URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 08 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Cred că mai toată lumea a auzit de concitadinul nostru George Haber, ajuns în Sillicon Valley, unde a făcut o frumoasă carieră în IT. De câte ori are ocazia, vine în țara natală și deapănă, cu mult umor și competență, experiențele fascinante acumulate într-o viață de om. Așa a făcut și săptămâna trecută, când la IQ Digital Oradea Summit, o manifestare de mare calitate, ne-a povestit despre planurile sale de viitor.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vinerea trecută, în dimineața când Administrația Fondului de Mediu a lansat sesiunea pentru depunerea cererilor în Programul Casa Verde, pentru finanțarea instalării de panouri fotovoltaice și, în premieră, și a dotării cu acumulatori, am simțit gustul frustrării. Nu al invidiei față de cei care le-au înregistrat în mai puțin de 2 minute (am prieteni care au reușit), ci al frustrării că n-am priceput unde am greșit...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
27 Septembrie 2024, 09:31

Anotimpul curățeniei: Primăria Oradea și RER Vest au dat startul unor ample campanii de curățenie în oraș

Anotimpul curățeniei: Primăria Oradea și RER Vest au dat startul unor ample campanii de curățenie în oraș LA PAS. Între 16 septembrie și 11 octombrie, muncitorii RER Vest iau orașul la pas, măturând manual și mecanizat frunzele și mizeriile
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Odată cu venirea toamnei, Oradea a intrat în curăţenie generală. Primăria şi RER Vest au dat deja startul unei campanii de salubrizare a străzilor şi zonelor publice dintre blocuri, care va fi urmată de alte două, de colectare gratuită a deşeurilor de la domiciliul orădenilor. Aşadar, orădenii au toate motivele să înceapă curăţenia de toamnă.

În tot oraşul

Până la venirea iernii, Oradea ar trebui să fie un oraş mult mai curat. Primăria a cerut firmei de salubritate RER Vest ca, între 16 şi 11 octombrie, să măture străzile şi scuarurile dintre blocurile oraşului, luând la rând toate cartierele.

Săptămâna trecută, prima a campaniei, muncitorii RER Vest au măturat manual şi mecanic cartierele Nufărul I şi Salca, precum şi zona delimitată de bulevardele Decebal şi Dacia, Piaţa Creangă, Bulevardul Republicii, Bulevardul Magheru şi malul drept al Crişului Repede.

Bineînţeles, toate gunoaiele măturate au fost şi transportate de echipele RER, aşa cum vor proceda în fiecare zonă în care vor ajunge.

Cartierele, pe rând

În această săptămână, vine rândul cartierelor Nufărul II şi Seleuş, dar şi a zonei din Rogerius delimitate de bulevardele Dacia şi Decebal, malul drept al Crişului Repede şi strada Ovid Densuşianu. Între 30 septembrie şi 4 octombrie, RER Vest va mătura Ioşia, zona cuprinsă între străzile Transilvaniei, Corneliu Coposu şi bulevardul Dacia, şi cea între strada Podului, bulevardul Ştefan cel Mare, strada Transilvaniei şi bulevardul Dacia.

Ultima săptămână a campaniei va fi dedicată cvartalelor de pe străzile Cantemir, Theodor Aman, Bistriţei, Sextil Puşcariu, Făgăraşului, Piaţa Emanuil Gojdu, Cicero, Gheorghe Costaforu, cartierului Dragoş Vodă şi zonelor din Rogerius rămase necurăţate (perimetrul strada Muzeului - Piaţa Bucureşti - bulevardul Ştefan cel Mare şi cel delimitat de strada Transilvaniei şi bulevardul Ştefan cel Mare).

Câtă frunză, câtă iarbă...

Dereticarea va continua apoi şi în curţile orădenilor. Între 21 octombrie şi 15 noiembrie, în oraş se va desfăşura tradiţionala campanie de curăţenie de toamnă, când locuitorii vor fi îndemnaţi să scoată la limita proprietăţii deşeurile vegetale strânse de prin curţi şi grădini. Crengi, frunze şi alte deşeuri similare vor fi colectate gratuit de echipajele RER Vest din tot oraşul, conform unui program ce urmează să fie anunţat. 

Cei care nu vor să aştepte până atunci, însă, trebuie să ştie că au la dispoziţie şi alte soluţii: fie aruncă resturile vegetale în pubelele maro, fie le duc şi le depozitează gratuit la cele două centre de colectare a deşeurilor pe care RER Vest le administrează în Oradea, pe străzile Thurzó Sándor şi Uzinelor.

Scapă de vechituri!

Curăţenia generală va avea o ultimă etapă, între 11 şi 21 noiembrie, când RER Vest va organiza o campanie de colectare gratuită, de la cetăţeni, a deşeurilor voluminoase şi periculoase.

La fel ca până acum, campania va presupune că orădenii vor anunţa, telefonic, ce fel de deşeuri au de predat, putând să scape gratuit de piese de mobilier, obiecte de uz casnic, covoare, saltele, uşi, ambalaje de vopsele, spray-uri, produse utilizate în amenajările interioare şi altele asemenea, dar nu şi de electrocasnicele vechi ori alte echipamente electrice. RER Vest le va ridica gratuit, de la limita proprietăţii, adică din faţa blocului sau a casei. 

Detaliile privind desfăşurarea campaniei vor fi transmise atunci de reprezentanţii companiei de salubritate. În plus, la fel ca în cazul deşeurilor vegetale, şi cele voluminoase şi periculoase pot fi predate tot gratuit în centrele de colectare a deşeurilor, deschise de luni până sâmbătă. 

Altfel spus, orădenii au asigurate toate condiţiile să-şi ţină casele, curţile şi oraşul în curăţenie...


CINE PARCHEAZĂ MĂTURĂ!
Parcările blocurilor, în sarcina locatarilor

Chiar dacă Primăria a solicitat firmei RER Vest să facă curăţenie în jurul blocurilor din oraş, această responsabilitate o au şi locatarii, în ce priveşte parcările pe care le folosesc. 

Conform articolului 97, litera z5 din Regulamentul serviciului de salubrizare al Municipiului Oradea (HCL nr. 189/18.03.2024), asociaţiile de proprietari care deţin contracte de administrare a parcărilor de domiciliu sunt obligate să le măture de minimum două ori pe săptămână.

Nerespectarea acestei obligaţii poate atrage amenzi între 2.000 şi 2.500 lei.


VOCEA STRĂZII
Ce credeţi că ar trebui făcut ca Oradea să fie un oraş mai curat?

Parcările de domiciliu trebuie curăţate şi întreţinute de cei care deţin locurile de parcare. În multe dintre ele, canalele sunt acoperite cu frunze.

Mariana Crişan

Străzile trebuie măturate mai des, frunzele trebuie adunate mecanizat, nu cu mătura. Dar cât avem şantiere, orice efort pare inutil.

Maria Cica

Noi, locuitorii oraşului sau cei care lucrăm aici, ar trebui să fim mai responsabili cu curăţenia. Gunoaiele apar pe străzi din vina noastră.

Sorin

În jurul blocurilor e plin de garduri de toate felurile, din metal, din sârmă, din lemn. În primul rând, astea ar trebui să dispară.

Dan Maior

Tomberoanele din oraş, mai ales cele de la blocuri, ar trebui mai des spălate. Multe sunt foarte murdare şi emană mirosuri grele.

Florin Ardelean

Mi-aş dori ca Primăria să se asigure că în Oradea nu mai creşte ambrozia. E plin oraşul de această o buruiană care ne chinuie pe mulţi. 

Loredana

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5425 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON