Pensionarii nemulțumiți de modul de recalculare a pensiilor pot contesta în instanță decizia de recalculare, dar nu mai târziu de 45 de zile de la data primirii, termen care nu este întrerupt de petiţiile înaintate diverselor instituţii şi nici de contestaţia depusă la casa de pensii emitentă.
Într-un comunicat de presă, Avocatul Poporului informează că răspunderea pentru calculul drepturilor de pensie aparține în exclusivitate caselor de pensii.
"Atragem atenția petenților că în conformitate cu legea, dispun de un termen de decădere 45 de zile, de la comunicare pentru a contesta decizia de stabilire a pensiei la instanța judecătorească competentă. În caz contrar, decizia rămâne definitivă", scrie în comunicatul, precizându-se că "depunerea unei petiții la instituția Avocatul Poporului sau contestarea acesteia la casa de pensii emitentă nu suspendă și nu întrerupe termenul în care se poate introduce acțiune la instanța judecătorească competentă".
Pe de altă parte, Avocatul Poporului a anunţat şi că, în urma numeroaselor petiţii care au fost adresate instituţiei referitoare la modul de recalculare a pensiilor aflate în plată şi a solicitării Fundației pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS), are în analiză sesizarea Curţii Constituționale cu privire la noua lege a pensiilor.
„Atunci când vom lua o decizie, o vom aduce la cunoștința opiniei publice”, se mai arată în informare.
Comunicatul mai subliniază că Avocatul Poporului „nu are conferită prin lege prerogativa calculării ori recalculării pensiilor”.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.