URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Ianuarie 2013, 14:47

Anul nou aduce reguli noi: Reţeta electronică, obligatorie de la 1 ianuarie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul 2013 aduce reguli şi legi noi. Reţeta electronică va fi obligatorie din 1 ianuarie 2013. De la lansarea sistemului în 2 iulie şi până în prezent au fost prescrise online peste trei milioane de reţete, informează Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

"Utilizarea sistemului se apropie de indicatorii de succes vizaţi, urmând ca de la 1 ianuarie 2013 să devină obligatorie. Controale inopinate în farmacii, reducerea stocurilor de formulare tipărite şi stimulente financiare sunt măsuri pentru impunerea generalizării sistemului", se precizează într-un comunicat remis MEDIAFAX joi de CNAS.

Potrivit sursei citate, miercuri, 7 noiembrie, a fost depăşit pragul de trei milioane de reţete electronice înregistrate de la punerea în funcţiune a sistemului la 2 iulie 2012, ceea ce înseamnă aproximativ 75.000 de reţete prescrise zilnic cu ajutorul acestui sistem.

"Farmaciştii şi medicii au înţeles treptat importanţa utilizării prescripţiilor în format electronic şi, după alte 23 de zile, respectiv în 17 octombrie, s-a atins pragul psihologic de două milioane de prescrieri online", a precizat sursa citată.

Sistemul oferă raportări prin care CNAS verifică dacă prescrierile medicilor se regăsesc în ce eliberează farmaciile la preţuri compensate. Ca măsură suplimentară, reţeta electronică vine în sprijinul medicilor, reducând riscul erorilor de prescriere, potrivit reprezentanţilor Casei.

Spre exemplu, dacă sunt prescrise medicamente incompatibile între ele, medicul este avertizat. Similar se întâmplă şi dacă doza prescrisă pacientului este prea mare sau dacă nu se respectă regulile impuse de sistemul de decontare. De asemenea, datele pacientului sunt protejate, diagnosticul fiind tipărit codificat, mai arată CNAS.

Intrarea în vigoare a măsurii a fost precedată de vizite inopinate în farmacii, controale ce au relevat că, având o viteză de răspuns între 5 şi 8 secunde, timpii de aşteptare ai pacienţilor au scăzut.

Preşedintele CNAS a mai spus că încă încă există farmacii care încă nu au adoptat sistemul, iar asiguratul trebuie să caute o unitate care să îi poată elibera medicamentele prescrise de medic pe reţeta electronică.

CNAS monitorizează în continuare farmaciile care nu pot elibera reţete electronice şi informează medicii prescriptori asupra necesităţii trecerii la la noul sistem de reţete electronice.
Potrivit CNAS, medicii care prescriu în format electronic peste 70% dintre reţete primesc stimulente financiare, conform reglementărilor legale în vigoare.

"În paralel cu reducerea progresivă a comenzilor către Imprimeria Naţională pentru reţetele clasice, autocopiante, fapt care va forţa medicii să prescrie în sistem electronic, ne concentrăm şi asupra dezvoltatorilor de software privat, urmărind ca aceştia să pună la dispoziţie aplicaţii în concordanţă totală cu cerinţele softului de bază. Pentru că fiecare farmacie sau spital poate achiziţiona softuri proprii de emitere a reţetelor, fiecare document emis astfel va purta obligatoriu marca sau codul producătorului softului respectiv, pentru ca noi să putem identifica pe loc orice nereguli", a adăugat Bădescu.

Prescripţia electronică este un proiect finanţat prin Programul Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice", co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională "Investiţii pentru viitorul dumneavoastră".

Valoarea totală a proiectului este de 48.549.000,00 lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 31.792.000,00 lei. Până în iunie 2012, valoarea totală plătită pentru construcţia sistemului şi servicii auxiliare prevăzute în contractul de finanţare a fost de 45.063.835,80 lei (inclusiv TVA).
Lansarea sistemului a avut loc în 2 iulie 2012.

(sursa: Mediafax.ro)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON