URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Decembrie 2019, 18:55

Anunț de începere a proiectului „Elaborarea instrumentelor pentru managementul adaptativ al capitalului natural din ariile protejate Parcul Natural Apuseni, ROSCI0002 Apuseni, ROSPA0081 Munţii Apuseni - Vlădeasa şi ROSCI0016 Buteasa”

Anunţ începere proiect

Proiectul "Elaborarea instrumentelor pentru managementul adaptativ al capitalului natural din ariile protejate Parcul Natural Apuseni, ROSCI0002 Apuseni, ROSPA0081 Munţii Apuseni – Vlădeasa şi ROSCI0016 Buteasa", cod SMIS2014+ 122643, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 (contract de finanţare nr. 287/05.12.2019), în valoare totală de 22.512.776,71 lei, echivalentă cu 100 % din valoarea totală eligibilă aprobată, din care valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR de 19.135.860,20 lei şi valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional de 3.376.916,51 lei, va fi implementată de către RNP. ROMSILVA – ADMINISTRAŢIA PARCULUI NATURAL APUSENI R.A. în calitate de beneficiar.

Obiectivul general al proiectului este menţinerea şi îmbunătăţirea stării de conservare favorabilă a speciilor şi habitatelor din Parcul Natural Apuseni şi siturile Natura 2000 ROSCI0002 Apuseni, ROSCI0016 Buteasa, ROSPA0081 Munţii Apuseni-Vlădeasa precum şi din cele 55 de rezervaţii şi monumente ale naturii cu care se suprapun, în cadrul unui proces participativ ce vizează elaborarea planului de management şi informarea/conştientizarea factorilor interesaţi cu privire la beneficiile conservării acestora.

Obiectivele specifice ale proiectului:

1. Îmbunătăţirea managementului Parcului Natural Apuseni şi a siturilor Natura 2000 ROSCI0002 Apuseni, ROSCI0016 Buteasa, ROSPA0081 Munţii Apuseni-Vlădeasa, precum şi a ariilor naturale protejate cu care se suprapun, în scopul conservării favorabile a speciilor şi habitatelor de pe teritoriul acestora prin realizarea planului de management integrat, în concordanţă cu legislaţia în vigoare;

2. Creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a factorilor interesaţi cu privire la necesitatea protejării şi conservării resurselor naturale din ariile naturale protejate vizate de proiect cu respectarea principiilor dezvoltării durabile;

3. Întărirea capacităţii administrative a Administraţiei Parcului Natural Apuseni.

Rezultate:

1. Planul de management integrat al Parcului Natural Apuseni, siturilor Natura 2000 ROSCI0002 Apuseni, ROSCI0016 Buteasa, ROSPA0081 Muntii Apuseni-Vladeasa şi a celor 55 de rezervaţii şi monumente ale naturii cu care se suprapun.

2. Informarea, conştientizarea şi consultarea factorilor interesaţi  cu privire la conservarea biodiversităţii în ariile naturale protejate.

3. Îmbunătăţirea calităţii managementului asigurat de Administraţia Parcului Natural Apuseni prin deţinerea unei resurse umane instruită şi dotată conform noilor cerinţe de management.

Localizarea proiectului: proiectul va fi implementat la sediul RNP. ROMSILVA – ADMINISTRAŢIA PARCULUI NATURAL APUSENI R.A. din Localitatea Sudrigiu, nr. 136, comuna Rieni, Judeţul Bihor, respectiv pe teritoriul ariilor naturale protejate administrate de aceasta, pe o durată de 36 luni, respectiv între data de 01.12.2019 şi data de 30.11.2022.

Proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON