit fonduri pentru apa curenta si canalizare. Nu voia coana UE sa se improprietareasca cu o colonie ca o hazna. O hazna de netrebnici. Dete coana banul, dar noi ne procpsiram cu alde Udrea ministru al dezvoltarii, si altii asemenea, a caror menire era sa deturneze aceste fonduri. Sali de sport inutile, terenuri in panta, parcuri la sate. Asta-i pohta ce-am poftit. Intre timp, basescu umplea justitia de parale, o facea inamovibila si intangibila. Deci stergea urmele. Kovesi&dna au executat pe oricine misca in front. Sa revenim la apa cea de toate zilele. Trecut-au anii. UE intoarce foaia. Anunta ritos ca toate comunele cu minim 2000 locuitori trebuie sa fie racordate la apa curenta. Pina in 2018, la reteaua de canalizare. Era momentul cind nu si-ar mai fi dorit prea multi sa fie primari. Ghinion, a venit pandemia si ne-am ocupat de izolete, masti, vaccinuri. La vremurile de azi, lipsa apei la robinet ar trebui sa provoace zanganit de catuse unora. Noroc cu vacanta judecatoreasca perpetua si cu nenea Bolojan, care vrea sa ne salveze pe toti. Doamne ajuta-i. Poate i-a venit si lui mintea cea de pe urma, care, se stie, e cea mai buna...
Postat 03 Septembrie 2024, 18:59 de excalibur
Nu trebuie niciun nou program. Așa ceva nu există.
Trebuie respectat programul mult întârziat deja, asumat de Bihor prin Aparegio, la momentul aderării României la UE. Atunci s-a stabilit că toate localitățile Bihorului vor beneficia în orima etapă de peste 134 milioane euro. Bolojan, după ce s-a văzut primar însă, a dat din aceștia în 2010, având calitatea de primar la Oradea, vreo 34 milioane către partenerul politic de atunci, Kiss Alexandru care, la rândul lui, a făcut un alt operator decât cel regional CAO, înființat în comunele UDMR-iste. Acest operator a cheltuit banii pe tot felul de aiureli, după care a dat faliment și a închis prăvălia. Așa că, clica de prădători ai lui Bolojan a rămas doar cu nici 100 milioane Euro, din care 6 milioane i-a risipit pe tot felul de consultanți care s-au învârtit degeaba în bugetul european pentru apa bihorenilor și a băgat doar vreo 94 milioane euro în proiect. Acum e nevoie exact de 40 milioane Euro, diferența prăduită de birtinezi, pentru a finaliza etapa alimentărilor cu apă în toate comunele județului, stabilită și aprobată la finanțare europeană încă din 2007. Eu zic că Bolojan, care a dat cu mucii în fasole cu acest proiect, să aducă banii de acasă, împreună cu Kiss, chiar dacă cei doi, în 2012 au luat-o pe că-i diferite.
Postat 03 Septembrie 2024, 17:47 de KP
am vazut primari idioti care
Am vazut primari idioti care au tras statii de epurare la cheie si nu au mai facut retele de canalizare ca distantele intre locuinte erau foarte mari si lucrarile nu erau fezabile nici locuitorii nefiind interesati. Asta e, atat s-a putut....fura!
Postat 03 Septembrie 2024, 15:24 de scortosul
nealiniat
A zis Grindeanu ca nu e interesat de acte de caritate, nu-i trebuie lui fonduri europene, mai mult il încurcă::::))))
Postat 03 Septembrie 2024, 14:56 de Sandu2100
Guvernul
pregătește măsuri de austeritate dure,inclusiv tăierea fondurilor europene neutilizate,chiar dacă stadiului investițiilor este de 50-70%, și Dom'Bolo face acte de caritate? Să transmită secretul bunăstării și guvernanților!
Postat 03 Septembrie 2024, 14:23 de nealiniat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5032 RON
  • 1 EUR = 4.974 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON